En del av

Ljusen tänds för missfall och barn som dör tidigt – detta är Wave of Light

15 okt, 2020 
Lovisa Svedlund
Kvinna i säng håller om sina knän bredvid ljus som brinner.
Att förlora ett barn är kanske det tyngsta som kan hända en förälder. Den 15 oktober varje år inträffar Wave of Light. En manifestation då människor världen över tänder ljus för missfall och barn som dör tidigt.
Annons

Den globala manifestationen Baby Loss Awareness Week vill uppmärksamma det värsta som kan hända i en förälders liv – att förlora ett barn. Under dagarna 9-15 oktober varje år uppmärksammas missfall och barn som dör tidigt.

Veckans sista dag kallas Wave of Light, en dag som rörelsen valt att bara tillägna barn som förlorats.

Wave of Light – därför tänder världen ljus

Under Wave of Light tänder människor över hela världen ljus för barn som förlorats tidigt.

Rörelsen uppmanar människor i alla tidszoner att tända sina ljus klockan 19 på kvällen och låta dem brinna minst en timme. På så sätt går det en våg av ljus över hela jordklotet, när ljusen tänds i tidszon efter tidszon.

Det är Baby Loss Awareness Week

Rörelsen startade i Storbritannien och drivs av Baby Loss Awareness Week Alliance som består av flera välgörenhetsorganisationer inom området. Förutom att samlas kring minnet av förlorade barn vill man också förbättra stödet som finns för drabbade familjer och jobba för att minska risken för missfall och att barn dör tidigt.

Om man vill tända ett ljus och delta i den globala minnesdagen för förlorade barn den 15 oktober kan man tända sitt ljus klockan 19 lokal tid där man befinner sig. Den som vill kan ta en bild eller video av sitt ljus och posta på sociala medier under hashtaggen #WaveOfLight.

Foto: TT

Läs mer:

Annons