En del av

Därför ska man inte muta barn med mat - experten förklarar

29 dec, 2022 
Hannah Bergroth
barn äter mat
Ramsor, sånger eller sagor – ja, som förälder gör man näst intill allt för att barnet ska få i sig sin mat. Här berättar dietisten Paulina Nowicka varför det inte alltid är så bra att ta till mutor.
Annons

Det som alla föräldrar antagligen kan känna igen sig i är all fix och trix när det gäller mat till barnet. Den första tiden handlar det mesta om att mini ska få i sig rätt mängd, vid rätt tid, men allt eftersom barnet blir större kan hen förhoppningsvis själv ta för sig i köket – med lite hjälp förstås.

Se också: 7 kändiscitat om att vara småbarnsförälder

7 kändiscitat om att vara småbarnsförälderBrand logo
7 kändiscitat om att vara småbarnsförälder

För en småbarnsfamilj är det många som saker ska hinnas med – och stunden vid middagsbordet blir kanske inte så mysig och lugn som man som förälder hoppats på. Någon ska iväg till sin aktivitet, ett annat barn vägrar sitta på sin plats medan ett tredje inte vill smaka på middagen. Låter det bekant?

I det här kaoset, som faktiskt är vardag för många, är det så lätt att ta till små mutor – och det är förstås ingen fara. Vi vet att alla föräldrar gör så gott de kan, i den situationen de är i.

Annons

Men när det gäller att muta barnet med mat kan det ändå vara bra att tänka till lite extra, menar Paulina Nowicka är legitimerad dietist, familjeterapeut och även författaren till boken Hälsovikt för ditt barn.

– Genom att muta riktas barnets fokus från maten till mutorna. Det kan göra så att ätandet inte blir något lustfyllt utan istället något som är stressigt och prestationsinriktat, säger hon.

Paulina Nowicka
Paulina Nowicka är även professor i kostvetenskap vid Uppsala universitet. Foto: Caroline Andersson Renaud

Så får du barnet att testa nya smaker och maträtter

För det mesta går det bra med maten och hela familjen får en fin stund vid middagsbordet, men ibland kan det kännas som världens största utmaning. Det tjatas, tjafsas och barnet vägrar äta det som erbjuds.

Hur gör man för att överhuvudtaget få barnet att smaka på det som står på bordet?

Annons

Det som kan vara bra att tänka på då är att barn sällan gör det som föräldrarna säger, utan istället gör det som föräldrarna gör – vilket även gäller i matsituationer, menar Paulina.

– Som förälder är man ofta barnets största förebild, och det gäller även när det handlar om att äta sin mat eller testa ny smaker och rätter. Ställ fram grönsakerna tidigt på bordet och ät även du av dem. Hunger är den bästa kryddan, så tids nog kommer även barnet vara nyfiken och vilja smaka.

barn äter lunch
Paulina tipsar om att man som vuxen kan fråga barnet om mat och vad hen har ätit i skolan eller hos kompisar. Då kan man servera samma rätt hemma.

Som vuxen är det roligt att experimentera med nya smaker och rätter. Vad är ditt tips för att få barnet att våga prova det som hen inte är vad vid?

– Minns att smaken är tänjbar och att ha tålamod. Det kan vara så att barnet behöver testa en ny rätt upp till tio gånger innan hen har vant sig. För vissa barn, de sensoriskt känsliga, behövs det så många som 30 gånger. Under tiden får föräldern stå ut med att barnet protesterar, gör grimaser och kanske spottar ut maten. Det beror på att det kan smaka äckligt eller i alla fall konstigt i munnen i början. Vissa barn behöver mycket uppmuntran för att hjälpa dem framåt. Håll ut, det lönar sig.

Annons

Orsaken till att man inte ska muta barn

Men okej, alla föräldrar har varit där någon gång. Barnet vägrar äta, klockan går och som förälder vill man bara plocka undan. Det är inte ovanligt att man börjar prata om vad barnet ska få göra när hen ätit – eller till och med locka med någon god efterrätt.

Varför tror du att det är så lätt att börja muta sitt barn?

– För att mutor funkar, men nästan alltid kortsiktigt. Långsiktigt lär sig barnet att det finns bättre och sämre mat.

barn äter glass
Självklart är det okej att ge barnet efterrätt – trots att det är vanlig vardag. Paulina menar att det inte alltid är så bra att ha något gott att locka med, för att barnet ska äta upp sin mat.

Vad skulle du säga är den största orsaken till att man inte ska muta sitt barn?

– Om vi exempelvis tar grönsaker, som alla barn inte tycker så mycket om. Om man säger att barnet får glass, bara hen ätit upp dem, så blir grönsakerna ett ”nödvändigt ont” – och associeras inte till något som faktiskt är gott, avslutar Paulina.

Foto: TT, Caroline Andersson Renaud

Annons