Mat för gravida – vad kan jag äta och inte? Vi reder ut!

Gravid kvinna lagar mat
Julia Tuvesson tipsar om grön matlagning
Slå på ljud

Under graviditeten står kostvanorna plötsligt mer i centrum än tidigare. För att barnet i din mage ska växa och utvecklas behöver du mer näring än vanligt. Du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler. Det får du genom näringsrik mat och vitamintillskott, som din barnmorska ofta rekommenderar.

Det mesta går att äta när man är gravid, men vissa saker bör du se upp med. Här listar vi både livsmedel som du bör äta mer av - och som du ska utesluta helt.

Ät gärna mer av denna mat

Under graviditeten behöver du mer näring än annars, exempelvis mer vitaminer och mineraler – samtidigt som du inte behöver så mycket mer kalorier, vilket många tror. Livsmedelsverket har tagit fram en lista på mat med mycket näring för gravida:

  • Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Fulla av vitaminer och antioxidanter.
  • Ät fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan, och variera mellan feta och magra sorter. Välj miljömärkt fisk.
  • Välj nyttiga oljor i matlagningen, som rapsolja eller flytande matfett gjort på rapsolja, och nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen.
  • 3-5 dl mjölk, fil, yoghurt eller berikade vego-alternativ om dagen är lagom. Välj helst nyckelhålsmärkta sorter, med mindre socker och fett.
  • Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn.

Undvik detta

Några saker bör man undvika helt eller begränsa eftersom det kan vara direkt skadligt för fostret. Se upp för:

Alkohol

Den går via moderkakaan rakt in till fostret, som är mycket känsligare för alkohol än vad du är.

Nikotin

När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen.

För höga doser koffein

Håll dig till max tre koppar kaffe eller svart te om dagen och begränsa coladrycker och energidrycker som innehåller koffein.

Ginseng och algprodukter

Innehåller jod som kan skada fostret vid för hög mängd. Ginsengprodukter kan även påverka östrogennivåerna i kroppen.

Lakrits

I andra länder ger man också gravida rådet att begränsa intaget av lakrits, eftersom det kan bidra till högt blodtryck eller ödem.

Vissa typer av fisk

Generellt är fisk och skaldjur väldigt bra mat när du är gravid, men några enstaka sorter kan ha förhöjda halter kvicksilver eller dioxin och PCB. Var försiktig med rovfisk från Östersjön, till exempel lax och öring, sill och strömming, röding.

Viltfångade svenska fiskar finns sällan i affären, men det är bra att veta om du äter på restaurang eller liknande.

Stor hälleflundra, svärdfisk, gädda, abborre, gös och smörfisk hör också till sådan fisk som gravida bör vara försiktiga med.

Listeria och toxoplasma

Två infektioner som kan smittas via mat och i mycket sällsynta fall kan skada fostret. Råd för att minska risken för dessa infektioner:

  • Undvik ost som är gjord på opastöriserad mjölk.
  • Undvik även mögel- och kittost som brie, gorgonzola och taleggio. Om du använder ost i matlagningen som hettas upp ordentligt går det bra.
  • Frys torkat, rökt eller gravat kött minst tre dygn innan du äter.
  • Undvik skivat smörgåspålägg när hållbarhetstiden börjar gå mot slutet.
  • Genomstek alla typer av kött. Ät inte rått kött.
  • Gravad fisk, rökt fisk och sushi ska ätas nygjord.
  • Skölj alla frukter och grönsaker.

Foto: TT
Källa: Livsmedelsverket

Mer läsning för dig
Kan jag vara gravid trots att jag har mens?
Kan man lyfta tungt när man är gravid?
Här är 22 barnnamn som betyder styrka och kraft

Utvald läsning