Forskare varnar: fjärde vågen kommer slå mot barnen i höst

barn leker på skolgård
0:55

Efter reklamen: Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

(0:55)

Slå på ljud

Just nu minskar smittspridningen och antal covid-patienter på landets intersivvårdsavdelningar men det betyder inte att vi kan pusta ut. Den stora oron är den fjärde våg som med stor sannolikhet kommer att drabba framför allt ovaccinerade barn, skriver 26 forskare på DN Debatt.

72 barn har vårdats på intensivvårdsavdelning, 13 barn har dött och 234 barn har drabbats av den allvarliga följdsjukdomen hyperinflammation, MIS-C i Sverige under pandemin. Än så länge finns ingen statistik på långtidscovid, men studier från flera andra länder visar att många barn har långvariga symtom. Enligt en studie från Italien har mer än vart fjärde barn symtom i mer än fyra månader.

Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Forskarna bakom artikeln menar att smittspridningen bland barn har blivit allt mer uppenbar. Fram till 28 maj hade 167 000 barn testat positivt för covid-19, en siffra som beskrivs som en underskattning baserat på Folkhälsomyndighetens studie av antikroppar.

"Gör skolmiljön säkrare"

Men läget behöver inte vara hopplöst. I förebyggande syfte kan skolmiljön göras säkrare för elever och pedagoger genom bättre ventilation, munskydd, snabbtest och striktare karantänregler.

– 72 har vårdats på iva i akut infektion och barns dödlighet i viruset är nästan åtta gånger högre här än i våra grannländer. Orkar vi ta in dessa fakta kanske vi får kraft att omvandla svenska skolor och förskolor till en säkrare plats än de hittills varit under pandemin”, skriver forskarna i debattartikeln.

Källa: DN

Bild: TT

Mer läsning för dig
Ny forskning: Därför sprider inte barn coronaviruset lika lätt som vuxna
Barn i EU kan vara nära covid-vaccin – då tas beslutet
Vaccinpass för barn och vuxen – här är allt vi vet om hur det ska funka