En del av

Hur förbereder man sig inför förlossningen? Alla bästa tipsen

27 maj, 2019 
https://image.motherhood.se/image-2579956?imageId=2579956&width=1320&height=689
Nina Nyström
nyfödd bebis
Hur förbereder man sig inför en förlossning och att få en bebis? Här har vi samlat alla våra bästa tips och svar på de vanligaste frågorna.
Annons

Det går inte att förbereda sig exakt inför en förlossning, eller på hur det är att bli förälder. Och att man fött barn tidigare är inte på något sätt en garanti för att man kommer ha koll på läget. Alla graviditeter och förlossningar är olika och vad som helst kan hända. Men här är några tips som kan underlätta och förklara.

Innan förlossningen

Inse att det inte kommer att bli exakt som du tänkt dig

På många sätt är det här kanske det det allra viktigaste tipset för att gå ifrån BB med en så positiv upplevelse som möjligt: Förbered dig så gott du kan, men sänk förväntningarna på hur det kommer att bli. Våga släpp kontrollen och ta det som det kommer. Forskning har visat att om det blir för stora missmatchningar mellan kvinnans förväntningar och utfallet av förlossningen ökar risken för att den kommer att upplevas som traumatisk.

Lyssna på poddar, kolla videos och prata med vänner

Alla förlossningar är olika, men för att skapa dig en uppfattning om vad som kan vänta dig – prata med vänner, läs förlossningshistorier och kolla in några av de många förlossningsfilmer som finns nuförtiden. Glöm inte att det finns både positiva och negativa historier och ofta skriker de negativa högst. Fastna inte i ett skräckförlossnings-träsk, utan ta del av fina och ljusa historier. Glöm inte heller att läsa på om kejsarsnitt, om du plötsligt skulle stå inför det är det skönt att vara förberedd. Märker du att du inte mår bra av att läsa eller höra om andras förlossningar, sluta läsa och lyssna.

Annons

Fixa mat

Ett klassiskt tips, som vi modifierar lite. Visst är det skönt att plocka fram en lasagne ut frysen när man är nyförlöst, men å andra sidan är ni förhoppningsvis två föräldrar hemma och njuter av de första sköra, mysiga veckorna hemma, så då brukar det lösa sig ändå. Det kan däremot vara skönt att ha storhandlat, för det är man inte vidare sugen på att ge sig ut på. Men är du rastlös medan du går hemma och väntar – laga storkok och spara i frysen tills din partner börjar jobba. För DÅ kan det vara desto svettigare att få till logistiken. Och du, man dör inte av att äta hämtmat.

Läs på om de olika metoder som finns

…och fundera igen på vad som är viktigast för dig. Även om du med stor sannolikhet kommer att behöva modifiera dina planer är det skönt att ha insikt i vad olika bedövningar, förlossningsställningar och avslappningsövningar innebär. Skriv ner dina önskemål i ett förlossningsbrev till personalen på BB.

Annons

Läs avväpnande föräldraböcker

Det finns massor av härliga, ärliga böcker om föräldraskapet (se länk nedan). En bra medicin mot alla momshamers och pressen man kan känna som nybliven mamma.

Prata ihop dig med din partner

Se till att hen också vet vad som ska/kan hända så att ni kan vara ert bästa team. Ju mer hen vet, desto mer är hen med på tåget och kan föra din talan. Glöm inte att berätta hur du tror att du vill bli peppad och stöttad under förlossningen.

Bädda med vattentäta lakan i sängen

De är inte jättesköna att sova på, men det är en klart värd investering. Det är inte ovanligt att vattnet går nattetid, så det kan kännas fräscht att skydda sängen. Sådana lakan är också bra att ha till hands i framtiden inför läckande bröst, bebiskräk och blöjtränande barn. Det finns plastfrottélakan med riktigt tjock och mjuk frotté som inte blir fullt så svettiga, men de är lite dyrare. Bädda också med ett vanligt lakan ovanpå.

Annons

Vila mycket och njut av egentiden

Passa på att ta det lugnt och njut av lugnet före stormen. Försök gå på föräldraledighet minst två veckor innan beräknat datum, helst lite tidigare. Var snäll mot dig själv. Har du tråkigt och har projekt du vet att du borde beta av (sortera upp alla bilder?) – passa på att göra det. Du kommer inte direkt att få mer fritid sen.

gravid kvinna
Unna dig tid att vila och fantisera om vad som komma skall!

Under förlossningen

Gör det som känns rätt för dig

Klara Svensson ger ett bra råd här – ”Skit i att vara duktig eller till lags. Duktiga människor är tråkiga. Ta för dig, stå på dig och gör det som känns rätt för DIG.”

Du är inte klar för att barnet är fött

Efter att du fött ut barnet behöver du föda ut moderkakan också. Den kommer inte av sig själv utan den måste också krystas ut. Och efter det behöver du förmodligen sy några stygn också. Det är inte skönt, men bättre än värkarna.

Bra saker att veta om nyfödda bebisar – i korthet

  • Alla bebisar är mer eller mindre blåa när de kommer ut – och det kan ta en stund innan de tar sitt första andetag. En del behöver hjälp, men att barnmorskan springer iväg med din bebis behöver inte betyda att det är någon fara.
  • Har bebisen toppigt huvud? Det är helt normalt och huvudformen ordnar till sig efter några dagar.
  • Det första bajset är som svart, klibbig tjära, nästan omöjligt att få bort. Mmmm…
  • Gulsot är vanligt, och oftast ingen fara.
  • Har du svårt med amningen är du på rätt ställe. På BB finns det proffs som kan hjälpa dig och bebisen på traven.
  • Ja, det är i princip omöjligt att veta vad din nyfödda bebis vill. När man har testat mat, värme och närhet och hen fortfarande skriker är du inte en dålig mamma. Tänk på att din bebis precis har börjat sitt liv – det kan också vara tufft.
nyfödd bebis
Allt är inte bara rosa moln efter förlossningen. Men det vägs upp.

Efter förlossningen

Kniiip!

Knipövningar stärker din inre muskulatur, vilket kan hjälpa mot ryggont före barnet föds och kan hjälpa dig att lättare hitta kontakten efter. Börja tidigt med att försöka väcka musklerna efter förlossningen. Mammamage-appen ger bra tips och påminnelse om att göra övningarna varje dag. Får du inte till knipet, sök hjälp. Och hjälper inte idogt knipande mot eventuella besvär, dra dig inte för att söka hjälp, och nöj dig inte med förklaringar om att “så där är det när man fått barn”.

Annons

Fyra bra saker att ha hemma:

  • Xylocain – smärtstillande salva mot ömmande underliv.
  • Lanolinsalva att smörja på i tjocka lager om du ammar.
  • Amningspads som suger upp läckande mjölk.
  • Bindor – men du kommer också att sno med dig ett gäng från förlossningen, för du har inte insett hur tjocka, mjuka du kommer vilja ha om du föder vaginalt…

Var beredd på en berg- och dalbana

De första dagarna är man utmattad, överväldigad och öm i hela kroppen. Ändå kan det vara svårt att sova på grund av alla känslor, hormoner – och ja, en liten bebis. Tredje dagen efter förlossningen börjar dock kicken gå ur, brösten håller på att sprängas, hormonerna flödar och tröttheten tar över – det är då den så kallade tredagarsbluesen kan infinna sig. Om den bara håller i sig några dagar, var snäll mot dig själv (och din partner…) och rid ut stormen. Men håller den tuffa känslan i sig, prata med din BVC-sköterska.

Det viktigaste att komma ihåg är att inte alla mår likadant efter en förlossning, oavsett om du mår jättebra redan från start eller om du har det tufft är det helt normalt. Och om du behöver hjälp finns hjälp att få.

Foto: TT

Annons