En del av

Carolina Klüfts förlossningsskador: “Gör fruktansvärt ont”

24 maj, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8596666?imageId=8596666&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Simon Nilsson Larsson
Carolina Klüft
TT
Efter en lång och framgångsrik idrottskarriär har kroppen tagit stryk, och Carolina Klüft dras med ryggproblem.
Det kan också ha att göra med förlossningen, säger hon.
– Jag har knäckt svanskotan tre gånger, säger det tidigare friidrottaren till Femina.
Annons
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriärBrand logo
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriär

Carolina Klüft är en av Sveriges stora friidrottsstjärnor. För tio år sedan avslutade hon karriären, och sedan dess har hon fortsatt haft flera järn i elden.

Bland annat är hon delägare i konferensanläggningen Camp Järvsö, hon leder en juniorsatsning av Svensk friidrott och Sveriges olympiska kommitté och är därtill goodwill-ambassadör för FN globala hållbarhetsmål.

“Jag känner fortfarande av det”

Hon har också flyttat till Järvsö i Hälsingland, och där bor hon tillsammans med sin make Patrik Klüft och deras tre barn Laleh, 8 år, Amie, 5 och Nova, 3.

I en intervju med Femina berättar hon att kroppen inte är som den brukade vara. Om det är på grund av att hon pressat den hårt under sin karriär som sjukampare, längd- och trestegshoppare eller om det finns andra orsaker vet hon inte.

Annons

– Jag känner av det i ryggen, men jag tror att det är lika mycket förlossningsrelaterat. Jag har knäckt svanskotan tre gånger, vid varje förlossning på näst sista krystvärken när huvudet ska passera förbi svanskotan och det varit för tajt. Det gör fruktansvärt ont. De första två gick det tillbaka hyfsat men efter tredje känner jag fortfarande av det om jag sitter, säger Carolina Klüft till Femina.

Hon fortsätter:

– Jag har levt på min fysik länge men nu när man fyllt 40 går det väl bara utför. Nu börjar nedmonteringen.

“Misslyckas dagligen med att vara förälder”

Något som idrotten har lärt henne är att inte låta hennes prestationer påverka hur hon ser på sig själv och sitt eget värde som människa. Det är viktigt inte minst när det kommer till barnuppfostran.

– Jag kan ju tycka att jag misslyckas dagligen med att vara förälder. Jag tappar tålamodet eller hanterar en situation mindre bra. Men då måste jag ändå vara schysst mot mig själv. Okej, det var kanske inte helt perfekt, det jag gjorde, men då får jag helt enkelt öva på handlingen och göra det bättre nästa gång, säger hon till Amelia.

Foto: TT

Annons