Coronavaccin: Kan gravida och barn ta vaccinet mot covid-19?

Spruta coronavaccin gravida och barn
Slå på ljud

Vaccinationen mot coronaviruset kan börja ske i januari 2021 i Sverige – då med prioritet på grupper som äldre och sjukvårdspersonal. Här går det att läsa mer om i vilken ordning man kommer vaccinera grupper.

Men kommer gravida kunna ta vaccinen mot corona? Kommer man vaccinera barn – och från vilken ålder isåfall?

Gravid? Detta gäller med coronavaccin

Vi lät Sven Arne Silfverdal, barnhälsovårsöverläkare och lärare på läkarutbildningen i Umeå, svarar på våra frågor om coronavaccination för gravida:

Kan jag ta coronavaccin som gravid?

Nej, inte i början. Det vaccin som vi har och som ges till befolkningen nu i början bör man inte ta som gravid eftersom det inte är prövat för gravida. Man är på gång med prövningar av vaccin för gravida och förhoppningsvis är de klara om något år. När de är klara och godkända kan man ta dem.

Vad betyder det att de är under utprövning?

Sven-Arne Silfverdal är barnhälsovårsöverläkare.

Sven-Arne Silfverdal är barnhälsovårsöverläkare.

För det första, i den metod man nu använder för att ta fram de första vaccinerna använder man den genetiska kod som stimulerar produktion av antikroppar och immunceller att angripa. Detta är en smart metod för vaccinframställning men den har inte använts i så stor skala tidigare. Vaccinet ger ett mycket bra immunsvar i det cellmedierade immunförsvaret, den del av immunförsvar är nedskruvat i kroppen under en graviditet.

Däremot jobbar man också på Corona-vaccin som funkar enligt den klassiska metoden, där fokus är höga nivåer av antikroppar mot viruset. Här har man börjat göra tester på gravida. När dessa är klara och man vet att det är säkert för gravida så kan gravida ta det.

När kan gravida ta coronavaccin på ett ungefär?

Min gissning är att det som tidigast blir om ett år.

Kan man som gravid vara trygg med att ta vaccinet när myndigheterna i Sverige säger att det är okej?

Ja.

Barn och coronavaccin – detta gäller

Kommer barn få ta vaccinet trots att de inte är några stora smittbärare? Många minns också hur vaccinet mot svininfluensan ledde till att ett fåtal individer i Sverige fick narkolepsi, speciellt barn. Brukar vaccin ha specifika biverkningar för barn eller gravida personer? Läkaren svarar.

Kommer barn massvaccineras mot Corona?

Nej, jag tror inte det blir massvaccination av barn i Sverige.

Det finns enstaka barn som blivit jättesjuka. Men man tror inte att barnen är de viktigaste smittospridarna. Man tror att de kan ha ett visst skydd genom tidigare närbesläktade coronavirus och att de inte är lika mottagliga för viruset som vuxna.

I korthet

  • Gravida kan inte ta vaccinet till en början.
  • Det blir troligen inte massvaccinering av barn i Sverige. Det kan däremot vli aktuellt för barn i riskgrupp.
  • Vaccin mot sjukdomar har i allmänhet inte narkoplepsi som biverkning. Att några individer, i högre grad barn, fick narkolepsi av svininfluensavaccinet berodde sannolikt på att barn utsatts mindre för viruset i verkliga livet, och att det vilda viruset i sig "bar på" narkolepsi som biverkning, därmed också vaccinet.

Man testar nu olika vacciner även på barn för att ha i beredskap inför en eventuell massvaccination av barn, men främst för barn tillhörande riskgrupp.

Kan det bli aktuellt att man rekommenderar lite äldre barn att ta vaccin, till exempel från 16 år?

Det är svårt att säga än. Rekommendationen från början kommer att vara från 18 år. Data finns idag på personer från 16 år och uppåt.

Har tidigare vaccin haft speciella biverkningar för antingen barn eller gravida?

Nej inga specifika biverkningar för gravida som jag kan komma på. Influensavaccin ger man till exempel både till barn och gravida.

Vaccinet mot svininfluensan orsakade narkolepsi hos ca 400 barn i Sverige samtidigt som det räddade liv, och här drabbades framför allt barn dock. Sannolikt på grund av att vuxna stött på viruset tidigare.

Idag vet vi att också det vilda svininfluensaviruset som sådant gav upphov till narkolepsi bland annat i Kina. Och i i efterhand har man sett att influensa-smittämnet i Pandemrix (vaccinen mot svininfluensa) liknade det vilda influensa-viruset i mycket hög grad.

Enkelt kan man säga att det talar för att det var virussmittämnet i svininfluensavaccinet och i viruset i sig som var den viktigaste orsaken till narkolepsin.

Betyder det att vi hade haft ett antal fall av narkolepsi även om vi inte vaccinerat mot svininfluensa och just det viruset fått spridning med andra ord?

Det är svårt att veta exakt men sannolikt ja, men osäkert hur många fall.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Nya kravet: Därför bör lärare få förtur till coronavaccinet
Även barn kan bli långtidssjuka i corona visar svensk studie
Infon var felaktig på 1177 – regionen ger grönt ljus för medföljande på förlossning