En del av

20 filmer och serier att se i jul – Motherhoods läsare tipsar

06 dec, 2021 
AvHannah Bergroth
Att krypa upp i soffan med choklad, en kopp te och se en riktigt bra film kan vara det absolut bästa som finns. Här berättar Motherhoods läsare vilka filmer och serier de gillar allra mest.
Annons

För en förälder handlar dagen ofta om att hantera vardagspusslet, barn, hemmasysslor och en massa känslor. Därför kan det vara bra att ha en målbild, något som blir din belöning när barnen lagt sig och kvällen är din.

Kanske en kvällspromenad, en ljudbok eller varför inte en stund i soffan framför en bra film eller serie? Vi bad våra följare på vårt Instagram-konto berätta vilka serier och filmer som är deras favoriter.

Se också: Biofilmerna du inte vill missa 2022

Biofilmerna du inte vill missa 2022
Biofilmerna du inte vill missa 2022

Här har vi samlat alla tips i en lista – bara för dig att spara ner.

10 sevärda serier – Motherhoods läsare tipsar

Behöver du tips på vilken serie du ska börja se på ikväll? Kolla igenom den här listan.

1. Peaky blinders

”Man betar avsnitt på avsnitt” svarade mamman när hon tipsade om den här serien. Det är en brittisk dramaserie som handlar om gangsterfamiljen Shelby som bor i Birmingham och lever i efterdyningarna av första världskriget. Spännande och fängslande. Det finns fem säsonger och du hittar alla på Netflix.

Annons

2. How to get away with murder

En amerikansk serie där vi får se hur brottmålsadvokaten och juridikprofessorn Annalise Keating och fem av hennes studenter blir indragna i ett skruvat mordfall. ”Absolut sevärd!” säger Motherhoods följare. Du hittar seriens sex säsonger på Netflix.

3. Kastanjemannen

Att danskar är duktiga på serier är kanske ingen nyhet, men när det gäller Kastanjemannen så har de nog överträffat sig själva. Den här serien, som är baserad på en bok, får vi följa jakten på en seriemördare som endast tar livet av kvinnor. En läskig serie, men otroligt bra gjord som finns på Netflix.

Danica Curcic spelar polisen Naia Thulin som letar efter kvinnormördaren. Foto: Tine Harden/Netflix.Tine Harden

4. Outlander

Den här serien baseras på Diana Gabaldons bästsäljande bokserie. Den handlar om kärleksparet Claire och Jamie som slits isär av tid och konflikter, men som gör allt för att vara tillsammans och ändra historiens gång. Du hittar alla säsonger på Viaplay.

Annons

5. Familjen Bridgerton

En romantisk dramaserie som utspelar sig en överklassmiljö i London under tidigt 1800–tal. Du får följa de åtta sammansvetsade syskonen i familjen Bridgerton som söker kärlek och lycka i Londons överklasskretsar. Det finns en säsong, men nu står det klart att det även kommer en andra. Du hittar den på Netflix.

6. La casa de papel

Gillar du filmer som Ocean´s eleven? Då är det här något för dig. I den här spanska serien får vi följa åtta rånare som tar gisslan och låser in sig i myntverket i Madrid, medan mannen bakom kuppen manipulerar polisen. En fantastisk serie där alla fem säsonger finns på Netflix.

7. Kärlek och anarki

En svensk, Netflix-producerad serie som handlar om hur en gift konsult och IT-tekniker inleder en flörtig lek... som eventuellt går för långt. En härlig och sevärd serie som det än så länge bara finns en säsong av. Du hittar den på Netflix.

Ida Engvoll spelar konsulten Sofie. Foto: Ulrika Malm/Netflix.Ulrika Malm

8. Younger

Younger är en amerikansk dramakomedi som handlar om Liza, som landar sitt drömmars jobb på ett bokförlag efter att ha ljugit om sin ålder. Du får helt enkelt följa se vad som krävs för att hennes lögn upprätthålls inför såväl attraktiva chefer som skoningslösa konkurrenter. Alla sju säsonger finns på TV4.

Annons

9. Big little lies

En serie som baseras på en bok med samma namn. Du får följa tre hemmafruar vars till synes perfekta liv plötsligt vänder och blir något helt annat. Spänning, svart humor och en hel del obehag utlovas. Se denna stjärnspäckade serie på HBO Max.

10. Bonusfamiljen

Önskar du dig en feel good-serie? Då är Bonusfamiljen ett bra och sevärt alternativ. Du får på nära håll följa hur det är att leva i en bonusfamilj. Vilka konflikter som uppstår, känslor och såklart hur krockar mellan olika personligheter. Du hittar den på Svt Play.

10 sevärda filmer – Motherhoods läsare tipsar

Somnade barnen tidigt? Passa på att se en film!

1. Catwalk – från Glada Hudik till New York

Catwalk är en härlig och glad film som börjar med att Emma Örtlund, som har en funktionsnedsättning, ber Pär Johansson (grundaren av Glada Hudik-teatern) om hjälp om att uppfylla hennes dröm om att bli modell. I filmen får du se hur han antar utmaningen och tillsammans med teatern och andra som inte vanligtvis syns i modevärlden startar en resa för att nå Emmas dröm i rampljuset. Har du inget att göra ikväll? Hyr den här filmen på SF anytime.

Annons

2. En oväntad vänskap

Har du sett den franska serien Lupin? Då kommer du att känna igen skådespelaren i den här filmen. En oväntad vänskap är en film som bygger på en sann historia. Den handlar om en förlamad aristokrat som anställer en före detta kriminell utan tidigare erfarenhet och som titeln säger är det början på en ny vänskap. Du hittar den här fina filmen på Netflix.

3. The Guilty

En spännande film där en polis (som spelas av Jake Gyllenhaal) arbetar i larmcentralens växel försöker rädda en kvinna som blivit kidnappad. Men snart upptäcker han att inget är som det verkar. Se det här kriminaldramat på Netflix.

Jake Gyllenhaal spelar polisen som försöker rädda en kidnappad kvinna. Foto: NETFLIX © 2021NETFLIX © 2021

4. A star is born

”Wow, den här filmen behöver alla se!” svarade Motherhood-läsaren. I A star is born får träffa musikern Jackson Maine som blir hopplöst förälskad i Ally, som precis har gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska. När hon en dag upptäcks av Jack, som hjälper henne in i rampljuset börjar Allys karriär äntligen ta fart. Otrolig historia och fantastisk skådespel av Lady Gaga och Bradly Cooper. Du hittar den på SF anytime.

Annons

5. Själen

Visst, det är tecknad Pixar film, men den har verkligen ett fantastiskt budskap. Undrar du varifrån dina drömmar, intressen eller passion kommer ifrån? Vad är det som gör dig till just DIG? I den här familjefilmen får du följa med på en resa från New Yorks gator ut till den kosmiska världen. En härlig fredagsfilm som gillas av hela familjen – du hittar den på Disney+.

8. Yes day

”Nej, vännen det får du inte!” Känner du också att du är en mamma som alltid säger nej till barnen? Yes day är en rolig, amerikansk film där två föräldrar bestämmer sig för att ge barnen en dag där de får bestämma – och föräldrarna lovar att svara ja på allt! Det är många roliga situationer som händer och som ger oss föräldrar en tankelställare. Du hittar den här filmen på Netflix.

Varför inte åka genom en biltvätt med öppna fönster? I filmen Yes day får du garanterat ett gott skratt. Foto: NETFLIX © 2021NETFLIX © 2021

7. Orca

Hyllade svenska filmen Orca är regisserad av skådespelaren Josephine Bornebusch. Den handlar om elva människor som är isolerade från omvärlden och kommunicerar endast via skärmar. Det har aldrig bekräftats men det kan väl vara så att den inspirerats av åtgärderna som tog för att förhindra Coronaviruset? Du hittar filmen på Viaplay.

Annons

6. Jokern

Lägg barnen i tid, poppa popcorn och kryp upp i soffan. Jokern känner du till som Batmans ärkefiende, men den här filmen handlar bara om honom. Du får se hur drömmen om en framgångsrik ståuppkomiker krossas, om hur han, på grund av mentala åkommor inte kan interagera med andra människor och hur han gör så gott han kan för att klara sig i livet. En två timmars film som du hittar på Netflix.

9. Red dot

Red dot är en svensk Netflix-producerad film som handlar om ett par som åker ut i vildmarken för att återuppliva sitt äktenskap. De tvingas fly för sina liv när en okänd skytt börjar jaga dem. Spänning på hög nivå och du hittar den på Netflix. Psst! Om du ogillar skräckfilmer kan du skippa den här.

10. Interstellar

En grupp upptäckare och forskare får som uppdrag att resa bortom vår galax för att utforska om vi har en framtid bland stjärnorna. Uppdraget verkar bli det viktigaste i mänsklighetens historia. En sevärd film som trots att den släpptes 2016 fortfarande är lika bra.

Källa: Netflix, Disney+, HBO Max, Viaplay, TV4, SF anytime och Svt. Foto: TT

Annons
Innehåller reklamlänkar