En del av

3 fraser som hjälper ditt uttråkade barn på resan

07 mar, 2023 
AvElisabeth Granseth
Lovisa Svedlund
Tre barn i en bil
” Är vi framme snaaaart?” handen upp alla föräldrar som någon gång hört sitt barn säga den meningen under en bilfärd.
– Även om man blir irriterad är det bra att själv försöka hålla sig lugn, säger psykologen Katarina Molin till Motherhood.
Här delar hon med sig av 3 fraser som kan hjälpa ditt uttråkade barn på resan!
Annons

Ni har just satt er i bilen, barnen är peppade men efter fem minuters resande får du frågan ”är vi framme snart?”. Många föräldrar känner nog igen den situationen.

Alla barn blir uttråkade då och då, men hur kan man hjälpa och stötta barnet?

– När det gäller ett barn som är uttråkat tror jag det är viktigt att validera barnets känsla och inte säga emot för mycket, då är det risk att barnet inte känner sig sedd och känner behov av att fortsätta påpeka att den är uttråkad, säger psykologen och psykoterapeuten Katarina Molin till Motherhood.

Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbristBrand logo
Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbrist

Psykologens 3 tips på fraser att säga när barnet är uttråkad

Här är psykologen Katarina Molins tips på hur du kan prata med ditt barn som är uttråkad på resan.

Annons

1. ”Du känner dig uttråkad, det kan jag förstå”

Validera barnets känsla och säg inte emot för mycket. Så att säga något i stil med ”Vi har åkt bil länge nu och du känner dig uttråkad, det förstår jag älskling” eller ”Du känner dig uttråkad, det kan jag förstå”. Sedan kanske man kan lägga till: ”Det är fortfarande några timmar kvar men om en halvtimme ska vi göra ett stopp för att fika” tror jag kan hjälpa barnet. Alla tycker vi om att bli lyssnade på och så kan det vara bra att hjälpa barnet lite med tidsperspektivet.

Katarina Molin
Katarina Molin är psykolog, psykoterapeut och specialist i psykologisk behandling/psykoterapi.

2. ”Du skulle gärna vilja att vi var framme snart, men tyvärr är det lite tid kvar. Vad skulle vi kunna hitta på under tiden?”

Om frågan är vi framme snart kommer upprepade gånger kan man prata om det med barnet och kanske ge barnet själv en klocka där man visar hur långt det är kvar lite mer visuellt. Jag skulle där faktiskt kunna tänka mig att inte besvara frågan om den kommer många gånger och man har tagit sig tid att förklara utan istället försöka spegla barnet genom att säga "Du skulle gärna vilja att vi var framme snart, men tyvärr är det lite tid kvar. Vad skulle vi kunna hitta på under tiden?". Även om man blir irriterad är det bra att själv försöka hålla sig lugn.

3. ”Det är ok att ha tråkigt ibland”

Man kan också säga ”Det är ok att ha tråkigt ibland”. Och sedan fråga barnet om det själv har några tankar på vad man kan göra när man har tråkigt. Om det är ett litet barn kanske man själv behöver hjälpa till med idéer men kan vara bra att själv låta barnet välja mellan dem sen.

Lämna luckor i schemat med gott samvete!

Foto: TT

Se hur du hjälper ditt barn om du brusat uppBrand logo
Se hur du hjälper ditt barn om du brusat upp
Annons