En del av

Bianca, Flynn och 14 andra vackra färgnamn till pojke eller flicka

20 dec, 2022 
Hannah Bergroth
Blå, röd eller rosa. Har du någon favoritkulör? Då kanske ett namn som påminner dig om den färgen skulle passa bra till ditt barn.
Annons

Hur tänkte du när du valde namn till ditt barn? Skulle det vara kort och koncist, kunna läsas framlänges och baklänges eller funka för både flicka och pojke?

När man ska välja namn är det många saker som ska stämma, och ibland är det ofta fler än du som har en åsikt om vilket det ska bli.

Se också: Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Här är barnnamnen som spås bli populära 2023Brand logo
Här är barnnamnen som spås bli populära 2023

Oavsett om du väntar en bebis och behöver inspiration eller bara vill läsa igenom vad olika namn betyder har du kommit rätt. Vi på Motherhood älskar nämligen att skriva om namn – och gärna dela in dem i olika teman. Här är en lista med 16 underbara namn som påminner oss om färger, hur härligt vore det inte att döpa sitt barn efter sin favoritfärg?

8 vackra färgnamn till flicka

1. Amber

I USA är Amber ett vanligt tjejnamn, men likväl fungerar det i Sverige. Idag finns det strax över 200 kvinnor som har det som tilltalsnamn. Amber betyder ”bärnsten”, vilket självklart gör att vi tänker på färgen orange.

Annons

2. Bianca

I Sverige börjar Bianca klättra upp på topplistorna – och det kanske handlar om att en av landets största influencers, Bianca Ingrosso, inspirerar. Ett vackert namn som faktiskt betyder ”vit” på italienska.

3. Chloe

Chloe är inte bara ett känt namn inom modevärlden, de används även som tilltalsnamn världen över. Chloe är ett bibliskt namn, som betyder ”grönt skott”, och de får oss givetvis att tänka på färgen grön.

4. Iris

I början a 1900-talet var Iris ett modernt namn, men under de senaste åren har de inte varit på topplistan. Iris är grekiska och betyder ”regnbåge”, men den lila blomman är väl inget som går någon förbi.

5. Livia

Det trestaviga namnet Livia är det strax över 4 000 tjejer som heter i Sverige idag. Vackert och speciellt, men visste du att Livia betyder ”blågrå” på latin?

6. Rosa

Rosa är ett tjejnamn som får oss att tänka på olika saker. Namnet har latinskt ursprung och betyder ”ros” eller ”blomma” – men för oss är det självklart kulörten rosa.

Annons

7. Ruby

På engelska betyder ruby ”rubin” eller ”rubinröd”. Vi tänker förstås på ädelstenen rubin, som är röd.

8. Violetta

Det är kanske inte så vanligt, men namnet Violetta finns! Violetta är en känd Disney-serie, men själva namnet kommer från latin och betyder ”liten viol”. Man kan även tänka på att blomman är lila, och då är en synonym nämligen violett.

8 fina färgnamn till pojke

1. Bruno

Den 17 juli har Bruno namnsdag, ett killnamn som blir alltmer vanligt. Namnet kommer kommer från Tyskland och betyder ”den brune” eller ”den solbrände”. Visst tänker man på den bruna färgen när man hör namnet?

2. Flynn

Skådespelaren Eva Röse har fyra söner, varav en av dem heter Flynn. Vackert killnamn som faktiskt betyder ”rödhårig”, vilket i sin tur gör att man tänker på färgen röd.

3. Indigo

Om du letar efter ett ovanligt killnamn kanske Indigo är något att skriva upp på listan. I skrivande stund är det endast 31 stycken män i Sverige som har det som tilltalsnamn. Ja, det är egentligen namnet på en färg, tänk en mörkare nyans av blå. Men ordet i sig betyder ”indisk”.

Annons

4. Oliver

Under de senaste åren har Oliver funnits med på topplistorna, och håller sig stadigt kvar. Förutom är det självklart många som tänker på ordet oliv – och man brukar ju dessutom beskriva en grön nyans som olivgrön.

5. Phoenix

Phoenix härstammar bland annat från den grekiska mytologin. Namnet kommer efter grekiskans phoinix, som betyder purpurfärgad.

6. Rory

Det ovanliga namnet Rory har faktiskt en ganska vacker betydelse. Rory kommer från keltiskans ruaridh, som i sin tur betyder röd.

7. Silver

Ett namn som vanligtvis används som efternamn, men det finns verkligen män som har det som tilltalsnamn. Enligt statistiken är det knappt 40 personer som lystrar till det namnet. Coolt, originellt och behöver knappast en längre presentation.

8. Vide

Tvåstaviga killnamn finns det gott om och Vide är ett av de som kanske är mest ovanliga. Själva namnet betyder träd – visst gör det att du tänker på kulören grön?

Källa: svenskanamn.se, wikipedia.se

Foto: TT

Annons