En del av

Psykologens tips om relationen knakar på semestern

13 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
par som bråkar
Höga förväntningar, mer tid med familjen och behov av att tanka energi. Att relationen krisar under semestern är vanligt.
Känner du igen dig i att ni hamnat där? Ta det lugnt, psykologen hjälper dig med hur du ska tänka nu.
Annons
Så blir din kärlekssommar – enligt astrologinBrand logo
Så blir din kärlekssommar – enligt astrologin

Efter semestern brukar det bli en puckel av separationer i Sverige – och det har sin naturliga förklaring, enligt Linn Heed, psykolog för Coupleness.

– Semestern brukar många gånger laddas upp med höga och ibland orimliga förväntningar. Det är ofta ett uttryck för en uppdämd besvikelse som har byggts på under året, säger Linn Heed som bland annat jobbat med parterapi.

Några vanliga känslor man kan få om sin relation är enligt psykologen:

  • ·När vi är lediga så kommer vi ha mycket sex…..”
  • ”Nu kommer vi kunna sova ut och ha långa sovmorgnar….”
  • ”Nu kommer vi ha kul och känna oss lyckliga tillsammans….”

Man är ovan vid att ha så mycket fritid och ledig tid tillsammans, vilket skapar en stress och ökade krav, förklarar hon.

Linn Heed
Linn Heed jobbar bland annat med parterapi. Foto: Coupleness

– Många har svårt att möta sin partner och se hen. Plötsligt finns det mer tid för samtal och ”bara vara” vilket kan vara svårt. Vad ska vi prata om? Jag har ju egentligen roligare med mina kompisar än med min partner och familjelivet... En golfresa med polarna är mer lockande än mystid med familj och släkt på landet.

Annons

Relationsproblem på semestern – frågor som väcks

Kanske upptäcker man att några frågor väcks inom en. Till exempel brukar man få tid att reflektera över de här frågeställningarna, och deras svar:

  • Har vi roligt tillsammans?
  • Har vi något att prata om?
  • Njuter vi tillsammans och tar vara på tiden?
  • Har vi gemensamma intressen på riktigt?
  • Känner vi sexuell attraktion till varandra nu när förutsättningarna är mer gynnsamma än i den stressiga vardagen?

Vad ska man göra?

Men vad ska man göra om det känns som att relationen krisar på semestern? Linn Heeds första råd är att inte ta några beslut mitt under ert storbråk när det känns som att allt rasar samman.

– Fatta inga stora och förhastade stora livsbeslut under känslomässig affekt, ha inte för bråttom.

Tar fram det bästa hos varandra.

Ett bättre sätt är att samla dina tankar och formulera dina känslor och behov. Spara dessa och plocka fram de vid ett lugnare tillfälle när du kan prata med din partner.

– När man framför känsliga saker till sin partner så är det viktigt att tänka på hur man uttrycker sig och när man väljer att ta upp det.

– Undvik också att kritisera hej vilt, utan rikta in dig på att exemplifiera. Då är det inte lika sannolikt att partnern går i försvar och dialogen havererar.

Annons

Om ni försökt allt

Ett kanske mer utmanande råd är att försöka ta några steg tillbaka och se om du och/eller din partner hamnat i de här känslorna på grund av andra saker. Till exempel att ni fortfarande bär på stress i kroppen, har höga förväntningar, eller svårt att varva ner och se relationens goda sidor.

– Ta vara på stunden och försök att se det som är positivt. Mycket handlar om vilket mindset man har. Väljer man de kritiska glasögonen så kommer det mesta att kännas dåligt. Väljer man å andra sidan att se mer optimistiskt och med välvilja på det som sker, så finns det ofta förklaringar till varför saker blir som de blir.

Känns det som att ni försökt med flera av råden ovan kan det vara dags att söka hjälp. Och kan ni uppsöka en parterapeut innan det gått för långt så är det bra, tycker psykologen.

– Det är viktigt att försöka vara proaktiv och söka parterapi innan det är försent. En utomstående tredje part kan hjälpa till att kartlägga, identifiera och hjälpa er som par att se möjligheter och utmaningar. Då kan ni lättare förstå om och hur ni kan utvecklas och gå vidare tillsammans.

Men sen finns det såklart relationer som i slutändan inte tjänar gott för någon av er. Är det en skilsmässa eller separation som står för dörren, kan hjälp från en terapeut vara hjälpsamt även då.

– Det är fint att få hjälp att genomföra en så bra separation/skilsmässa som möjligt, inte minst om man har gemensamma barn. En skilsmässa innebär alltid ett stort sorgearbete som man måste lämna tid och rum för.

Foto: TT

Annons