En del av

Gravida löper större risk att bli svårt sjuka i corona visar nya studier

18 dec, 2020 
Jenny Grundemark
Anders Tegnell och gravid kvinna på sjukhus
Enligt nya studier som Folkhälsomyndigheten tagit del av löper gravida större risk att bli svårt sjuka i covid-19. Och uppmanas nu vara särskilt försiktiga – särskilt i slutet av graviditeten.
– Det kan i värsta fall få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

I flera studier har man analyserat riskerna för gravida som smittas av coronaviruset. Och enligt nya uppgifter som Folkhälsomyndigheten nu tagit del av riskerar gravida i större utsträckning än man tidigare känt till, bli allvarligt sjuka i covid-19. Vilket i sin tur kan innebära att barnet föds för tidigt. Gravida löper även viss förhöjd risk för blodproppar och havandeskapsförgiftning.

– Nu vet vi att det finns en högre risk för gravida och vi vill undvika att de behöver intensivvård eftersom det i värsta fall kan få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Och därför vill vi skicka med signalen att det är extra viktigt, precis som för alla i riskgrupperna, att vara extra noga med att följa rekommendationerna för att undvika smitta.

Gravida uppmanas vaccinera sig mot säsongsinfluensan

Gravida uppmanas att vara extra försiktiga – särskilt i slutet av en graviditet från och med vecka 36.

Annons

– Det gäller under hela graviditeten men speciellt den sista tiden inför förlossningen då riskerna uppstår framför allt då man kommer in och har pågående infektion vid förlossningen, sa Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Andra faktorer som högt blodtryck, diabetes och fetma kan också öka risken att bli svårt sjuk.

I nuläget är det inte aktuellt att vaccinera gravida mot covid-19. Samtidigt uppmanas dock alla gravida att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

– Gravida bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa. För att åtminstone slippa ha den infektionen under hösten, avslutar Anders Tegnell.

Annons