Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

Ska barn vaccineras mot covid-19? S
0:55

Efter reklamen: Ska barn vaccineras mot covid-19? Så tycker experterna

(0:55)

Slå på ljud

I SVT:s Agenda diskuterades på söndagen om barn också borde få vaccin mot covid-19. Nyligen kom bland annat nyheten att Kanada börjat vaccinera barn från 12 år.

Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet sa i programmet att han tycker att Sverige borde gå samma väg.

Ska barn vaccineras mot covid?

– Om man vill släcka ner pandemin totalt så kanske man är tvungen att vaccinera framför allt äldre barn, 12-17. De rör sig mycket i samhället. Det kan vara ett sätt vi behöver ta till.

Ett argument för att barn skulle få vaccin är också, menar han, att ett fåtal drabbats av ett allvarligt inflammatoriskt tillstånd efter att ha haft covid-19. Han menar också att en vaccination av barnen skulle vara nödvändig för att ”få bort smittan från samhället helt”, som han uttryckte det.

Vaccinforskare lyfte också att problem med biverkningar likt de vi såg under svininfluensa-vaccinet när ett fåtal barn bland annat fick narkolepsi, med mindre sannolikhet skulle drabba barn om de tog vaccin mot covid-19. Något han bygger på att många i den vuxna befolkningen redan fått vaccinen och vi hittills inte sett några sådana biverkningar där.

På frågan om han tror det kan bli aktuellt med vaccin för barn i Sverige var svaret:

– Jag skulle inte utesluta den möjligheten om smittspridningen fortfarande är kvar.

Anders Tegnell om att vaccinera barn mot covid-19

Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten som också deltog i programmet är mer tveksam. Han lyfte frågan om det verkligen är nödvändigt att vaccinera barn.

Dels drabbas barn generellt sett lindrigare av symptomen, och även om corona börjat bli vanligare i lägre åldrar så driver barn fortfarande inte smittspridningen på samma sätt som vuxna.

– När det gäller barn, eftersom de drabbas så lite av sjukdomen, så måste man fundera ordentligt på om det är rimligt att vaccinera dem. Om vi kanske inte heller då ser att det har någon jättestor nytta för smittspridningen i samhället, säger han i programmet.

Foto: TT

Källa: SVT, Agenda

Mer läsning för dig
Har mitt barn pollenallergi eller corona? Så vet du!
Rekordstor andel barn smittade av corona – det är förklaringen
Nya riktlinjer för alla som fått vaccin – kan krama barnbarnen igen!