En del av

Socialstyrelsen: Ny anledning till att gravida är i riskgrupp

04 maj, 2021 
Lovisa Svedlund
gravid corona
Nu presenterar Socialstyrelsen ytterligare en anledning till att gravida kvinnor ska klassas som riskgrupp för covid-19. Här är allt vi vet.
Annons
Så söker du coronaersättning som gravidBrand logo
Så söker du coronaersättning som gravid

Redan i februari la Socialstyrelsen till gravida i vecka 20-36 till lista på riskgrupper för covid-19. Då var anledningen att gravida som blivit sjuka i viruset visad högre riska att föda tidigt. Om en gravid kvinna får covid-19 kan det med andra ord vara riskfyllt även för barnet.

Gravida riskgrupp – nu av ny anledning

Analys visar nu även på en viss ökad risk för den gravida kvinnan att bli allvarligt sjuk vid covid-19. I ett pressmeddelande berättar myndigheten därför att det nu finns ytterligare en anledning till att graviditet från vecka 20 ska stå på listan över risker vid covid-19.

Analys visar nu även på en viss ökad risk för den gravida kvinnan att bli allvarligt sjuk vid covid-19, viket ger ytterligare en anledning till att graviditet från vecka 20 ska stå på listan över risker vid covid-19.

Annons

Rekommendationer för gravida

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som är gravid att följa riktlinjerna med extra noggrannhet, särskilt inför förlossningen.

Om du är gravid och arbetar ska din arbetsgivare göra en riskbedömning för att avgöra om du kan jobba eller inte. Om det inte går att anpassa dina arbetsuppgifter eller omplacera dig på ett sätt som gör att du får liten risk att bli smittat på jobbet, kan du få graviditetspenning och istället vara hemma. Mer om det kan du läsa hos försäkringskassan.

Undrar du vad som gäller kring vaccin för dig som är gravid? Här kan du läsa uppdaterad information.

Foto: TT

Annons