En del av

Firar du jul i bonusfamilj? Här är 5 situationer du garanterat känner igen

22 dec, 2021 
Lovisa Svedlund
Bonusfamiljen på SVT
Jul med bonusfamiljen är här för många av oss. Woho! Eller? Här är fem situationer du garanterat kan checka av om du tillbringar högtiden som bonusfamilj.
Annons

Bonusmormödrar, halvsyskon, exets bonusbarn och dina egna ungar. En helt vanlig familj idag är inte sällan en riktigt brokig skara sammansatt av ett gäng bonusfamiljrelationer.

Se också: 3 tips för att klara av bonuslivet

3 tips för att få en lycklig bonusfamiljBrand logo
3 tips för att få en lycklig bonusfamilj

Ibland funkar det bra i bonusfamiljen – ibland mindre bra. Kanske märker vi inte minst hur vår bonusfamilj funkar kring högtider som födelsedagar, sommarlov och jul.

5 situationer som uppstår i bonusfamiljens julfirande

Är du uppväxt i en bonusfamilj eller lever du med barn i en? Här är fem situationer du definitivt varit med om!

1. ”Vi satsar på doftljuset”

Pappas nya frus dotters flickvän måste ju få en klapp! Herregud vad ska vi köpa!?! Blir det ett doftljus i år igen? En shower gel, den gamla trisslotten. Mmhm, att köpa julklappar till allehanda löst folk känner vi i bonusfamilj så väl igen.

Annons

2. Det årliga (och stela!) samtalet

Att fira jul kan i den mest traditionella av kärnfamiljer redan där vara utmanande, eftersom man måste umgås med personer man inte träffar till vardags.

Men ja, tyvärr. Bonusfamiljen riskerar ABSOLUT att ta det stela samtalet till en ny höjder. Garanterat hittar du en morbror, bonusfarmor eller jobbig tonåring med åsikter som ligger så långt ifrån dina egna som man kan tänka sig. Kanske lika bra att hålla det på den stela men socialt fungerande nivån och gå hem när man är trött.

bonusfamiljen martin
”Så vad gör du nuförtiden?”

3. Vem vinner julklappsmästerskapet i år?

Tack och lov slår det inte till i alla bonusfamiljer. Men inte sällan hamnar skilda föräldrar, nya partners och bonusmor- eller farföräldrar i sitt STÖRSTA tävlingsmode så snart julen nalkas. Vem kan köpa bäst paket till barnen? För mest pengar? Mest maxat lego? Kanske kul för barnen. Lite mindre kul för alla andra inblandade.

Annons

4. ”Låt oss slå ihop våra traditioner/firanden”

Nja. Är det alltid en så bra idé, det där stora julkalaset där bonusfamiljen ska ses och mysa? Ex-partners ska ses med nya flammor, ovan nämnda julklappstävling och stela samtal kan eskalera till skyarna och någon kommer garanterat hamna inklämd i ett socialt hörn när det ska pratas gamla minnen som alla har olika bild av. En annan blir ledsen för att det inte fanns gröt och en tredje för att ni åt maten PÅ TOK för sent på dagen. Funkar det fint för er att ses ihop – kör på! Funkar det sämre? Vet du, då behöver ni faktiskt inte trycka ihop era familjer.

Är er tradition att chilla hemma på julafton? Kanske är den värd att hålla i så får barnen byta ställa varannat år!

5. ”Vi delar upp dagen”

Pappas lägenhet på jul, mammas torp några timmar på kvällen sen direkt till bonusmammans föräldrar på juldagslunch och vidare på kvällen, tillbaka till mami. Det är förståeligt att man hamnar i en splittrad ledighet som ska tillbringas på tre ställen när man lever i bonusfamilj. ”Alla måste ju få träffa barnen” och så vidare.

Men hur lätt är det att finna julefrid för personerna (inte sällan kidsen) som måste tillbringa julen på fyra olika ställen? Det är inte alltid enkelt att hitta en läsning här, men värt att komma ihåg att alla är värda lite lugn i jul. Liten som stor.

Foto: TT

Annons