En del av

9 utflykter mindre än 2 timmar från Stockholm

15 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
utflykter utanför stockholm
Behöver du tips på hur man kan tillbringa semestern nära Stockholm? Vi listar 9 utflykter – med och utan övernattning – perfekta att förverkliga i sommar.
Annons
8 härliga hemestertipsBrand logo
8 härliga hemestertips

Just nu ser det ut att bli en sommar på hemmaplan för många av oss. Men misströsta inte! Sverige har otroligt många vackra omgivningar, och utflyktsmål finns det gott om i hela landet.

Här listar vi 9 härliga utflykter nära Stockholm dit vi gärna tar familjen i sommar.

1. Häringe slott, Västerhaninge

Häringe slott
Häringe slott passar både för både dagsutflykt och övernattning.

Det här pampiga slottet ligger bara 25 minuter utanför Stockholm. Både skärgård och ett vackert naturreservat ligger i anslutning till slottet. Här kan du bo över natten eller bara stanna för en lunch eller kaffe i solen.

Annons

2. Örebro

Örebro Wadkoping
I Wadköping i Örebro kan du promenera runt bland gamla hus.

Bor du i östra Stockholm kan det hända att du kommer så långt som till Örebro på två timmar. Här finns många roliga saker att uppleva. Strosa i stan och ät en glass framför slottet, eller kika i butiker i idylliska Wadköping. Riktigt kul för barn att upptäcka!

3. Stockholms skärgård

Upptäck Stockholms skärgård på egen hand! Här finns gott om öar att besöka antingen bara över dagen, eller med övernattning. Från centrala Stockholm tar Cinderellabåtarna och Waxholmsbolaget dig och dit sällskap dit ni vill.

4. Ellery Beach House, Lidingö

ellery-beach-house-sthml-image-2
Hoteller har preliminärt sin öppning i augusti 2020.

I slutet av sommaren 2020 öppnade det här nya strandhotellet på Lidingö, supermysigt om du vill fly iväg på resort med familjen. Här finns havsbad och lugn men också med pool och sportmöjligheter.

Annons

5. Upptäck skärgården utanför Nyköping

Savo naturreservat
Sävö och skärgården utanför Trosa är vacker för vandring, bad eller hajk.

Det är inte bara Stockholms skärgård som är vacker på sommaren. Längre söderut, utanför Trosa och Nyköping finns ett riktigt fint ö-landskap. Kanske en tur till Sävö eller Stenuddens naturreservat till exempel.

Läs mer här och här.

6. Blå lagunen, Ekerö

Bla lagunen Ekero i Stockholm
Bla lagunen ligger på Ekerö.

Ta med barnen till Ekerö där en av Stockholms finaste badplatser finns – Blå lagunen. Vattnet i den här konstgjorda sjön är känt för sin blå-gröna färg, resultatet av att det en gång var en grustäkt här. Bara ett stenkast från sjön går vackra Mälaren.

Annons

7. Tyresta Nationalpark

Tyresta National Park Outside Stockholm
Slå upp tältet eller bara gå runt fina Årsjön i Tyresta nationalpark.

I Tyresta nationalpark kan hela familjen följa med på vandring. Här finns både nygjorda leder anpassade för barnvagn och längre, mer utmanande, sträckor att gå för den som vill. Vill du vandra på Sörmlandsleden går den förbi Tyresta by.

8. Bergianska trädgården, Norra Djurgårdsstaden

Vid Brunnsvikens strand finns den här mysiga botaniska trädgården. Promenera i växthuset som erbjuder en flora från hela världen – och passa på att ta en fika i det gamla orangeriet.

9. Wenngarns slott

Wenngarn slott
I närheten av Sigtuna ligger Wenngarns slott med en tillhörande liten by, perfekt för en dagstur från Stockholm.

Wenngarns slott strax utanför Sigtuna är ett perfekt besöksmål för den som vill åka på dagsutflykt i Stockholmstrakten. Kring slottet finns ett mysigt litet bysamhälle med bageri, småbutiker och restaurang i äldre byggnader. Här finns också ett ciderbryggeri man kan besöka. Passa också på att besöka pittoreska Sigtuna när du ändå är i området.

Annons

Bilder: Ellery Beach House, Wenngarns slott, TT

Annons