En del av

Jämställd jul? 5 sätt att dela upp sysslorna i familjen och släkten

27 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
familj på julen
Mat ska inhandlas, stämning ska frambringas och rum pyntas. Dags att göra julen både mindre stressig och mer jämställd! Här är 5 enkla mikrometoder som hjälper familj och släkt att dela på julansvaret.
Annons

Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är kvinnor, mormödrar, mammor, mostrar, farmödrar och kvinnliga kollegor som får julen att hända i detta avlånga land.

Visst, alla familjer är olika och det finns givetvis undandtag, men siffror visar att kvinnor år efter år i projektleder och arbetar för att familjer, släkter, kollegor och andra ska få en avkopplande och rolig jul tillsammans.

Se också: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

10 julfilmer med toppbetyg på IMDbBrand logo
10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

Men hur blev det så att julen hänger så mycket på kvinnor och mammor? Att det bara det är detta tappra gäng i massan av julfirare som fått ansvaret, skriver handlingslistor, kommer ihåg julklappar till de där avlägsna släktingarna och styr upp schemat med bonusfamiljen tills alla är nöjda.

Annons

Dags att alla får den avkoppling, återhämtning och underhållning de förtjänar under ledigheten. Här är 5 enkla tips på hur ni ser till att julens måsten delas lika!

Så stor är skillnaden i hur man ser på vår möjlighet till avkoppling

5 sätt att fördela julens ansvar jämlikt och jämställt

En todo-lista som alla kan se eller ett rullande schema på kalasen. Testa och se om något av detta kan avlasta de som annars brukar göra mest under julen.

1. Få en gemensam uppfattning
Till att börja med, se till att jämka era uppfattningar om vilka inslag som är viktiga under julen. Gör inte bara detta med eventuell partner, utan också med stora bonusfamiljen och släkten. På så vis får ni också en tydlig bild av vad som faktiskt krävs av er tillsammans för att ni ska få den jul ni önskar. Kom ihåg att det inte bara handlar om vad ni vill ha på julbordet, utan också om och hur ni vill handla julklappar, vem som för den osynliga planeringen och vem som ser till att barnen är glada och aktiverade.

Annons

2. Listan
Ha en lista med julens to-do:s på ett (digitalt) ställe där alla kan se den och bocka av. Till exempel i ett google-dokument eller en app. Där kan du och eventuell partner eller ex-partner dela upp och bocka av julklappsinköp till barn exempelvis. Släkten kan också bocka av vem som tar med vilken rätt till knytisen.

Se till att det syns tydligt i listan hur lång tid saker tar och vem som är ansvarig för att de görs. Då blir det extra tydligt om kvinnorna i ert julefir har längre och mer tidskrävande listor än männen exempelvis. Eller kanske visar det sig att hela firandet hamnar i knät på en snäll moster? Plötsligt känns det helt logiskt att personer som tidigare bara droppat in på julafton och andra kalas också får ta med sig en maträtt, bidra med planering eller ta disken efteråt.

fötter framför brasan
På listan kan dessutom se till att välja sysslorna du faktiskt gillar att göra.

3. Avgränsa tiden – och dela upp ansvaret
En släkt som inte alls tycker som du? Konflikter med andra i bonusfamiljen? Känns det övermäktigt att enas om en lista kan ni istället bara enas om att dela upp ansvaret för dagarna kring jul, eller för timmarna på julafton. Kanske kommer en del av dagen eller ledigheten bli precis så som du önskar, men då har alla ett avgränsat ansvarsområde och när du inte längre vill umgås med andra familjer eller släkten är det helt okej att åka hem och göra PRECIS det du/ni vill med jullovet.

Annons

4. Rullande årsscheman
Ytterligare ett konkret sätt att dela upp ansvaret är att skapa rullande scheman från år till år. Kom ihåg att inte bara julafton är en dag som kan behöva fördelas på olika familjer/hem utan även dagarna runt omkring. Är du den som alltid bjuder hem barndomsvännerna på annandagen? Be någon annan vara värd i år. Vill ni har ett nyårsfirande med samma familjer varje år? Variera vem som fixar middagen!

5. Ingen som förstår? Låt dem upptäcka
Det kan kännas otacksamt om ingen omkring förstår att du, mormor eller någon annan tycks vara de som projektleder julen. Känns det hopplöst att få andra att förstå kan en enkel minnesregel också bara vara enkel matematik. Om du ska göra allt kommer du inte få någon vila och återhämtning i jul. Punkt.

Det är viktigt att du hittar empati för dig själv här – och kommer ihåg att du också är värd de sakerna. Så vissa saker kanske helt enkelt får utebli i jul. När personerna omkring dig märker att de saknas kanske poletten trillar ner om vem som gjort dem i alla år.

Foto: TT

Annons