En del av

Barn eller bebis som skriker i bilen? 12 tips som gör resan lugn

14 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
barn bebis bilen
Vad ska jag göra om min bebis bara skriker i bilen? Och hur gör man resan lite roligare för de större barnen? Här ger vi dig tipsen som för bilresan med barn både lugn och harmonisk.
Annons
7 svenska öar att uppleva i sommarBrand logo
7 svenska öar att uppleva i sommar

En bebis som skriker mil efter mil är inte roligt. Inte heller är det speciellt underhållande med barn som frågar gång på gång när man är framme, och tycks vara totalt olyckliga i baksätet. Särskilt jobbigt kan det bli om ni har en lång bilresa framför er.

Behöver du lite bra inspiration på hur ni kan få en bättre resa med barn? Här ger vi dig tipsen både för bebis och äldre barn.

Bebis som skriker i bilen – 6 saker att göra

1. Stanna om ni behöver

Man vill inte alltid ge med sig, men ibland får man bara medge att bilresan med en bebis kommer ta längre tid än utan bebis. Går det absolut inte att göra barnet lugnt eller få hen att somna, kan det hjälpa att stanna och ta lite frisk luft. Ge bebisen några nya intryck och testa sedan att köra vidare.

Annons

2. Byt plats på bilbarnstolen

Vissa bebisar vill ha en vuxen bredvid sig, andra mår fint i baksätet. Om ni är flera vuxna kan ni testa att en eller två av er sitter i bak tillsammans med bebisen. Åker du sträckan själv kan det vara värt att montera om bilbarnstolen till framsätet för att testa om din bebis är lugnare där, bredvid dig.

bebis som skriker i bilen
Distrahera, ta pauser och tajma sovstunden om din bebis skriker i bilen.

3. Distrahera

Hyscha, sätt på bilradion, spela barnmusik eller erbjud en liten tuggleksak. Allt som kan distrahera din bebis är bra, och ibland är det distraktionen du minst anar som söver din bebis på en sekund. Valsång? Popmusik? Snuttefilten? Om ni använder napp, se till att den sitter fast med klämma så att du enkelt når den och kan sätta tillbaka den om barnet spottar ut den.

Annons

Det enda du ska tänka på är att inte ge bebisen något att äta på som distraktion, eftersom det finns en risk att hen sätter i halsen.

4. Pricka in sovtid

Kanske ett uppenbart tips, men har ni en rutin där ditt barn brukar sova en viss tid kan det vara värt att pricka in det så bra som möjligt. Kan du jobba igen den sista timmen på kvällen för att kunna komma iväg tidigare? Kan ni bli en timme sen till släktkalaset? En bebis som kommer fram harmonisk kan vara värt lite flexibilitet för de vuxna.

5. Inte för mycket kläder

Barn ska inte ha för mycket kläder på sig i bilen. Under den kalla delen av året kan det därför vara smart att kolla så din bebis inte är för varmt klädd. Känn med handen i nacken, där brukar man bäst känna bebisens kroppstemperatur.

6. Mätt och torr

Att sitta med blöt blöja eller kurrande mage hade vi vuxna inte heller gillat. Prioritera ett stopp för att se till att bebisen får mat och ett blöjbyte. Det kan göra mirakel!

Annons

Lång bilresa med barn – 6 bra tips

1. Smarta lösningar

Till äldre barn som har mer känsla för tid och omgivning kan bilresan bli trevligare om ni verkligen sett till att anpassa miljön inne i bilen för kidsen. Finns det en bra hållare för surfplattan, så att den sitter fast säkert och gör det enkelt att titta? Sitter barnen skönt, har de en kudde om de blir trötta och finns det kanske en rolig hållare för vattenflaskan? Allt sådant gör att barnen känner sig prioriterade och förhoppningsvis håller sig glada lite längre!

2. Förberedelse är A och O

Prata gärna igenom redan dagen innan hur resan kommer vara. Säg att det säkert kommer kännas lite långt men att ni ska förbereda er med roliga lekar och aktiviteter. Kanske kan du be barnen själva komma på saker de ska göra i bilen redan på förhand?

3. Följ bloggaren Hejhejvardags tips – gör en teckning med punkt A, B och C

Härma motherhoodbloggaren Louise Edlund Winblad som gjorde en riktigt pedagogisk teckning till sina barn när de skulle åka långt. Måla hemma, de olika stoppen, vägen däremellan och ungefär hur klockan kommer stå när ni befinner er vid punkt A, B och C. Det ger barnen överblick och en känsla av makt över situationen!

barn i bilen
Har du testat att rita en A, B, C-teckning till bilresan någon gång?

4. Lekar

Billekar och gåtor är det bästa att ta fram när inget annat hjälper. Varsågod, här finns lekar och här hela 49 (!) kluriga frågor som räcker länge!

Annons

5. Ljudbok och skärm

Vid bilresor är det okej att göra undantag med skärmtid. Resulterar det i det harmoniska barn när ni kommer fram, så kör! Andra tips är att lyssna på ljudbok eller sagor på en streamingtjänst. Kapitel efter kapitel kan det fördriva tiden för även vuxna i bilen, kanske speciellt om du har lite äldre barn som kan börja lyssna på spännande böcker för barn i skolåldern.

6. Pauser med aktivitet

Sist men inte minst – gör något ordentligt av pauserna. Stanna gärna för ett bad, lek på en lekpark eller ät BÅDE mat och glass. Det kommer vara värt det när du sätter dig i bilen igen med ungar som slocknar i baksätet!

Foto: TT

Annons