En del av

9 saker att tänka på när man precis blivit gravid

13 jan, 2022
Lovisa Svedlund
kvinna som håller i graviditetstest
Har du fått reda på att du är gravid och din enda fråga är: Vad gör jag nu? Lugn bara lugn. Här är nio saker att börja tänka på och göra nu.
Annons

Utebliven mens, två streck eller en glad gubbe. Har du precis fått beskedet att du är gravid?

Att bli gravid är ett besked som gläder vissa – andra inte. Så det första att tänka på nu är att låta dina känslor ta plats och finnas för vad de är. Du känner kanske blandade känslor, är glad eller ledsen. Ta in hur det är för dig och försök att inte döma känslor som kommer upp.

Se också: 10 vanliga frågor och svar om graviditeten

Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditetBrand logo
Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditet

Om du bestämt sig för att behålla barnet och genomgå graviditeten är det några saker som är bra att tänka på redan nu på direkten. Motherhood guidar dig steg för steg – här är nio saker att checka av de första veckorna som gravid.

1. Inskrivning som gravid

Som gravid får du regelbundet gå på besök hos en barnmorska för att följa upp hur du och fostret mår. Du behöver direkt ta första kontakten själv med en barnmorskemottagning, därefter kommer du bli kallad. Besöken är frivilliga och du kan läsa på 1177 vilka mottagningar som finns nära dig.

Annons

Hur många besök hos barnmorskan du kommer göra innan förlossningen beror på hur du och fostret mår. Det är vanligt att göra mellan omkring 6-10 besök.

2. Vad får jag äta som gravid?

Du behöver också ta reda på vad du får äta och dricka som gravid. Du behöver hålla upp med att dricka alkohol. Även vissa livsmedel ska gravida undvika. Du kan alltid läsa en uppdtared lista hos livsmedelsverket om vad du inte får äta, eller läsa vidare till exempel här eller här om hur du ska äta nu.

ultraljud gravid
De flesta gör ultraljud men börja också fundera på vilken fosterdiagnostik du vill göra i övrigt och hur du skulle ta emot informationen testerna kan ge dig.

3. Läs på om hur graviditeten får dig att må

Kom också ihåg att det här är en period då många nya tankar och känslor kan ta plats i dig. Dessutom är du påverkad av massa hormoner. Du står inför vad många tycker känns som en väldigt stor händelse livet.

Annons

Ta dig tid till att bearbeta sådant som kommer upp och sök hjälp om du behöver prata med en professionell person om till exempel förlossningsrädsla eller tankar om att bli mamma. Bara vetskapen att mångas humör och mående går upp och ner under den här perioden kan kännas skön. Du är inte ensam!

Dessutom kommer du börja märka att ditt fysiska mående påverkas. Några vanliga symtom första veckorna är illamående och trötthet. Här kan du läsa vidare om vad som händer i kroppen nu i början.

4. När och hur vill du berätta för andra?

Fundera på när och hur du vill berätta för personer i din omgivning om graviditeten. Kom ihåg att det inte finns några rätt och fel. Du bestämmer!

Kom fram till vad som känns bäst för dig – och här är dina skyldigheter

5. Prata förväntningar och värderingar med partner/samförälder

Ofta börjar man också tänka på sina värderingar och hur man önskar att uppfostra barnet. Vilken liten individ kommer du få och hur vill du vara som förälder? Om du har en medförälder till barnet är det bra att börja prata om de här frågorna om ni inte redan gjort det. Dessutom kan det vara bra att gå igenom vilka förväntningar du eller ni har på tiden som gravida, på förlossningen och den första tiden när bebisen kommit.

Annons

6. Hur vill du göra med fosterdiagnostik och test?

Som gravid vill vi självklart att vårt barn ska vara friskt och utvecklas. För att ta reda på saker om barnets hälsa finns flera olika prover vården kan göra. De kallas fosterdiagnostik. Alla prov är frivilliga men exempelvis ultraljud hör till dem som nästan alla gör.

Andra prov är till exempel KUB, NIPT, fostervattenprov och moderkaksprov. De hjälper till att ta reda på om det finns till exempel avvikelser eller ärftliga sjukdomar hos fostret. Vissa gravida gör testen för att man vill vara lugn eller förbereda sig om det skulle finnas avvikelser. Vissa vill också kunna ta beslutet om abort om det finns avvikelser.

Som gravid är det bra att läsa på om testerna och fundera på vilka du vill ta, och hur du skulle hantera informationen du får ut av dem.

7. Vad behöver du skaffa och när?

Det kan också vara bra att fundera på vilka saker ni behöver skaffa till dig som gravid, allt från gravidkudde till gravidkläder. Här är man olika – du köp/ärver/skaffar såklart det du vill.

barnvagn
Kom ihåg att kolla om ni kan ärva bebissaker av nära och kära, vad som går att hyra och köpa second hand. Då kommer man ofta ner i budget.

Snart behöver ni också förbereda några få saker som kan vara skönt att ha hemma när bebisen kommer. Till exempel vagn, kläder och babyskydd.

Annons

En ganska vanlig känsla bland mammor är att man skaffade onödigt mycket saker innan bebisen kom. Mycket hinner man också köpa när bebisen kommit och man ser vilka typer av behov man har.

8. Föräldraledighet

Det är också bra att börja tänka på hur ni vill dela upp föräldraledigheten om ni är två föräldrar eller vårdnadshavare. Vilket typ av upplägg kan passa dig/er? Här finns en bra guide!

9. Hitta förebilder

Slutligen kan det vara skönt som blivande mamma att ha några mamma- eller gravid-förebilder som du verkligen litar på. Leta på sociala medier eller fundera på vilka som finns i din närhet som du kan tänka dig att ta råd ifrån eller få stöttning av. Du behöver aldrig ta emot råd som du inte vill ha. Lita på din egen magkänsla!

Foto: TT

Annons