En del av

9 svenska kändisar som rutit ifrån mot mammaskammandet

25 jun, 2019 
Nina Nyström
carin da silva och nour el refai
Amning, sömn, mat, egentid, karriär och uppfostran är några av de ämnen som mest provocerar kvinnor att kritisera varandras val och till och med lämplighet som mamma. Här är nio kända svenska kvinnor som slagit näven i bordet och tagit fajten mot "mom shaming".
Annons

Kritiken mot mammor tycks aldrig ta slut. Antalet mästrande besserwissers som anser att de har rätt att lägga sig i hur andra väljer att uppfostra sina barn eller hantera sin mammaroll slutar aldrig att förvåna. Och trots att diskussionen om mammaskammandet varit högaktuell i många år nu, verkar klimatet knappast förbättras.

Det här är Motherhoods artikelserie Slutskammat:

Mammaskam – en manet som bränner tillBrand logo
Mammaskam – en manet som bränner till

Många gånger är råden och kommentarerna säkert i grunden välvilligt menade – men det blir för mycket, för privat. Kan vi inte bara lita på varandras förmåga att göra det bästa för våra barn? Vid andra tillfällen är tyvärr kommentarerna rakt igenom elaka, nedlåtande och smutskastande – på ett sätt som män sällan får uppleva i papparollen.

Annons

För en osäker, nybliven mamma är det lätt att ta åt sig och tro att man är en dålig mamma. Men som tur är finns det många kvinnor där ute som inte räds att sticka ut hakan och väsa tillbaka åt alla mammapoliser – här är bara några av de offentliga kvinnor som tagit fajten de senaste åren:

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Drottningen av ”ta ingen skit och supporta varandra”. Antalet fajter hon tagit i systerskapets namn är oräkneliga. Läckberg har bland annat fått mycket kritik för att hon har barn med flera olika pappor och för att hon återkommande uttryckt sig positivt om den kanske mest minerade marken av alla – Anna Wahlgrens metoder.

Blogginlägget ”Vi är supermorsor” är bara ett av alla tillfällen där hon slagit näven i bordet.

Annons

“Mammor. Kvinnor. Medsystrar. Som istället för att stötta och peppa andra Mammor, Kvinnor, Medsystrar – lägger sin tid vid tangentbordet på att sitta där självgoda och uppblåsta av sin egen så kallad förträfflighet som mammor, och pekar finger och hackar på andra som inte gör som dom. Det kommer ALDRIG upphöra att förvåna mig. […] Deras röda tråd är att de alla syftar till att trycka till andra mammor och framhålla sig själv som en mycket bättre mamma som älskar sina barn mycket mer än den där andra värdelösa, slappa, egomamman som dristar sig till att ta en middag med bara sin man/gå på fest/ha en egen karriär/osv osv […] Jag ifrågasätter och kritiserar inte deras beslut, utan antar att deras situation då säkert är annorlunda än min. Och att deras barn är annorlunda än mitt. Simple as that.” skriver Camilla Läckberg.

Margaux Dietz

Margaux Dietz

Margaux har varit öppen med småbarnspusslet och fått kritik bland annat för att hon jobbat en del under sonen Arnolds första år. Men Margaux tar ingen skit: “Jag är ledsen över att ens behöva ta upp det här men jag vill ändå göra det. Jag gör det för att vi kvinnor måste bli bättre på att behandla varandra sjyst om vi ska få en bättre och mer jämställd värld. […] Jag vet att jag är den bästa mamman Arnold kan ha och jag är väldigt trygg, men tänk om jag nu inte hade varit det? Vad är då poängen med att mom-shamea och trycka ner andra?”

Cissi Wallin

Cissi Wallin

Cissi Wallin är öppen, ironisk och sarkastisk om småbarnslivets utmaningar – och älskar såklart inte sina barn mindre för det. Men det verkar inte alla fatta. Cissi ryter ifrån lite då och då och i krönikan ”Man måste inte offra allt för sina barn” skriver hon om kvinnors eviga dömande av andra kvinnor och betydelsen av att inte ”bara” vara mamma (något många momshamers inte håller med om). Bland annat refererar hon till sin egen uppväxt:

Annons

Snarare fann jag trygghet i en mamma som inte bara gick in stenhårt för att vara världsbäst och fläckfri på att vara förälder. Hon bakade aldrig bullar, hon pratade inte mest om sitt moderskap med sina kompisar. Hon levde mer än så, fyllde sitt liv med mer än så. Visade väl mig som dotter att ens värde och hela existens inte enbart ligger i att vara någons mamma, och det in i absurd perfektion.”

Carin da Silva

Carin da Silva

När sonen Theo var liten hade Carin och pappa Niklas barnvakt några nätter, något som fick först läsare och sedan Carin att gå i taket. Och när hon lämnade Theo på förskolan när hon var mammaledig med lillebror (vilket de flesta mammor gör?) fick hon genast smaka på mammapolisernas spydiga kommentarer: “Varför skaffar du barn om du inte vill vara med dem?”.

Annons

Men det var en fajt hon inte drog sig för att ta: “Jag blir lite chockad hur vissa av er skriver till varandra. Man måste respektera att vi har olika åsikter och att alla gör vad som är bäst för just sina barn. […] Det är inte lätt alla gånger att ha småbarn. Vad hände med att stötta och supporta varandra?”

Jessica Almenäs

Jessica Almenäs

Jessica Almenäs fick höra att hon var “Sveriges sämsta morsa” när hon lämnade barnen med sin pappa för att jobba med drömuppdraget OS, och har flera gånger fått kritik för det faktum att hennes barn har olika pappor. I det här fallet var det en man som ansåg sig ha rätten att kommentera det – men kan ändå inte låta bli att samtidigt berätta att han gärna skulle lagt in en stöt om det inte varit för detta (?). Men eftersom Jessica står upp för sina åsikter och vad som är rätt eller fel, fick han drypande svar på tal:

Annons

“Tänk att jag inte visste att kvinnans uppgift här i livet är att behaga män. Även okända män. Och dessutom helst gå genom livet med kyskhetsbältet på. Well I’ve got news for you Rickard. Med de åsikterna från 1800-talet skulle jag inte dejta dig även om du var den enda mannen kvar på jorden.”

Ida Warg

Ida Warg

När Ida Warg ett par veckor efter förlossningen tog ett par timmars egentid och lät pappa Alexander Pärleros gosa med lille Elvis blev det uppror i kommentarsfältet och Ida blev förbannad i blogginlägget ”Jag trodde vi hade kommit längre än så”:

“Jag och Alex har tänkt att dela allt ansvar så snart det går, när jag får ut tillräckligt med mjölk och det tror jag många andra mammor också skulle må bra av och även barnet. Ett jämlikt samhälle helt enkelt där både mamma och pappa kan ta hand om barnet, fortsätta jobba om man vill och dela ansvaret. Hur bra är inte det? Är inte det något man ska uppmuntra? […] Vad hade ni sagt om jag var en man och lagt ner exakt lika många timmar på barnet som jag gjort nu och sedan åkt iväg 2,5 timme för att träna eller göra något annat? Nej då hade jag hyllats för att vara en ansvarsfull pappa som är med mitt barn. Inte en jävel hade klagat på att jag åkt iväg 2,5 timme från barnet. Det här gör mig så upprörd och kan inte fatta att folk 2018 är så bakåtsträvande, negativa och bittra!”

Clara Lidström

Clara Lidström

Trebarnsmamman Underbara Clara är inte rädd för att ta debatt. Mammaskammande anno 2011 är bara ett av alla inlägg hon skrivit om den eviga kritiken mot kvinnor och mellan kvinnor. Här jämför hon behandlingen hon fick redan 2011 med dagens mammaskammande och förvissar läsarna om att inför hennes tredje barn finns det verkligen inget att hämta, hon är “närmast immun mot skammande och lugnt förvissad om att jag kan det här med bebisar. Jag behöver varken “goda råd” eller förmaningar. Och det vet både jag och du som läser. Därför kommer jag också kunna vara mer transparent, och inte väja för att skriva om de jobbiga delarna. Det ser jag verkligen fram emot!”

Nour El Refai

Nour el Rafai

Nour el Refai har inte ens fått sitt barn ännu – men mammapoliserna var snabba med att påpeka ett treo-rör i en picknick-väska (Treo rekommenderas inte under graviditet). Men Nour sätter man sig inte på, och hon skräder inte orden: “Men för helvete håll käften!!!” svarade hon i ett Instagram-inlägg som snabbt blev viralt.

Mia Skäringer

Mia Skäringer

Mia slår huvudet på spiken på ämnet så väl man bara kan med succé-showen Avig Maria – no more fucks to give. Bara namnet säger ju allt? Hon är en av våra största eldsjälar för att syna skitsnacket, stå emot pressen, släppa kraven på perfektionism – och vara lite snällare mot oss själva – och varandra. Vi måste tänka ”Jag är inte perfekt. Jag gör så gott jag kan. Jag är en bra mamma”, menar Mia. Här är bara några av de fajter hon tagit.

Foto: TT

Annons