Gravid under corona: Det här gäller för partnern på förlossningen

gravid kvinna och partner

Under pandemin har den som är gravid fått gå på alla kontroller och rutinbesök på egen hand. Men vad gäller egentligen för partnern inför, under och efter förlossningen.

Att vara gravid och föda barn under corona är både annorlunda och utmanande. Det har bland andra Motherhoods redaktionschef Jenny Grundemark skrivit om här.

Att partnern inte får vara med under rutinbesöken på MVC, på ultraljudet och andra undersökningar som görs på sjukhus är både sorgligt och ensamt. Men risken att inte få ha med sig sin partner under förlossningen är förmodligen det svåraste att ta in och acceptera.

Får min partner följa med på förlossningen?

I dagsläget får en frisk anhörig följa med till länets alla förlossningskliniker och BB. På en del kliniker kan även ytterligare en symtomfri anhörig, doula eller tolk vara med. Man måste hålla sig till rummet under vårdtiden och får inte komma och gå från avdelningen för att till exempel handla mat eller snacks. Så sammanfattas informationen på Vårdguiden. Sedan kan rekommendationerna och rutinerna skilja sig åt mellan olika landsting och förlossningskliniker.

Så vad händer om partnern är förkyld eller har andra covid-liknande symtom när det är dags? Som råden ser ut nu måste han/hon alltså stanna hemma och mamman får då föda utan partnern vid sin sida.

Positivt corona-test

När den födande kommer in till förlossningskliniken görs rutinmässiga snabbtest av den födande och på vissa kliniker även partnern. Skulle testen visa sig vara positivt hos partnern får endast kvinnan vara kvar.

En del gravida par garderar sig genom att isolera sig tiden inför beräknat datum för att inte riskera smitta. Andra ser också till att ha en annan anhörig som reserv om partnern skulle ha symtom.

Det här gäller för partnern inför/under förlossningen

  • Partner/blivande medförälder får inte vara med vid ultraljud och andra undersökningar som görs på sjukhuset under graviditeten.

  • Partnern får inte vara med under förlossningen om snabbtestet för covid-19 är positivt och har symtom som kan vara covid-19, till exempel hosta, halsont eller feber.

  • Partnern får inte vara med under kejsarsnitt om snabbtestet för covid-19 är positivt.

Källa: 1177

Bild: TT

Ny studie: Coronavaccin effektivt för gravida

Nya beskedet: Gravida har rätt till coronaersättning

Förlossningsdepression – så vet du om du är mer än ”bara" trött