En del av

Svenska kändisar som gett sina barn engelska namn

18 aug, 2022 
Redaktionen Motherhood
sofia wistam, soraya lavasini, eva röse
Att ha ett internationellt namn som kan uttalas på flera språk har sina fördelar. Här är kändismammor som har gett sina barn namn med amerikanskt/engelskt ursprung.
Annons

Det finns flera faktorer som spelar in varför du väljer ett specifikt namn till ditt barn. I första hand handlar det säkert om ett namn som du och din partner gemensamt kan komma överens om – och så klart tycker är vackert. En annan sak kan vara att ni vill att det ska passa med barnets utseende och personlighet.

Ibland kan det kännas hopplöst att hitta det perfekta namnet. Ni kanske inte alls är överens eller kan hitta ett alternativ som känns 100% rätt. Då kan det vara bra att lyfta blicken och leta efter inspiration, från exempelvis välskrivna namnlistor.

VIDEO: Se 3 internationella namntrender just nuBrand logo
VIDEO: Se 3 internationella namntrender just nu

Vi svenskar är duktiga på att inspireras av andra delar av världen, både när det gäller mat och kultur, men också personliga val så som exempelvis när det gäller att hitta ett unikt namn till sina barn. De har vi i alla fall kunnat se i kändisvärlden, vissa har exempelvis valt finska namn till sina barn.

Annons

Svenska kändisar som gett sitt barn ett engelskt namn

Att få ett namn som funkar att både skriva och uttala internationellt kan många tycka är smart. Här är kändismammorna som gett sitt barn ett engelskt namn.

Sofia Wistam

Sofia Wistam är en omtyckt programledaren och poddare, som har fyra barn. Under 1990-talet var hon gift med artisten Orup och tillsammans fick de sonen, som de gav namnet Kid. Vad passande, eftersom just kid betyder ”barn” på engelska.

Några år senare fick Sofia ytterligare tre barn, dottern Sindy och sönerna Texas och Lennox. Nu kan Sofia pricka in TVÅ engelska namn i barngänget eftersom Texas är namnet på en amerikansk stat.

sofia wistam och sonen kid
Sofia med sin förstfödde, sonen Kid Eriksson. Karin Törnblom/TT

Martina Haag

Författaren, skådespelaren och krönikören Martina Haag har även hon fyra barn, döttrana Lucia och Diana samt sönerna Jackson och Dino – alla tillsammans med exmaken Erik. I Sverige är det få som heter Jackson i förnamn, i skrivande stund strax över 300 män. Men desto vanligare är det i USA där namnet oftast används som efternamn.

Annons

Sanna Lundell

Det är många som inspirerats av programledaren och journalisten Sanna Lundells namnval. Olga är hennes äldsta barn, som hon har tillsammans med artisten Wille Crafoord. Några år senare kom sönerna Igor, Lo och minstingen Fox har hon tillsammans med skådespelaren Mikael Persbrandt. Kanske det finns något symboliskt bakom namnvalen, för lillens namn Fox är det engelska ordet för ”räv”. Gulligt!

Sanna och sonen Fox, på en fisketur i somras.

Annons

Jessica Almenäs

Programledaren Jessica Almenäs har tre söner. Två av dem har fått enstaviga namn, Jack och Sam. Den tredje sonen har ett könsneutralt namn, nämligen Dylan. Dylan härstammar från Wales i Storbritannien och betyder ”havets son”.

Jessica Wahlgren Norman

Jessica Wahlgren Norman är makeupartisten som bland annat syns i Wahlgrens Värld och hörs i podden Å andra sidan. Innan hon gifte sig med tennisproffset Magnus var hon under många år tillsammans med Pernilla Wahlgrens bror Linus. De fick barnen Linn och Colin. Colin, som är den yngre av dem, fick ett vanligt brittiskt killnamn som än så länge är ovanligt här i Sverige.

Jessica Wahlgren med sonen Colin
Ibland får sonen Colin följa med mamma Jessica på biopremiärer. Foto: TT

Sanna Nielsen

När sångerskan Sanna Nielsen blev mamma gav hon sonen namnet Gibson, som är ett vanligt engelskt efternamn. Sanna själv har berättat att sonen är döpt efter en gitarr som pappa Joakim brukar spela på.

Annons

Eva Röse

Hemma hos skådespelaren Eva Röse och musikern Jacob Felländer är det säkert full fart! Tillsammans har de nämligen fyra söner: Floyd, Flynn, Florian och Franke. Otroligt fina namn där ett är hämtat från Storbritannien, nämligen Floyd som är ett valesiskt namn – en variant av Lloyd som betyder ”grå”.

Eva Röse med familj
Eva Röse och Jacob Felländer med barnen Franke Boy, Florian, Flynn och Floyd. Foto: TT

Ida Warg

För fyra år sedan blev influencerparet Ida Warg och Alexander Pärleros föräldrar för första gången. Sonen fick namnet Elvis, som är ett vanligt amerikanskt namn (och även namnet på en viss artist, hehe). Tre år senare fick paret dottern Alba.

Annons

Soraya Lavasani

Soraya Lavasani är vi vana att se i Nyhetsmorgon. När hon inte förser svenska folket med nyheter hänger hon gärna hemma i huset med barnen Bianca och Winston. Winston är ett pojknamn som börjar klättra på trendlistorna här i Sverige, men är mycket vanligare som tilltalsnamn i England.

Annons

Soraya med dottern Winston i famnen.

Annika Jankell

Drömmer du om ett namn som betyder ”lycka” eller ”glädje”? Då kan du spana på journalisten Annika Jankell och artisten Thorsen Flincks vars dotter heter Happy, som på engelska betyder ”glad”. Den andra dottern de har heter Félice.

Foto: TT, Instagram

SE OCKSÅ: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022Brand logo
SE OCKSÅ: Inspireras av kändisarna: Fina barnnamn från 2022
Annons