En del av

Barnmorskan Asabea Britton om förlossningskrisen

01 nov, 2021 
AvHannah Bergroth
asabea britton om förlossningskris
Vi har kunnat läsa om krisen i förlossningsvården i många år, men under de senaste veckorna har toppen nåtts vilket har gjort att chefer och barnmorskor i Stockholm har sagt upp sig. Barnmorskan Asabea Britton bloggar om hur man kan visa sitt stöd för barnmorskorna.
Annons

Asabea Britton är Motherhood-bloggaren och barnmorskan som delar med sig om allt möjligt inom graviditet, förlossning och amning i sina sociala kanaler. Hon stöttar och guidar sina följare, men rapporterar och skriver även om aktuella händelser.

I ett nyskrivet blogginlägg kommenterar Asabea krisen i förlossningsvården, som har gjort så att både barnmorskor och chefer inom förlossningen i Stockholm har sagt upp sig.

–Jag står helt bakom mina kollegor på förlossningen, skriver hon.

Se också: Förstagångsföderskan om förlossningskrisen

Motherhood intervjuar förstföderskan Lisa Segerson om förlossningskrisenBrand logo
Motherhood intervjuar förstföderskan Lisa Segerson om förlossningskrisen

Asabea Brittons bloggar om förlossningskrisen

inlägget finns det faksimiler på det som media har rapporterat om de senaste dagarna – men även den förändringslista som barnmorskorna skrivit ihop. Det Asabea och hennes kollegor önskar är bland annat att att de ska vara en barnmorska per födande, att nyanställda ska få en tydlig och gedigen introduktion samt jämnlik vård i hela landet. Självklara saker kan man tycka.

Annons

Även i eftervården finns det också möjlighet till förbättring, menar Asabea.

– Till exempel möjlighet till BB Hemma i hela landet; att en barnmorska kommer hem till en på återbesök för att ta kontroller och hjälpa till med amning/matning i hemmiljö. Lättilgänglig amningshjälp i hela landet. Möjlighet till mer uppföljning på MVC vid behov. Göra fysioteraputer till en med integrerad del av eftervården etc etc.

Att föda barn under stressiga förhållanden för att sedan snabbt bli hemskickad på grund av att platsen behövs till någon annan kanske inte alltid är så bra. För många kan eftervården vara minst lika viktigt som själva förlossningen.

Förslag på hur vi kan stötta barnmorskorna

Krisen inom förlossningsvården är ingen direkt nyhet, det har pratats om hur det faktiskt är under flera, flera år. Men tack vare den maffiga rapporteringen och barnmorskor och deras chefer som på riktigt satt ner foten verkar det nu kunna bli en förändring. Asabea fortsätter:S

– Men nu händer det i alla fall grejer i förlossningsvården och det är många som skriver till mig att de vill hjälpa till och visa sitt stöd men vet inte hur. Så här kommer några förslag.

Asabeas tips på hur du kan stötta barnmorskorna

1. Demonstrera.

2. Starta eller skriv på namninsamlingar som sammanfattar dina krav.

3. Ansök om förlossningspeng.

4. Skriv! Insändare, bloggar, krönikor, till regionen, till politiker, direkt till journalister.

5. Följ diskussionen och sprid det du lärt dig.

I blogginlägget uppmanar även Asabea sina läsare att fylla på listan med konkreta tips – här kan du läsa hela inlägget!

Foto: Privat

Annons