En del av

Kändisar som öppnat upp om missfall: ”Sorgen är överväldigande”

29 sep, 2020 
Jessica Rådne
Beyoncé Knowles Carter
Ett älskat och efterlängtat barn som inte överlever graviditeten sätter naturligtvis sina spår. Här är kändisarna som har berättat om sina känslor efter missfall.
Annons
Carina och Erik Berg — En tidslinjeBrand logo
Carina och Erik Berg — En tidslinje

Barnmorskor uppskattar att 15-20 procent av alla kända graviditeter slutar i missfall. De allra flesta missfall inträffar tidigt in i graviditeten innan vecka 12. Det kan handla om faktorer som att fostret inte har utvecklas som det ska i magen, hormonrubbningar, missbildningar i livmodern eller en infektion hos mamman.

Oavsett varför kan det vara en sorg som är svår att bearbeta. Stjärnorna nedan har talat ut om sina missfall i hopp om att sprida stöd och kärlek till andra drabbade.

Beyoncé Knowles Carter

Beyoncé och Jay-Z har tre barn ihop.

När superstjärnan Beyoncé, som i dag har barnen Blue Ivy, 8, och tvillingarna Rumi och Sir Carter, 3, med maken Jay-Z, drabbades av missfall omdefinerades hennes syn på vad som är viktigt i livet. Hon har själv beskrivit det så här:

Annons

– Att få missfall lärde mig att jag måste vara en moder åt mig själv innan jag kan vara någon annans. När jag sedan fick Blue var min intention så mycket djupare. Jag dog och pånyttföddes i min relation, och strävan efter ett ’jag’ blev ännu starkare.

Hon förklarade också att:

– Jag började leta efter en djupare mening när livet började lära mig läxor som jag inte visste att jag behövde. Framgång ser annorlunda ut för mig nu för tiden. Jag har lärt mig att att smärta och förlust egentligen är en gåva.

Whitney Port

Whitney Port
Whitney Ports missfall har fått henne att tveka kring fler försök.

The Hills-stjärnan Whitney Port berättar i The Hills: New Bginings att hon och maken Tim Rosenman förlorade sitt andra barn i missfall. För vännen Kaitlynn Carter beskriver Whitney hur hon hade starka gravidsymptom som plötsligt upphörde. Då förstod hon att någonting inte stod rätt till.

Annons

– Sorgen är överväldigande. Den är allt du kan tänka på. Det sker ett dödsfall inuti din kropp och samtidigt ska du vara närvarande för det barn du redan har och du kan inte sörja inför dem, och du är förvirrad över om dina känslor är okej eller om du är för dramatisk.

I samma avsnitt talar Whitney och hennes make med varandra om upplevelsen. Whitney förklarar att hon känner sig stressad eftersom han vill ha fler barn, men hon vet inte vad hon själv vill.

– Om rätt tidpunkt inte kommer, så kommer den inte. Och om tiden är mogen och vi har andra känslor kring det då så tar vi diskussionen då, svarar Tim.

Pink

Pink och hennes make Carey Hart
Pink har en son och en dotter.

Pink, som i dag är tvåbarnsmor, har skrivit låten Happy om sin upplevelse av missfall i tonåren. Låttexten går ”Sen jag var 17 har jag alltid hatat min kropp och det känns som om min kropp hatat mig”.

Annons

– När något sådant händer en kvinna eller ung tjej känns det som om din kropp hatar dig och du är trasig, att kroppen inte gör vad den borde göra. Jag hade tänkt behålla det barnet, säger hon till USA Today.

Hon berättar vidare att hon haft flera missfall sedan dess och att låtskriveri är ett sätt för henne att hantera smärtsamma upplevelser som dessa.

– Jag tror det är viktigt att prata om det du skäms för, vem du verkligen är och vad som smärtar dig. Jag har alltid skrivit om sådant.

Carina Berg

Carin Berg
Carina Berg har två söner.

Tv-profilen Carina Berg är gift med fotbollsspelaren Erik Berg. I podcasten Berg & Gynning har hon beskrivit hur de fick kämpa i två år för att bli gravida eftersom hon drabbades av flera missfall på vägen. Hon berättar i podden hur läkarens orättvisa ord efter ett av missfallen satt djupa spår i henne:

Annons

– Jag sitter med byxorna nere då och läkaren säger samma sak som barnmorskan. Att det här har inte gått bra. Det är en så sjuk situation. Man är ju naken på två sätt i det läget. Först har du inga brallor. Och sen är du så hudlös att – ja, det är en absurd stämning i ett sådant rum. Och då säger han ’Ja, det här är ju kroppens sätt att säga att gamla tanter inte ska få barn’.

I dag har Carina Berg två söner, en med ex-maken Kristian Luuk och en med Erik Berg.

Lina Hedlund

Lina Hedlund
Lina Hedlund har berättat om komplikationer efter sitt missfall.

Lina Hedlund och sambon Nassim al Fakir väntade sitt första barn när de fick veta att allt inte stod rätt till, vilket hon själv berättat om i TV4:s Helt sjukt.

– Vi skulle på kub-testet i vecka 13. Vi var glada och lyckliga och skulle få vårt första barn. Men då ser man på en gång på ultraljudet att det inte finns något liv i magen, utan det hade slutat i vecka åtta. Det hade blivit ett missfall, men min kropp hade hållit kvar fostret och fortsatt visa gravidsymptom och inte stött ut det. Det var en så kallad missed abortion.

Annons

Lina genomgick sedan två dramatiska skrapningar (ingrepp där läkaren avlägsnar fostret). Vid den första vaknade hon upp med slangar överallt och fick veta att hon hade förlorat närmare en liter blod. Den andra höll på att kosta henne livet.

– Det slutar med att jag återigen börjar blöda, och de sätter in liter efter liter blod. Efter sex liter så slutar jag fortfarande inte blöda. Personalen kallar därför på överläkaren som bestämmer sig för att öppna upp min buk.

I dag mår Lina bra, och hon och Nassim al Fakir har tillsammans barnen Tilo, 7, och Eide, 2.

Shay Mitchell

Shay Mitchell
Shay Mitchell blev mamma efter missfall.

Pretty Little Liars-stjärnan Shay Mitchell har i dag ett barn ihop med sin kille Matte Babel. Hon har tidigare berättat om missfall genom att posta en Instagram-bild på ett ultraljud där hon lagt till ett brustet hjärta. I samband med den senaste graviditeten spelade hon in en realityserie där tittarna fick veta mer om upplevelserna.

– Första gången jag blev gravid var det oplanerat men jag och Matte var väldigt glada. Vid vecka 14 fick jag missfall och jag hade ingen aning då om hur vanligt det är. När det hände blev jag helt förbluffad, säger hon i ett avsnitt. Hon fortsätter:

– Nu är jag så klart jätteglad för barnet vi har, men jag känner fortfarande sorg för det vi förlorade. Det är tufft för du känner dig krossad som kvinna, och det är ingen kul känsla.

Källa: People

Foto: TT

Annons