Syskon på ingång? Så introducerar du familjens tillskott bäst

Storasyskon pussar på gravid mage

Att helt plötsligt tvingas dela föräldrarnas uppmärksamhet med ett nytt litet knyte kan vara tufft för storasyskonet. Men genom förberedelser och tydlighet kan man underlätta introduktionen så mycket som möjligt. Så här kan du tänka inför och efter barnets ankomst.

Hur man förbereder barn för ett nytt syskon

Prata om vad det innebär att få ett syskon

Inledningsvis är det bra att det är du som förälder som först berättar om att barnet ska få ett syskon. Var sen öppen och ärlig med ditt barn om förändringarna det innebär att ha en bebis i huset.

Det är okej att säga att det kanske kan kännas lite jobbigt ibland - men att det för det mesta kommer vara mysigt och roligt. Det kan också vara bra att fråga barnet själv hur hen känner inför det hela. Kanske finns en oro för något som enkelt kan redas ut.

Gör att få ett syskon till något spännande

Prata om syskonet i positiva termer, att det är en kompis och någon storasyskonet kommer tycka om. Låt hen också klämma på magen, känna på sparkar och lyssna efter ljud. På så vis skapas ett band som kommer göra syskonet allt ivrigare på att få träffa den lilla krabaten som ligger där inne.

Det kan också vara givande att läsa böcker om att få ett syskon, på så sätt blir det hela till något mysigt och roligt ni går igenom gemensamt.

Involvera storasyskonet i förändringar

Ska ni inreda ett nytt rum till bebis? Passa på att involvera storasyskonet och gör det till ett roligt projekt. Kanske kan hen få välja gosedjur eller vara med och förbereda bebisens säng.

Behöver ni göra stora förändringar, eller vill att storasyskonet exempelvis vid bebisens ankomst ska börja sova själv? Försök då göra dessa ändringar i god tid innan – eller vänta ett tag efter. Om alla förändringar sker direkt i anknytning med att bebis kommit, finns en risk att det blir en negativ betingelse.

När småsyskonet kommit – sänk kraven

Undvik att sätta upp allt för höga ambitioner om uppfostran och bra rutiner den första tiden. Det kommer krävas lite tid för alla att komma till ro med den nya tillvaron och det är helt okej om det exempelvis blir mer skärmtid eller snabbmat än vanligt.

Det viktigaste i början är att ni alla är tillsammans och umgås. Blanda med fördel också hur ni umgås, för att inte för mycket fokus ska hamna på bebis. Det vill säga att ni ibland umgås allihop, nästa gång bara mamma och storasyskon – eller mamma och småsyskon – pappa och storasyskon, och så vidare.

Och sist men inte minst – njuuut av allt det roliga, mysiga, gulliga du kommer få vara med om. Det kan absolut kännas överväldigande ibland, men perioden kommer lämna dig med fina minnen för livet!

Källa: 1177

Mer läsning för dig
Första gången storasyskonet träffade bebis - 13 mammors roliga berättelser
Elaine Eksvärds bästa tips: Så pratar du med barn om svåra saker