En del av

Hur kan man vara gravid utan att veta om det? Experten förklarar

11 feb, 2021 
Lovisa Svedlund
Bebisfötter på nyfödd
Det är sällsynt, men ibland händer det att kvinnor föder barn utan att de haft en aning om att de varit gravida i nio månader. Här förklarar experten hur det kan ske.
Annons
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tipsBrand logo
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tips

För de allra flesta är en graviditet påtaglig, och man märker den relativt snabbt.

Men det händer faktiskt också att personer går igenom en hel graviditet utan att veta om den, och får barn nästan helt utan förvarning.

– Det är extremt ovanligt. Men hos oss på Danderyds sjukhus händer det kanske en till två gånger om året att en kvinna kommer in och föder utan att hon visste om sin graviditet, säger Helena Kopp Kallner som är gynekolog på sjukhusets Kvinnoklinik.

6 anledningar – så kan man vara gravid utan att veta

Så vad är det som gör att man kan missa en graviditet? Det finns några gemensamma saker för dem som inte vet att de är gravida när deras förlossning börjar.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Några anledningar kan vara:

  1. Att man är kraftigt byggd så att kroppen inte avslöjar en graviditet lika tydligt.
  2. Att man är både lång och kraftigare. Inte heller då blir gravidmagen lika påtaglig.
  3. Kvinnor som har oregelbunden mens i vanliga fall är också överrepresenterade. Helena Kopp Kallner har varit med om fall där kvinnor berättat om små blödningar de haft de senaste nio månaderna och trott att de varit mens, men som i själva verket förekommit under en graviditet men som uppfattas som normala.
    Det finns olika sorters blödningar som kan vara ofarliga att få under en graviditet. Men får man en blödning ska man alltid kontakta vården.
  4. Märker man inte av illamående, sura uppstötningar eller andra gravidsymptom, kan man fråga sig. Gravidsymptomen är inte lika starka för alla, berättar gynekologen. Vissa mår helt bra under sin graviditet. Och misstänker man inte heller alls att man är gravid, kanske man också bara behandlar sura uppstötningar eller andra symptom, som vanligt med medicin från apoteket.
  5. Ett fåtal kvinnor använder också preventivmedel som inte ger blödningar alls eller sällan. Om man då ändå och oturligt blir gravid kan det ta tid innan man upptäcker det – särskilt i kombination med faktorerna ovan.
  6. I vissa, mer ovanliga fall, handlar det också om att personen skjutit bort graviditeten från sitt medvetande av någon anledning. I de här situationerna handlar det om en psykologisk cope:ing-mekanism för att hantera en situation man inte vill vara i av någon anledning. Fysiskt har personen då kanske sett tecken men, exempelvis, klätt sig i allt bylsigare kläder och dolt den för omgivningen, förklarar Helena Kopp Kallner.

Foto: TT

Annons