5 barnprogram vi minns – och det gör programledarna idag

sofia wistam, elin ek och alice bah kuhnke

”Det var bättre förr” är ett ordspråk som oftast används – och ja, ibland stämmer det verkligen. Visst fanns det en charm med analog tv och favoritprogram som kunde ses bara en gång i veckan?

Var du också en av dem som satt fastklistrad framför tv:n när program som Bullen, Grynet eller Söndagsöppet visades? Men vad hände med programledarna när programmen lades ner – och vad gör de idag? Självklart är vi för nyfikna för att INTE ha tagit reda på det.

Se också: 12 kända programledare som blivit ett par

1:11

Efter reklamen: 12 kända programledare som blivit ett par

(1:11)

Slå på ljud

5 Barnprogram vi minns – det gör programledarna idag

Sofia Wistam, Alice Bah Kuhnke och Elin Ek. Under 1990-talet och i början på 2000-talet var de kända programledare som syntes på allt från tidningsomslag till röda mattan. Här får du veta vad de pysslar med idag.

1. Söndagsöppet

År 1990 sändes det första avsnittet av Söndagsöppet – underhållningsprogrammet som gjorde att familjer runt om i landet bänkade sig framför tv:n. Under de 13 år som programmet sändes hann det vara många programledare, men den som sticker ut allra mest är Alice Bah Kuhnke, som programledde 1993–1997. Sedan många år jobbar hon inom politiken, just nu som europaparlamentariker. Häftigt!

Alice Bah Kuhnke

Under 1990-talet var Alice Bah Kuhnke en populär programledare. Nu har hon bytt bana och är aktiv inom politiken – wow!

2. Bolibompa

Visste du att det första avsnittet av Bolibompa sändes redan 1987? Fantastiskt med tanke på det fortfarande är lika populärt bland barnen. Den programledare som varit med längst är Johan Anderblad, han har visats i rutan sedan 1990. Även Anders Lundin och Doreen Månsson är kända ansikten som vi förknippar ihop med programmet. Alla dessa håller fortfarande på med tv, bland annat olika barnprogram.

Programledaren Doreen månsson med dottern amina

Doreen Månsson med yngsta dottern Amina.

3. Grynet

I slutet på 1990-talet när Elin ”Grynet” Ek och hennes kompis diskuterade hur svårt det kan vara att vara vuxen, men samtidigt ha kvar barnet i sig, föddes idén till alteregot Grynet. Och förutom program som Grynets Show, Grynet på Vift och Grynets Megashow släpptes det även böcker. Idag är Elin en tvåbarnsmamma som håller sig utanför tv-rutan. I stället satsar hon på författarskapet, men är även tv-producent och programutvecklare.

Elin Ek

Som ”Grynet” lärde hon oss att säga i från och ”TA INGEN SKIT”. Nu skriver Elin böcker och producerar tv-program.

4. Bullen

”Och kom ihåg, det är inte personen i filmen som skrivit brevet.” Så fort vi hör den meningen tänker vi tillbaka på Bullen – programmet som lärde oss allt om känsliga ämnen så som kärlek, sex och relationer. Programmet hade under sina 13 år många olika programledare, bland annat journalisten Cissi Elwin. Efter sin Bullen-karriär jobbade hon som chefredaktör och journalist, menäven som VD för Svenska filminstitutet. Idag är hon publisher inom fackförbundet Ledarnas tidning Chef.

Cissi Elwin

Från programledare på ett av 1990-talets mest populära ungdomsprogram till olika ledarroller. Heja Cissi Elwin!

5. Soff-i-propp

Under tre år av 1990-talet fick vi se härliga Sofia Wistam som programledare i barnprogrammet Soff-i-propp. Nu, trettio år senare, ser vi henne fortfarande i tv-rutan i program som Sofias änglar och olika galor. Men som för många andra har även Sofia valt att skaffa fler strängar på sin lyra. Hon har startat ett framgångsrikt smyckesmärke och driver en av Sveriges populäraste poddar med Pernilla Wahlgren.

Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren på röda mattan

Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren är inte bara programledarkollegor, de driver även podden Wahlgren & Wistam tillsammans.

Källa: Expressen, Wikipedia, SVT Foto: TT

Mer läsning för dig
Så gick det sen för skådespelarna i tv-serien Skärgårdsdoktorn
Julkalendern i SVT 2021: Smygtitta på En hederlig jul med Knyckertz