En del av

Flytning som gravid? Barnmorskan reder ut färg och när de är ofarliga

05 nov, 2021 
AvElisabeth Granseth
Gravidmage
När du är gravid förändras kroppen och det är inte ovanligt att man får mer flytningar. Rosa flytningar, bruna eller gula. Vad är egentligen normalt och när ska man söka vård? Så här svarar barnmorskan Veronica Calembe.
Annons

När du är gravid växer magen och kroppen förändras. Något som många upplever är att man får mer flytningar. Det kan väcka en hel del frågor. Enligt 1177 Vårdguiden har de ökande flytningarna med ändrade hormoner i kroppen att göra. Flytningarna är oftast vita i färgen och har ingen särskild lukt.

Se också: Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken.

Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken MotherhoodBrand logo
Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken Motherhood

Flytningar som gravid

Ibland kan flytningarna ha en annan färg och det är då svårt att veta vad som är normalt. Vi ställde frågor om flytningar med olika färger till barnmorskan Veronica Calembe. Här är hennes svar:

Gula flytningar som gravid – vad beror det på?

– Normala flytningar är vita eller färglösa. Oftast är dom lite klibbiga och ska inte lukta illa. Under en graviditet är det vanligt att flytningarna ökar vilket fungerar som ett skydd mot infektioner. Men om flytningarna blir gula och samtidigt luktar illa eller om du upplever klåda ska du kontakta din barnmorska för att få bli undersökt. Det kan vara ett tecken på någon slags infektion som behöver behandlas.

Annons

Vad beror bruna flytningar som gravid på?

– För många är bruna flytningar associerat med missfall. I de flesta fall betyder det inget kritiskt utan tyder på att det är gammalt blod som kommer ut. Det är dessutom relativt vanligt med bruna flytningar i tidig graviditet.

Skulle du uppleva brunfärgade flytningar innan vecka 12 och samtidigt har ont på ena sidan av magen eller långt ner, då ska du kontakta gynakuten direkt oavsett hur mycket du blöder eller beroende på graviditetsvecka.

Veronica Calembe
Barnmorska Veronica Calembe

Rosa flytningar som gravid – vad beror det på?

– Rosa flytning kan uppkomma efter vaginalt samlag, och kan bero på en hormonkänslig livmodertapp. I senare delen av graviditeten kan det vara ett tecken på att slemproppen lossnat. Känner du dig osäker om slemproppen lossnat kontakta din barnmorska för rådgivning men även om de rosa flytningarna inte avstannat efter du haft sex.

Annons

Blod i flytningarna som gravid – vad beror det på och ska man bli orolig?

– Har man blod i flytningarna i tidig graviditet kan det vara ett tecken på något avvikande i graviditeten. Det behöver såklart inte alltid vara det utan kan handla om att äggcellen fäster i livmodern också. Du ska dock i första hand kontakta gynakuten för att få bli undersökt alternativt din barnmorska på barnmorskemottagningen vid blödning.

Blodiga flytningar eller nytillkomna blödningar under halva graviditeten eller sista delen av graviditeten ska alltid kollas upp på gynakuten alternativt förlossningen om du passerat v 22+0.

Foto:TT och Privat

Annons