En del av

Få bonusfamiljen att funka! 5 tips som gör er vardag mer harmonisk

22 feb, 2022 
Lovisa Svedlund
barn som leker
Att leva i en bonusfamilj ställer ofta höga krav. Hur får man alla relationer att funka och vardagen att bli trevlig eller åtminstone någorlunda harmoniskt? Här är 5 saker välfungerande bonusfamiljer har gemensamt enligt experter.
Annons

Ibland känns det som att hela havet stormar i en bonusfamilj. Ni är ett gäng individer som sitter där tillsammans – kanske i ett gemensamt boende – med massor av historia, traditioner, känslor och beteenden som ska gå ihop.

Se också: 3 tips för en lyckad bonusfamilj

3 tips för att få en lycklig bonusfamiljBrand logo
3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

Det finns ibland ex-relationer med i bilden. Olika sätt att uppfostra barn. Kanske är du och din partner nykära samtidigt som era barn inte alls valt den här situationen.

Skjutsningsrutiner, kvällsmatsrutiner, högtider, gympapåsar, trotsåldrar, stress och kärlek. Hur får man ihop allt till en någorlunda fungerande vardag där både barn och vuxna mår bra och känner harmoni? Vad har bonusfamiljerna där det funkar ganska bra gemensamt?

Annons

Motherhood har skrapat fram de bästa råden och vardagshacksen från psykologer, författare och forskare till dig som har en bonusfamilj. Kanske passar några av dem er!

1. Sänk/hitta era förväntningar

familj med barn
Fundera vilka krav ni kan ställa på Bonusfamiljen under tiden ni lär känna varandra och växer ihop.

Det är mycket som ska klaffa i en bonusrelation. Två vuxna är (ny)förälskade medan barn som inte valt situationen plötsligt ska fungera tillsammans. Kanske kommer era barn inte överens i leken? Kanske är det svårt att acceptera vanor som din partners barn har? Och hur firar man jul mitt i kaoset egentligen?

Det första, och kanske svåraste, att göra är att ringa in vilka förväntningar ni kan ha på familjekonstellationen. Självklart önskar ni att allt ska flyta på bra men vissa saker kommer bara inte att klaffa och funka direkt. Går ni in med grundföreställningar om hur bonusfamiljen ska funka som aldrig kan uppfyllas kommer ert samspel också bli svårare.

Annons

Så var kreativ och realistisk. Ni kanske faktiskt inte måste åka på semester ihop? Kan ni fira jul på ett sätt så alla får något av sina behov uppfyllda? Kanske funkar det inte att barnen är hos er samma vecka i början utan behöver utrymme från varandra? Prova vad som blir bra för er.

2. Det är okej att ta det i doser

scen från bonusfamiljen

Låt det ta tid för för era relationer att växa fram. Det går nämligen aldrig att frammana eller ignorera känslor, hur mycket man än vill.

Ett exempel: Du kommer alltid ha ett speciellt band till ditt eget barn men har svårt att släppa in ditt bonusbarn så mycket som du önskar. Ja, då är det okej. På samma sätt kanske ditt bonusbarn har svårt att släppa in dig.

Försök undvika att forcera processen. Men behöver inte umgås massor, känna en enorm kärlek för bonusbarnet eller bli hens extraförälder. Det enda man behöver är att försöka visa värme, respektera bonusbarnet (och hens andra förälder) och göra det du kan för att få er relation att i lugn och ro växa fram så att bådas behov och önskningar får rum. Lagom doser är kanske vad som räcker för er!

3. Ta huvudansvar för ditt/dina barn

mamma med barn
Ge lite utrymme åt egentiden med bara dina barn.

Ibland är det svårt att se vilka mönster eller förväntningar som finns i bonusfamiljen när man är i den. Har ni fastnat i bråk, besvikelser eller andra jobbiga känslor kanske det beror på att ni behöver jobba lite på punkt ett? Ni kanske har för höga förväntningar på att bonusbarnen ska funka bra tillsammans?

Annons

Ibland behöver man acceptera att det tar tid att växa ihop. Om det är fallet i er familj, försök se det som att ni har huvudansvar för era respektive barn och mer funkar som två familjer som ska lära er att samverka ihop. Några frågor som är bra att fundera på kan vara: Vilken tid finns för bara mitt barn och mig? Kanske behöver ni komma iväg på något själva eller ha egen myskväll ibland, så att ditt barn slipper anpassa sig efter din partner eller sina bonussyskon.

Ibland känns det också skamfyllt eller orättvist att du känner så olika känslor för ditt barn som för bonusbarnen, vilket i sin tur kan leda till att man nästan vill tona ner sin närhet eller kärlek till det egna barnet för att det inte ska bli ”orättvist”. Er egentid i form av en promenad, filmkväll eller cykeltur ger er möjlighet att släppa loss de känslor ni behöver utan tanken på att det ska påverka någon annan.

4. Var nyfikna på varandras föräldraskap

föräldrar drar pulka
Prata om vad ni tycker är viktigt i föräldraskapet i lugn och ro, innan konflikten sker.

Ibland är det svårt att hitta balansen i föräldraskapet. Du kanske både behöver ingripa och styra din partners barn men vill samtidigt respektera hens sätt.

Annons

En risk om man börjar argumentera kring uppfostran och föräldraskap i stundens hetta, är att det bara resulterar i frustration. Man börjar reta sig eller kokar över och råkar agera missriktat mot barnen.

En bra idé kan därför vara att skapa planerad tid för att faktiskt prata om ert föräldraskap i en neutral situation. Var öppen och och nyfiken på hur den andra gör, känner och tänker. Då blir det enklare att vara konstruktiv och respektera/förstå varandra.

Tips på andra samtal som kan behöva dedikerad tid är:

  • Vilka oliketer har ni och vad förenar er som par? Fundera kring sådant som pengar, sovtider och matvanor.

  • Berätta tydligt vilken kultur eller vilka normer ni är vana att ha i familjen, det ökar förståelsen! Hur mycket pratar ni? Är ni mer tystlåtna? Hur hämtar ni energi?

5. Gör aktiviteter som ställer lagom krav

familj på grillfest
En rolig grillfest, en picknick eller filmkväll kanske är vad som sammansvetsar er familj.

Det är naturligt att ni sakta men säkert vill bygga ihop era familjer. Även om ni med föregående tips i ryggen låter det ta tid, kan ni också fundera lite över vad som funkar att göra när ni är tillsammans.

Kanske har era barn svårt att lämnas i en lek själva? Kanske har tonårsbarnen inte några gemensamma i intressen? Testa att göra aktiviteter ihop som inte ställer så stora krav. Kanske fixa en picknick eller ha filmkväll och sitt nära dina egna barn i soffan. Fundera över hur, var och när ni får bäst samvaro.

Foto: TT

Annons