En del av

Moa, 22, trodde att hon hade IBS – fick plötsligt värkar och födde barn

02 feb, 2021 
Johanna Bengtsson
Moa Larsson födde barn utan att ha vetat om graviditeten
Utan något som helst gravidsymtom tog Moa Larsson sig genom graviditeten. Det var först när hon sökte vård för magont som hon fick veta att hon var höggravid. Dagen efter föddes sonen Matheus.
Annons
Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i komaBrand logo
Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i koma

Veckan innan julafton var allt som vanligt. Moa Larsson, 22, och hennes sambo Jakob hade levt livet med jobb och umgänge så gott det gick under pandemin. Men den 16 december var Moa ledig från sitt jobb i hemtjänsten och hade plötsligt fått väldiga magsmärtor. Något som Aftonbladet var först med att skriva om.

– Jag hade suttit hemma hela dagen med ont i magen och ingenting hjälpte mot det. Min sambo tvingade mig till slut att åka in till akuten eftersom jag bara satt och stirrade in i väggen för att jag hade så ont, berättar Moa för Motherhood.

Moa Larsson
Moa Larsson, 22, blev plötsligt mamma - från en dag till en annan.

När Moa kom fram till sjukhuset tog läkarna flera prover och ett av dem visade att Moa var höggravid och redo att föda.

Annons

– Min första känsla var att jag blev arg och ledsen på samma gång, jag trodde att dom jävlades med mig, säger Moa.

Varken hon eller hennes sambo Jakob hade märkt av graviditeten och kunde inte tro att det var sant. Då Moa ätit minipiller och inte haft mens på något år, var inte heller det en indikation på att hon kunde vara gravid.

– 1177 sa att jag förmodligen hade IBS när jag ringde in för att jag hade haft ont i magen. Men jag hade inga andra gravidsymtom alls och absolut ingen mage eller liknande.

Ringde familjen

De första timmarna på sjukhuset var omtumlande. Moa fick träffa en barnmorska som gjorde en första undersökning.

– Hon dumförklarad mig eftersom hon inte kunde förstå hur jag inte märkt att jag varit gravid. Jag var så ledsen på henne att vi valde att byta barnmorska. Sedan fick vi fantastisk personal, alla var så förstående och fina.

När väl Moa och Jakob själva hade landat i att de snart skulle få ett barn, var det dags att berätta för familjen. I väntan på förlossning ringde Moa sin mamma och sina syskon. De blev oerhört chockerade, men samtidigt väldigt glada över att plötsligt bli mormor, moster och morbror. Efter att ha spenderat natten på sjukhuset var Matheus redo att möta världen.

Moa och Jakob
Moa och Jakob hann knappt landa i att de skulle bli föräldrar innan Matheus föddes.

– Förlossningen var fantastisk, den gick hur bra som helst och barnmorskorna ledde mig och Jakob så fint igenom hela förlossningen. Han kom ut hur friskt som helst den 17 december klockan 08.22.

Annons

Rädd att barnet skulle vara sjuk

Att Matheus inte skulle vara frisk är någonting som Moa hann oroa sig för ordentligt den där natten då hon fått veta att hon var gravid. Att avstå alkohol, rött kött, ostar och viss typ av träning, som är en naturlig del i en graviditet, hade ju Moa inte gjort då hon inte hade en aning om att hon var gravid.

– Jag var väldigt rädd. Det var en av dom första frågorna jag hade till barnmorskan när jag kom in på förlossningen. Jag var livrädd att han inte mådde bra i magen, för jag har ju levt mitt liv som vanligt.

Fakta Moa Larsson

Ålder: 22 år

Bor: I Örnsköldsvik

Familj: Sambon Jakob, sonen Matheus och två katter

Gör: Mammaledig från jobb inom hemtjänsten

Efter förlossningen blev den lilla familjen isolerade på sitt rum på BB i två dygn. På grund av corona-pandemin fick de inte ens gå ut i korridoren.

– Vi blev helt galna av att bara få ligga inne i rummet. Men det var samtidigt skönt att få så bra stöttning av både kurator och barnskötare på sjukhuset innan vi fick åka hem. Det var en så sjuk känsla att få gå ut ifrån sjukhuset. Men det var skönt att komma hem och få en vardag.

Annons

Moa och Jakob behövde knappt fundera över allt det praktiska så som bilbarnstol, blöjor och kläder. Vänner och anhöriga hjälpte snabbt till att köpa eller skänka alla saker man kan tänkas behöva till en liten bebis.

Extra kontakt med vården

Nu har Moa varit hemma med Matheus i nästan två månader. Och även om hon saknar jobbet och sin ensamtid så är hon väldigt glad över tillvaron.

Matheus
Lilla Matheus myser i vagnen hemma i Örnsköldsvik.

– Just nu är livet hemma med Matheus väldigt mysigt, han är väldigt snäll så jag får sova på natten. Det är jag väldigt nöjd över.

Efter en så snabb resa från gravidbesked till förlossning har vården varit noga med att den nya lilla familjen har det bra. De har fått extra kontakt med barnavårdscentralen som kollar läget och ser så att alla mår bra. En så stor omställning i livet kan tära på relationen, men Moa tycker snarare att hennes och Jakobs förhållande har stärkts sedan Matheus föddes.

Annons

– Nu blev det ju såhär att vi behövde bli mer mogna och ha en riktig vardag. Vi har skött det tillsammans så bra och jag känner att vi verkligen har växt som par så otroligt mycket.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Familjens framtidsplaner

Vänner och bekanta har varit väldigt stöttande och Moa känner inte att någon har dömt henne och ansett att hon ”borde ha märkt” att hon var gravid.

– De tycker att det är fantastiskt att detta kunde hända och alla som varit mig nära som inte heller märkt av graviditeten tycker att det är helt galet att det kan bli såhär. Jag har inte fått några dåliga reaktioner alls, alla är så snälla och har funderingar och frågor på ett bra sätt.

Innan den oväntade graviditeten hade Jakob och Moa pratat om barn, men planerna låg några år fram i tiden.

– Men nu blev det såhär och nu är vi lika glada för det, säger Moa och berättar om parets framtidsplaner.

– Jag vill plugga och skaffa mig mer utbildning. I framtiden vill vi köpa ett hus där vi kan starta ett riktigt liv tillsammans med vår fina son.

Annons