En del av

David Sundin om föräldraskap och det svåraste med att vara pappa

26 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
David Sundin
Tack vare kända och omtyckta tv-program, böcker och filmer har David Sundin blivit barnens stora favorit. I en intervju med Motherhood berättar han om utmaningarna som trebarnspappa och vad han upplever som svårt i och med föräldraskapet.
Annons

Programledare, författare, skådespelare, komiker... Ja, listan på vad David Sundin pysslar med på jobbet kan göras lång. Just nu är han trippelaktuell tack vare Pippi Långstrumps kokbok för barn, tv-programmet Bäst i Test som snurrar varje fredag och en egen standupturné .

Privat är David pappa till barnen Betty, Lotta och Abbe. Motherhood knackade på i vardagsbubblan för att få ett lite snack med trebarnspappan. Här berättar han hur han är som pappa, vad han tycker är jobbigt med föräldraskapet och vad han hoppas kunna ge sina barn.

Se också: David Sundin berättar om sin sjukliga shopping

David Sundin berättar om sin sjukliga shopping i intervju med Carina BergfeldtBrand logo
David Sundin berättar om sin sjukliga shopping i intervju med Carina Bergfeldt

Programledaren David Sundin om föräldraskap och pappaliv

Hej David! Just nu ser vi dig i Bäst i test. Berätta, vad är det bästa med programmet, tycker du?

Annons

– Det är tveklöst att det samlar alla i hela familjen. Det är så många som säger det till mig, att det är programmet de ser på tillsammans som en familj. Jag är ju uppväxt med att man såg allt tillsammans oavsett, men nu ser ju inte mediekonsumtionen ut så längre. Så jag är väldigt glad att kunna bidra med något som funkar för i princip alla.

Ja, vad kul! Vilket är ditt bästa minne från tv-programmet?

– Wow, det är så många! Det är verkligen fruktansvärt kul att spela in. Men att välja en sak… Jag har försökt få ner allt i Bäst i Test-böckerna, jag får hänvisa till dem helt enkelt.

David Sundin

Ålder: 45.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Enskededalen, Stockholm.

Gör: Komiker, författare och programledare.

Aktuell: Med Pippi Långstrumps kokbok och standupturnén Nya Svenska Ord.

På tal om böcker... Du har ju blivit en stor favorit bland kidsen. Är det något du märker av?

– Ja, såklart. När jag skolade in min dotter Lotta på förskolan spred det sig på avdelningen Blomman där det var lite äldre barn, att Sommarskuggan var ute på gården. Då blev det stökigt, kan man säga.

Annons

Haha, fattar det! Hur tycker du att det är att vara barnens favorit?

– Jag älskar det! Barn är så ofiltrerade. De kan gå rakt fram till en och säga ”Jag heter Elsa och är fem och ett halvt år, jag ska fylla sex år snart, jag fyller år den 11 juni jag brukar spela kort med mormor och Göran”.

David Sundin
Just nu drömmer programledaren och trebarnspappan David Sundin om lugn och ro. Foto: TT

Du har tre barn och är just nu föräldraledig med din yngsta, Abbe. Hur skulle du beskriva livet just nu?

– Att gå från två barn till tre var verkligen inte den procentuella ökning jag trodde att det skulle vara. Det är en expansiv kurva som gör att det känns som… många fler barn. Även om jag vet att det bara är tre. Jag var inte riktigt beredd på det. Man kan punktmarkera varsitt barn men det är alltid ett tredje barn som kan stoppa färgkritor i ett eluttag nånstans.

Annons

Haha!

– Ja. Och jag har inte lyckats stänga ner jobbet till fullo heller så det skvalpar lite grejer. Så ja, livet ser väl ut som så att jag gärna skulle ha ett par armar till och ögon i nacken. Men det är väldigt roligt också. Jag tycker att det är roligt både med familj och med jobb. Annars skulle det ju inte gå.

Vad fint att höra. Hur skulle du beskriva dig som pappa?

– Lekig och tramsig. Snäll. Förvirrad. Jag kan retas. Ja, jag är väl sån, antar jag.

Hur upplever du föräldraskapet?

– Det är den yttersta uppgiften och den största utmaningen. Ibland känner jag att det är på tok för mycket ansvar att lägga på två personer. Eller en ensam person! Att man förväntas hålla en annan människa vid liv. Att se till att en person blir bra och får vettiga värderingar och inte gör andra illa. Att personen inte får men för livet för att den inte kände sig sedd, mätt eller älskad. Och det enda sättet att inte få panik och skrika rakt ut över det här är ju att inse att varenda liten grej inte spelar all roll och att det nog blir bra i slutändan ändå. För annars går det ju inte.

Annons

David med barnen Lotta och Abbe.

Vad skulle du säga är det bästa med att vara förälder?

– Det är ju så otroligt häftigt att få se nån växa upp, att bli en person. Det tycker jag är kul, när man kommer till det där läget där man känner ”Jaha, du blev lite så” eller ”Okej, du verkar vara en sån”. Det är intressant också när man har fler barn att se att dom blir olika. Då inser man att det inte bara är ens eget fel, haha.

Sant! Vad är det svåraste då?

– Hur många lager kläder dom ska ha på sig. Det är ju faktiskt helt omöjligt att veta. Eller vems kläder som är vems.

Haha, exakt! Vad hoppas du kunna ge dina barn?

– Att inte ha så mycket respekt för allvar.

Och till sist... en liten bonusfråga. Vad drömmer du om prick nu?

– Lugn och ro.

Foto: TT, Instagram

Annons