En del av

Mammans knep i kylskåpet – som minskar familjens frukoststress

23 sep, 2022 
Hannah Bergroth
Ingela Palmqvist
Vem vill inte förenkla vardagen, få skönare helger och ge barnen större möjlighet att kunna ta eget ansvar? Då kan den här tvåbarnsmammans smarta tips vara till hjälp!
Annons

Mammaaaa - jag hittar inte ooosssteeeen! Och vaaar ääär smöret?”

Hur många gånger har man som förälder inte hört det här? Barn som ska plocka fram något från kylen och inte hittar NÅGONTING (trots att allt finns precis framför ögonen).

För en familj är det ofta kaos på morgonen. Många som ska göra sig klara, äta frukost och komma i väg i tid. Hur GÖR man för att göra det så enkelt som möjligt för alla? Vissa ställer fram vilka kläder barnen ska ha kvällen innan, andra förbereder veckans alla outfits innan en ny vecka börjar.

Ingela Palmqvist har två barn och i takt med att de blev äldre insåg hon rätt snabbt hur hon kunde göra för att minska en stressig punkt på morgonen. Läs om hennes bästa mammahack – som alla i familjen kan ta del av!

Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressenBrand logo
5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

Mammans bästa hack som minskar morgonstress, tjat och matsvinn

Det är många saker som föräldrar vill lära sina barn. Hur man är en bra kompis är en viktig sak, men det finns också praktiska sysslor som kan vara viktigt att introducera i takt med barnen blir äldre. Som att exempelvis själva kunna plocka fram mat när de är hungriga.

Annons

Men hur gör man för att det ska vara så enkelt som möjligt för barnen?

Ingela har två tonårsbarn och hon har hittat en lösning, som hon använt sedan barnen var små.

Det är SÅ otroligt enkelt! Vi har en bricka i kylen som vi ställt all frukostmat på. När det är dags för frulle, så tar man bara ut brickan! Det är bara att ta för sig.

Ingela Palmqvist
Ingela Palmqvist menar att bricka i kylskåpet är toppen – det funkar för både små och stora barn.

Men det slutar inte där.

– Jag har till och med gått så långt att jag gör två “klipp” i locket på bordsmargarinets ena kant, på det sättet kan smörkniven vara kvar i byttan. Och osthyveln får också bo med osten, på brickan, i kylen.

Ingela berättar att innan familjen började med bricka i kylskåpet var det kaos, stökigt och en massa matsvinn. De hade inte koll på vilka varor som fanns i kylskåpet och köpte ibland för mycket, eller för lite. Dessutom var det svårt att få koll och hitta det man sökte.

Annons

– Oavsett storlek på kylskåp så har det som vi i familjen brukar äta till frukost eller mellanmål, alltid hamnat på olika hyllor. Med en bricka blev det plötsligt superenkelt att få överblick och ordning.

bild på kylskåp
I kylskåpet finns frukostbrickan på andra hyllan uppifrån, en höjd så alla kan nå den.

Men en av de största fördelarna är att barnen från tidig ålder lärt sig göra sina mackor – eftersom allt som behövdes fanns på samma ställe.

– Dessutom har frukoststunden på vardagsmorgnarna blivit så väldigt mycket smidigare och mysigare. Det är mindre stress nu.

Bricka i kylen – finns fler fördelar

Ingela ser bara fördelar med att ha den här ordningen. Förutom att det är enkelt att plocka fram det man behöver, är det även lätt att se om exempelvis smöret tar slut.

Den största vinsten för föräldrarna är nog att barnen verkar gilla den här rutinen.

Annons

Barnen tyckte jättemycket om att vi gör så här! När de var yngre och kompisar följde med hem, tog de bara fram brickan och ställde sedan in allt igen. Det var verkligen inga problem att lära barnen denna nya rutin – tvärt om!

”Man kanske får leta lite efter en bricka som passar i storlek, har dock inte varit något problem för mig. I min nuvarande kyl har jag två mindre brickor som passar perfekt på en hylla, det fungerar bra det med!”, tipsar Ingela.

När Motherhood frågar hur hon kommit på det här smarta sättet svarar hon:

Jag fick idén från en kompis som gjorde något liknande. Men efter att jag visat mina vänner det här har fler tagit efter. Bra saker är till för att spridas!

Och visst kan vi hålla med! Att ha en rutin som är enkel för alla i familjen att följa, som sparar tid och dessutom minskar matsvinn är något alla vill ha.

Inkludera barnen i vardagen

Men det tar inte slut där! Ingela är otroligt kreativ, speciellt när det handlar om att lära barnen ta ansvar och inkludera dem i vardagen. Hon vill dela med sig av ett bonustips!

Annons

– När barnen var mindre satte jag upp ett papper i köket, där jag både ritade och skrev vad som skulle göras på morgonen, vid vilket klockslag. De såg när de skulle gå upp, klä på sig, äta, borsta tänder, borsta hår, ta på ytterkläder och gå till skolan.

Hon menar att på det här sättet kunde barnen (även om de inte lärt sig läsa) mycket enklare komma ihåg vad de skulle göra – och hon behövde inte tjata lika mycket.

Det blev som en lek och de kände sig duktiga.

Det här är något hon applicerar på barnen, även när de blev äldre.

– Ja, jag har under alla år gjort likadant. Exempelvis när vi skulle resa, då fick de en lista med antal byxor, kortärmat, underkläder och så vidare – som de fick packa själva. Det funkade jättebra och som bonus mindre stress för mig och barnen fick på ett lustfyllt sätt lära sig ta ansvar.

Tack snälla Ingela för att du delar med dig av dessa knep, det här kommer vi testa redan idag!

Foto: TT/Privat

Annons