En del av

Kan jag vara gravid trots negativt graviditetstest? Här är svaret!

03 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
graviditetstest
Hur vanligt är det är man är gravid trots att testet visar negativt? Misstänker du att du är gravid är det såklart skönt att veta hur pålitlig informationen du får är. Här reder vi ut hur testerna funkar och hur väl du kan lite på dem.
Annons

Misstänker du att du är gravid men har tagit graviditetstest som visar negativt? Beskedet huruvida du är gravid eller inte kan kännas stort och viktigt att få – oavsett vilka känslor som följer med svaret.

Så hur säkra är egentligen graviditetstest? Är de pålitliga eller behöver jag ta ett till om min magkänsla är osäker?

Se också: Här är hjälpen du kan få vid ofrivillig barnlöshet

Det här är ofrivillig barnlöshetBrand logo
Det här är ofrivillig barnlöshet

Hur pålitliga är graviditetstest?

Kan man lite på graviditetstesterna? Det korta svaret är ja. Graviditetstest funkar så att du kissar på en sticka. Materialet i stickan är utformat så att det reagerar på innehållet i urinet.

När du blivit gravid, ägg befruktats och moderkakan börjat bildas, utsöndras ett hormon som heter hCG. Cirka tre veckor efter befruktningen finns så mycket av hormonet i kroppen att det också finns i ditt urin. Och det är alltså detta hormon som graviditetstestet reagerar på när det visar resultatet.

Annons

Hur vanligt är det att vara gravid trots negativt test?

Testet är pålitligt, och visar det att du inte är gravid är det högst ovanligt att du är gravid.

Har du följt instruktionerna på förpackningen kan du vara lika trygg med testets resultat, som om du gjort ett test på en vårdmottagning.

Har du däremot gjort testet vid till exempel fel tidpunkt, eller på ett annat sätt inte följt instruktionerna på förpackningen, kan ett negativt test vara felaktigt. Exempelvis kan graviditetstestet visa negativt trots att du är gravid, om du gör testet så tidigt att hormonet hCG inte börjat utsöndras i tillräcklig nivå ännu.

Kom därför ihåg att följa instruktionen noga och ta testet vid rätt tidpunkt, så att du kan vara lugn med att resultatet är korrekt.

Du ska inte använda ett utgånget graviditetstest, och se till att det inte utsatts för extrem kyla eller hetta. Testet kan förvaras i en temperatur mellan 2-30° C.

Annons

Misstänker du att du är gravid för att din mens är sen, men får ett negativt svar på testet? Då kan den sena mensen bero på en rad andra saker. Till exempel stress, att du ändrat vikt eller någon annan aspekt av din hälsa.

När går det att testa om man är gravid?

Som sagt är det viktigt att du gör testet vid rätt tidpunkt för att få ett pålitligt resultat.

Vissa tester kan ge svar tidigare än andra, alltså mäta upp hCG tidigare än andra. Då handlar det om tester som kan mäta upp hormonet hCG tidigare än den dag din mens skulle ha kommit – men uteblivit. Nästintill alla graviditetstest har möjlighet att mäta hormonet den dag din mens skulle ha kommit.

Det bästa är med andra ord att följa instruktionen noga på just det test du använder för att vara säker på resultatet.

Går du till en mottagning och gör testet gäller samma tider för när du kan ta det.

Kan ett test visa positivt utan att jag är gravid?

Grundregeln är som sagt att du kan lita på graviditetstestets resultat om du gjort det korrekt.

Ett par undantag då ett test kan visa et falskt positivt test finns dock. Det kan ske till exempel om du varit med om ett missfall eller en abort. I dessa fall kan det finnas hCG-nivåer i kroppen trots att du inte är gravid.

Källor: 1177, Umo

Foto: TT

Annons