En del av

Asabea Britton i Sommar i P1 – om att föda hemma

08 aug, 2023 
Lovisa Svedlund
Alla ska föda som de vill – men förlossningskulturen behöver breddas. Det pratar barnmorskan och profilen Asabea Britton om i sitt Sommar i P1, där vi också får följa med på hennes två förlossningar.
Annons
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTONBrand logo
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTON

Nyligen avslöjade barnmorskan, tvåbarnsmamman och Motherhood-profilen Asabea Britton, 35, att hon väntar sitt tredje barn.

Hon valde att berätta om graviditeten för sina nära och kära i sin fjärde graviditetsvecka, och för sina följare på instagram ungefär två veckor senare. Och att avslöja nyheten tidigare än många andra väljer att göra det var ett medvetet beslut, förklarade Asabea Britton i in intervju med Motherhood:

– Jag tycker tidig graviditet är tuff och då vill jag ha omgivningens stöd. Jag vet också att jag är en person som skulle tala öppen om missfall om det hände, för jag tror inte att jag velat bära på det tunga alldeles själv.

– Men det säger jag med största ödmjukhet eftersom jag aldrig haft missfall. Det kan ju vara så att jag känt annorlunda om jag varit med om flera missfall, sa hon.

Annons

Att berätta tidigt gjorde också möjligt att glädjas med andra – vilket ytterligare var en av anledningarna.

Berätta om hemmafödseln

När Asabea Britton nu är värd i Sommar i P1 2023, får vi fortsätta följa med i hennes tankar och expertis kring graviditeter och att föda barn.

Lyssnaren tas med till hennes två, hittills väldigt olika, förlossningar. Den första på sjukhus och den andra som hon bestämt skulle ske hemma i badkaret. När lilla tvåan kom önskade att förlossningen skulle bli fysiologisk, det vill säga en födsel som får gå sin ostörda gång, som inte avbryts, skyndas på eller saktas ned.

Asabea Britton säger att hon inte dömer hur någon väljer att ha sin förlossning men hon tycker att dagens ideal kring födande är snäva.

– Jag har ingen åsikt om hur någon annan vill föda sitt barn. Det jag däremot vill är bristen på kunskap om det fysiologiska födandet och hur man främjar det, säger hon i programmet.

Annons

Normerna kring födande önskar hon ska breddas, enligt henne. Vårdpersonal och läkare behöver veta hur förlossningar som inte kräver några instrument eller ingrepp kan gå till.

Och blivande mammor borde ha större möjlighet att bestämma över sin förlossning, menar hon.

– Det jag önskar alla som ska föda är att de tillåts ta makten över sitt födande, så gott det går. I känslan att ha makten i den sårbaraste mest avgörande av stunder finns en kontroll många längtar efter. I det finns stor potential, säger hon i programmet.

På en post på sin instagram har Asabea Britton fått flera reaktioner på programmet:

Det var otroligt, skriver en lyssnare följt av flera hjärtan.

Riktigt bra! Ditt beskrivande av födseln av ditt andra barn var så vacker och personlig, skriver en annan.

En tredje lyssnare skriver:

Ett så fint sommarprat. Din beskrivning av din andra förlossning fick mig att gråta på bussen för det var så vackert, så lugnt.

Annons