En del av

Forskare varnar: fjärde vågen kommer slå mot barnen i höst

03 jun, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
barn leker på skolgård
Ovaccinerade barn löper stor risk att drabbas under den fjärde vågen som forskare räknar med till hösten. Det skriver 26 forskare i en debattartikel i DN.
Annons
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experternaBrand logo
Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Just nu minskar smittspridningen och antal covid-patienter på landets intersivvårdsavdelningar men det betyder inte att vi kan pusta ut. Den stora oron är den fjärde våg som med stor sannolikhet kommer att drabba framför allt ovaccinerade barn, skriver 26 forskare på DN Debatt.

72 barn har vårdats på intensivvårdsavdelning, 13 barn har dött och 234 barn har drabbats av den allvarliga följdsjukdomen hyperinflammation, MIS-C i Sverige under pandemin. Än så länge finns ingen statistik på långtidscovid, men studier från flera andra länder visar att många barn har långvariga symtom. Enligt en studie från Italien har mer än vart fjärde barn symtom i mer än fyra månader.

Forskarna bakom artikeln menar att smittspridningen bland barn har blivit allt mer uppenbar. Fram till 28 maj hade 167 000 barn testat positivt för covid-19, en siffra som beskrivs som en underskattning baserat på Folkhälsomyndighetens studie av antikroppar.

Annons

"Gör skolmiljön säkrare"

Men läget behöver inte vara hopplöst. I förebyggande syfte kan skolmiljön göras säkrare för elever och pedagoger genom bättre ventilation, munskydd, snabbtest och striktare karantänregler.

– 72 har vårdats på iva i akut infektion och barns dödlighet i viruset är nästan åtta gånger högre här än i våra grannländer. Orkar vi ta in dessa fakta kanske vi får kraft att omvandla svenska skolor och förskolor till en säkrare plats än de hittills varit under pandemin”, skriver forskarna i debattartikeln.

Källa: DN

Bild: TT

Annons