En del av

Astrid Lindgren – 12 museum och inspelningsplatser att besöka

26 apr, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
astrid lindgren platser
Bullerbyn, Bröderna Lejonhjärtas Törnrosdal och Saltkråkan. I Sverige finns flera roliga platser att besöka om man gillar Astrid Lindgren. Här listar vi museum, nöjesparker och inspelningsplatser som alla Astrid Lindgren-fans borde se!
Annons
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Älskar ni Astrid Lindgren – och kanske dessutom behöver lite inspiration till årets semester? Perfekt, då har ni en riktigt rolig ledighet framför er. För det finns nämligen flera härliga platser att besöka i Sverige där Astrid Lindgren och hennes sagor på ett eller annat sätt är levande.

Inspelningsplatser, nöjesfält, aktiviteter och utflykter i naturen. Här listar vi roliga platser att besöka i Sverige som alla har en koppling till Astrid Lindgren.

12 platser att besöka om du älskar Astrid Lindgren

1. Astrid Lindgrens värld

På Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby vandrar ni runt mellan den ena välbekanta Astrid Lindgren-miljön efter den andra. Här har man byggt upp stugor så som de såg ut i Emilfilmerna – inklusive Emils täljda trägubbar. Känn er mini i Nils Karlsson Pysslings land eller upptäck Madickens värld. Här spelas självklart också Astrid Lindgren-teatrar för små och stora besökare.

Annons

Under corona gäller tillfälliga restriktioner i parken, så läs på inför besöket.

2. Näs

Astrid Lindgren föddes på gården Näs i Vimmerby. Här kan man titta på författarens barndomshem och förstå hur omgivningen inspirerat henne. Det finns också en utställning och vackra trädgårdar att vandra runt i.

3. Dalagatan 46 Stockholm

dalagatan46
Astrid Lindgren bodde länge på Dalagatan 46.

På Dalagatan i Vasastan i Stockholm finns också en plats som osar av vår författare. Det var nämligen här hon bodde en stor del av sitt liv. Idag är lägenheten ett museum och visas för stängda sällskap.

4. Junibacken

junibacken
Junibacken är öppet sommaren 2021.

I Stockholm finns också museet Junibacken på Djurgården, ett av de museer som håller öppet som vanligt för besökare våren och sommaren 2021. Här har man byggt upp flera roliga utställningsmiljöer för barn, bland annat ett Villa Villerkulla-hus och ett spännande sagotåg.

Annons

5. Filmbyn i Småland

Utanför lilla Mariannelund i Småland har man byggt upp en spännande filmby för alla som älskar Lindgren. Här finns bland annat studiobyggen och kostymer i original från filmerna.

Ronja Rövardötter, Bröderna Lejonhjärta och Saltkråkan – här är inspelningsplatserna

6. Madickens inspelningsplats – Söderköping

Vill ni uppleva miljöerna som finns i Madicken-filmen och tv-serierna ska ni åka till Söderköping. Här finns flera byggnader och gator som syns i berättelsen, bland annat doktor Berglunds mottagning dit Elisabet måste åka när hon stoppat en ärta i näsan. Även delar av Storgatan och det så kallade Blomqvistska huset vid Rådhustorget syns i inspelningen.

7. Emils inspelningsplats – Gibberyd

katthult
Gården Katthult finns kvar än idag.

Är ni Emil-fans är det den lilla byn Gibberyd nära Mariannelund i Småland ni ska ta er till. Här står fler av Emils hus i Katthult kvar, bland annat snickeboa, drängstugan, bostadshuset. Även i Folkhögskolan inne i Mariannelund spelades en del scener in.

Annons

8. Ronja Rövardotters inspelningsplats

Vill ni uppleva Ronja Rövardotter på riktigt finns flera platser att besöka. Många scener är inspelade i Dalsland, vid berget Sörknatten. I skånska Ignaberga spelades scenen när Ronja och Birk träffades första gången in och vårskriket vid det så kallade Glupafallet är inspelat vid Ristafallet i Jämtland.

9. Bröderna Lejonhjärtas inspelningsplats – Skåne

bröderna lejonhjärta
Brösarps Backar utanför Tomelilla var en av inspelningsplatserna.

Vill ni gå i Skorpan och Jonathans fotspår kan ni åka riktigt långt – ända till Island – där några scener spelade in. Men söderut i Sverige och Danmark finns också ett par platser. Många utomhusscener är inspelade i Brösarps Backar i Tomelilla kommun. Ni kan också åka över till friluftsmuséet Den Gamle By i Århus i Danmark där man spelade in scenerna i staden Törnrosdalen.

10. Pippi Långstrumps inspelningsplats – Gotland

kneippbyn
Huset som agrerade Villa Villerkulla har flyttats till nöjesparken Kneippbyn på Gotland.

Ta färjan över till Gotland om ni vill gå i Pippis fotspår. Till nöjesparken Kneippbyn har man flyttat originalhuset som är Villa villerkulla i tv-serien. De äldre delarna av Visby fick också står för många av utomhusscenerna, bland annat godisaffären som låg i Fiskargränd och klädbutiken som infann sig i en lokal på på St Hansgatan.

Annons

11. Alla vi barn i Bullerbyn inspelningsplats

Den här filmen spelades in i Sevedstorp, också i Astrids favoritlandskap Småland. Här växte författarens far upp. Skolan som bullerbybarnen går i finns också på riktigt och står i Tveta, i Hultsfreds kommun.

12. Vi på Saltkråkan – inspelningsplats i skärgården

tjorven

Nyligen gick SVT ut med nyheten att de ska spela in Vi på Saltkråkan i modern tappning. Inspeningsplatser och releasedatum har ännu inte offentliggjorts, men för den som vill besöka platserna i originalserien är det Stockholms norra skärgård man ska besöka. De flesta scener är inspelade på Norröra, och några på Söderöra. En del av serien spelades faktiskt också in på Åland.

Foto: TT

Annons