En del av

Hur lång tid tar det att bli gravid – vi reder ut genomsnittet

03 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
kvinna som håller händerna på magen
Hur många månader eller år brukar det ta för som vill bli gravida att lyckas? Vi reder ut statistik, genomsnitt och varför graviditeten kommer olika snabbt för olika personer.
Annons

Att längta efter ett barn kan vara både en härlig och påfrestande känsla, oavsett i vilken konstellation eller på vilket sätt man önskar att bli förälder/föräldrar.

Att känna sig orolig för om det ska funka biologiskt är vanligt och hör du till dem som lever i en heterorelation där ni vill bli föräldrar kan mycket av vardagens fokus hamna på ägglossning, folsyra, menscykel och att tajma sex på rätt dagar.

Se också: Så går det till att skaffa barn på egen hand

Fertilitetsläkaren: Så skaffar du barn på egen hand – steg för stegBrand logo
Fertilitetsläkaren: Så skaffar du barn på egen hand – steg för steg

Hur lång tid tar det att bli gravid?

Om man pratar om konstellationen att bli gravid som heterosexuellt par genom att ha oskyddat sex, finns det lite statistik och siffror som kan vara bra att ha koll på, Speciellt om du känner att ni börjat hamna i stress eller oro.

Annons

Cirka 8 av 10 par som försöker bli gravida lyckas bli det inom ett år. Ett av fem par har upplevt någon gång i sitt liv att det varit svårt att bli gravida. Om man upprepat har försökt att bli gravida i ett år utan att lyckas har man oftast rätt att få hjälp i vården. Till exempel kan man ha rätt till assisterad befruktning, en så kallad IVF-behandling.

Ytterligare något som kan vara skönt att veta om, om ni försöker bli gravida utan framgång, är att det är vanligare med nedsatt fertilitet eller fruktsamhet än att inte kunna bli med barn alls.

Enkla vardagsförändringar kan hjälpa!

Vad beror det på att graviditet dröjer eller är svårt?

Statistiskt ligger orsaken i en tredjedel av fallen då par har svårt att bli gravida hos mannen, och en tredjedel av gångerna finns orsaken hos kvinnan. I den sista tredjedelen av fallen ligger orsaken hos båda.

Det finns en stor mängd faktorer som påverkar fertiliteten och möjligheten att bli gravida.

Annons

Om man endast ser till kvinnan/personen som bär på livmodern är framförallt ålder en viktig faktor för fertiliteten.

Runt tjugoårsåldern är då kvinnan har som lättast att bli gravid rent biologiskt. Efter 35 sjunker fertiliteten kraftigt, enligt vårdguiden. Efter 40-42 år brukar det vara mycket svårt att bli gravid. I takt med åldern minskar antalet ägg, eftersom varje livmoderbärare föds med ett visst antal.

Det är omtvistat om stress är en livsstilsfaktor som kan påverka fertiliteten. Det man däremot rekommenderas att göra för att öka chanserna att bli gravid enligt vårdguiden är följande:

  • Var varken under eller överviktig – utan ligg på en lagom vikt
  • Ät hälsosamt och varierad kost, samt undvik tobak och alkohol
  • Rör på dig i vardagen och träna

Hur ska vi tänka om det är svårt?

Det är viktigt att komma ihåg att statistik och siffror aldrig kan säga något om ett enskilt fall, utan är just en kartläggning över sannolikheter.

Du/ni som försöker bli gravida är egna individer, och har ni försökt regelbundet under ett år till ska ni inte tveka på att söka hjälp om ni vill det.

Foto: TT

Källor: 1177, Kry

Annons