En del av

Emma Frans dotter fick en stroke vid födseln: “Avgrundsdjupt mörker”

17 maj, 2023 
https://image.motherhood.se/Simon-2.jpg.jpg?imageId=8596666&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Simon Nilsson Larsson
Under graviditeten fanns det inget som tydde på att något stod fel till.
Men när Emma Frans dotter skulle födas uppstod komplikationer och Klara drabbades av en stroke.
Annons
5 saker du inte visste om Emma Frans
5 saker du inte visste om Emma Frans

Emma Frans, 41, slog igenom som folkbildare när debatten om “fake news” tog fart, och när coronapandemin rasade var hon en av epidemiologerna som syntes oftast i tv och tidningar.

Nu är hon aktuell med sin femte bok, Expertparadoxen: Ska jag alltid lyssna på forskarna?. I den ger hon tips på när och hur man ska lyssna på experter och forskare.

På hemmaplan är hon gift med Hans Ahlberg, 45, och har barnen Klara, 13 och Valter, 11.

“Jag minns känslan av panik”

2019 höll forskaren ett uppmärksammat sommarprat i vilket hon bland annat berättade om när hennes dotter föddes.

Graviditeten hade varit okomplicerad, men när vattnet gick var det brunt och Emma Frans åkte snabbt till sjukhus. Där sövdes hon sövdes för ett så kallat urakut snitt.

Annons

– Jag minns känslan av panik och samtidigt befrielsen över att förlora medvetandet, att mitt öde skulle läggas i någon annans händer, säger hon i Sommar i P1.

Makarna Emma Frans och Hans Ahlberg.Karin Törnblom/TT

Dottern Klara drabbades vid födseln av en stroke, och framtiden för henne var oviss. Nu berättar forskaren för Icakuriren om tiden efter den dramatiska födseln.

– Det var en tid av avgrundsdjupt mörker. Oron gnagde – skulle Klara få långsiktiga problem? Skulle jag någonsin höra henne säga ”Mamma, jag älskar dig”?, säger hon.

Så mår dottern Klara i dag

Emma Frans säger att att det vanligt – och mänskligt – att i stunder av ovisshet och maktlöshet vända sig till andra platser för att få svar och enkla lösningar eller förklaringar.

– Så det behöver inte alls handla om att den som förnekar inte är tillräckligt utbildad. Ofta är det andra drivkrafter – du vill helt enkelt väldigt gärna att det icke vetenskapliga ska vara sant, eftersom du inte fått en tillfredsställande förklaring, säger hon men gör samtidigt klart att hon själv inte gjorde det efter dotterns födsel.

Annons

Emma Frans berättar också hur dottern mot i dag.

– Hon är lite stel i ena fotleden, men lever ett helt normalt liv på alla vis, säger hon.

Videos från mabra

Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus

Se klippet här!

Foto: TT

Annons
Innehåller reklamlänkar