En del av

Hej hej vardag om sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet

30 maj, 2022 
AvLouise Edlund Winblad
Paren måste ta det stora BESLUTET. Ska vigselringen sitta kvar eller tar relationen slut här?
Hej hej vardag sätter ord på precis alla känslor vi känner efter det sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet 2022!
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna.

Jaha så har vi kommit till sista avsnittet! Vilken annorlunda säsong det blev? Undra hur denna säsong kommer att påverka kommande säsonger? En sak med programmet är ju att man ska vara ihop under fyra veckor. Dealen är ju lite att man ska ge varandra en chans, liksom tvingas ge någon en chans. Nåt man kanske vanligtvis inte gör. Och dessutom kunna känna tryggheten i att man har fyra veckor på sig, om man är segstartad eller orolig av sig.

Kalle Norwald: Två saker som svetsar ihop kärleksrelationen

Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer

Nu tycker jag verkligen att det var jättebra och rätt att Märtha och Axel avbröt. Där kändes det helt fel att ge det mer tid. Men Bodil och Hans? Var det läge att avbryta experimentet...? Okej, alldeles snart går vi in på dem par för par.

Annons

Min känsla när jag börjar kolla på sista avsnittet är ... lättnad över att de är separerade från varandra. Det är som att man får slappna av lite. Nästa känsla är att alla kommer säga nej?! Raka motsatsen till vad jag kände efter förra avsnittet alltså. Det är nåt med den där lättnaden jag kände och en känsla av att det är så mycket man inte sett som gör att jag tappar tron på alla paren.

Gav han det en äkta chans?

Jo en sak till: Idag, några timmar innan jag såg sista avsnittet så såg jag Jonas (som i Louise & Jonas) på stan. Det var så märkligt att se honom live och dessutom tänka: HEJ här är jag som hobbyanalyserar dig varje vecka. Det är såklart en del av programmet – att folk ska titta och diskutera, tycka och tänka om en när man är en del av ett underhållningsprogram. Men det kändes ändå konstigt. Och jag tycker att det är en viktig påminnelse när man skriver och kommenterar, att det är människor som deltar.

Annons

Nej men nu går vi väl in på dem par för par?

Bodil och Hans

Okej, så det låste sig totalt för Hans? Vad hände? Jag har tänkt på det en hel del nu och här kommer min gissning: Jag tror att han gick in med massor av energi, såg sig själv som den som skulle trygga den ängsliga Bodil. Få henne att slappna av. Och så blev det ju ganska mycket till en början. Sedan blev det tal om den där filmen och då blev han reserverad och fick liksom ett skal. När filmen var slut andades han ut och ville återgå till att vara den trygga som Bodil kunde slappna av hos. ”Jag är inte som alla andra!”

Det togs inte emot som han trodde det skulle göra, Bodil kände sig istället inte sedd. Hans tog det som att HAN hade misslyckats med sitt uppdrag. Och då slöt han sig. Han fortsatte vara trevlig och artig, men inte entusiastisk och inte öppen. Bodil fortsatte på sitt lite försiktiga sätt men nu när Hans inte fyllde i med energi blev hela stämningen sval. Inget tog dem framåt för ingen bekräftade den andra i att fortsätta framåt.

Jag tror Bodil var rätt chill med det, att hon tänkte att det nog lossnar snart, att detta var en rätt normal process. Men Hans, som är en problemlösare, har nog inte helt det tålamodet. Han ville ha det ”rätta” svaret direkt. Jag tror han fick den där flyktkänslan som terapeuterna pratar om. Han ville dra NU för han klarade inte av att vara i den där ovissheten. När han dessutom somnade ifrån henne blev han ännu mer obekväm och ville absolut fly – man vill ju fly när man oavsiktligt sårat någon!

Annons

Jag kände mig lika chockad som Bodil att han ville avsluta innan experimentet ens var slut. Men det kanske var ett sätt att få ”gå först”? Jag vet inte. Detta var i alla fall otroligt intressant att följa. Och uppenbarligen är det MYCKET som vi inte fått se. Men det svängde så fort från att allt kändes SÅ HIMLA BRA till att han inte ville längre. Jag tycker det är synd att Hans inte kunde terapi-a sig ur den där känslan av att vilja dra. Jag tyckte ändå de hade nåt...

Martin och Jonas

Här blev lättnaden av att vara isär så påtaglig. Det var väl här jag började känna att ”kommer alla säga nej?!”. Jag tror denna relation blev väldigt utmanande för Jonas. Med Martin som pushade på och ifrågasatte. En tanke slog mig och det var: stöter Martin ifrån sig Jonas? Liksom testar han honom omedvetet? Martin känns som en sådan som blir klar: ”Nu är jag färdig med detta” och så går han vidare. Gjorde han det lite för tidigt...? Gav han det en äkta chans?

Annons

”Det känns ju inte som att Martin är kär” har jag antecknat. Och nej, det har inte känts så. Har han ens velat bli det? Jag vet inte...

Jonas har egentligen inte heller känts så kär, men han har haft den där längtan efter bekräftelse så det har ändå blivit som nån sån obalans. Men nja... Jag tror en förälskelse à la stark attraktion hade kunnat få dem att funka, men här är det ju dumt att försöka få till nåt tror jag.

Det känns som att dessa två tog rätt beslut! Men lite synd är det för de verkar så mysiga på HELT olika sätt. Hoppas Jonas hittar kärleken och hoppas Martin har svinkul singelliv några år till och sedan blir kär och lycklig!

Jonas och Louise

Ja men åh vad fint att de vågar satsa! Åh att de blev så rörda och det kändes så fint, som Jonas sa att de valde varandra nu liksom, på riktigt! Blev absolut rörd! Det ska bli så intressant att se var de är ”10 månader senare” tycker jag... Är MYCKET nyfiken, då jag har nåt skav i mig.

Annons

Jag tror att de, och alla par som fortsätter tillsammans efter detta program, har en SÅ bra start eftersom de haft terapi. De har tvingats att syna sig själva, jobba med sånt som varit svårt och tillsammans med en terapeut pratat om, och med, varandra. Alltså, borde inte alla relationer få börja med terapi?

Bara den grejen att de har gått i terapi lär väl göra det mindre svårt att gå i terapi framåt? Jag tänker på hur Jonas pratade med Kalle inför beslutet. Grejen att vilja jobba med sig själv, att vilja förstå hur man agerar och varför. Vilken bra grund för en relation! Jag hade verkligen velat se mer av terapin i hela programmet, så spännande ju. Jamen grattis Jonas och Louise!

Skickar ett stort tack till alla säsongens deltagare som öppnat upp och delat med sig så generöst! Oj oj, så modiga och coola!

Annons

Tack alla ni som läst mina hobbyanalyser, och extra tack till alla ni som kommenterat – det har varit så SÅ kul att läsa era tankar! Nu MÅSTE jag kasta mig över ”10 månader senare”-avsnittet. Vad tror ni hänt? Jag har mina gissningar ...

Kan du inte få nog av Gift vid första ögonkastet? Här finns alla nyheter om programmet och analyser från årets säsong!

Här läser du Hej hej vardags blogg – in och kommentera vad du tyckte om säsongen och vad du hoppas på för paren i framtiden.

Foto: SVT, Motherhood

Annons
Innehåller reklamlänkar