En del av

7 roliga saker från 90-talets föräldraskap vi borde ta tillbaka direkt

08 feb, 2022 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Svensson svensson
Ibland var saker faktiskt bättre förr! Här är 7 roliga saker föräldrar gjorde på 80- och 90-talen som vi borde kopiera rakt in i 2020-talet.
Annons

Miljövänliga leksaker, nyttigt lördagsgodis och mer praktiska bebisprylar. Det har på många sätt blivit enklare att vara morsa och farsa idag jämfört med för några decennier sedan.

Se också: Godissorterna vi minns från förr

Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Men vissa saker kanske faktiskt var bättre – eller iallafall roligare och enklare – förr? Som att det faktiskt inte GICK att ta lika många beslut kring skärmtid. Det fanns max en tv och en dator i familjen, och redde därmed ut sig själv hur mycket tid man kunde tillbringa vid dem.

Och visst hade föräldrar färre val? Det gick inte att välja så fel mellan tallrikar av bambuplast, träbestick och hakklappar av återanvänt lin. Även om det är bra att sådant som hållbarhet går framåt, känns det som att 80- och 90-talets småbarnsföräldrar på vissa sätt faktiskt hade det lite enklare när det kom till välja och göra rätt för sitt barn.

Annons

Eller så är det en ren och skär efterkonstruktion!

Svensson svensson
En gemensam tv i familjen löste skärmtiden helt okej utan ansträngning.

Hursom är det kul att tänka tillbaka och inspireras! Här är sju roliga saker föräldrar gjorde för ett par decennier sedan som vi definitivt kan tänka oss att kopiera tillbaka in i 2020-talet.

1. Kokkorven och blandsaft fixade kalaset

Kommer ni ihåg den – sprucken kokkorv? Det var vad föräldrar serverade på barnkalaset för 30 år sedan. Och se där, både vuxna och barn överlevde lite näringsfattig korv. Alla hade ganska kul och maten löste sig utan större arbetsinsats. För att inte TALA OM blandsaften och Bigpack med tre glassmaker till efterrätt.

Så praktiskt. Där satt den.

Annons
Blandsaft på dunk
Självklart kom saften på dunk!
big pack glass
Ett paket glass direkt på bordet och efterrätten är fixad.

2. ”Hej det är Niklas ska vi leka?”

Hur mysigt var det inte att man faktiskt ringde och kollade läget med nyblivna mammisar och pappisar förr i tiden? Slog en signal till läraren för att prata om något som hänt under skoldagen eller bad barnen ringa hem till sin kompis och kolla om det passade med play date på lördag. MYS med lite ÄKTA kontakt.

Annons
Barn som pratar i telefon
Dags att inspireras, ringa ett samtal om dagen istället för att chatta?

3. Tablettasken

Är det bara vi, eller har vi i dagens föräldrageneration glömt genialiteten med tablettaskar? Så rimlig mängd godis. Så enkel att ha i väskan. Så trevlig att hålla i sin lilla hand som barn.

tablettask med godis
Minns du hur mysigt det var att skaka och lyssna på ljudet av godisar?

4. Föräldrar lät kidsen bära det knäppaste (men roligaste) modet

Plastsandaler, uppblåsbara ryggsäckar, pottfirsyr och stryphalsband. 80- och 90-talen kanske ändå tar hem nivån av tokighet i ungdomsmodet!? Och vad gjorde föräldrarna? Accepterade, gick vidare och prackade inte (alltid) på sobra plagg av rejäla material.

Annons
plastsandaler med glitter
Dova färger och hållbara material var inget för 90-talskidsen.

5. Tidningsmyset

Visst det händer fortfarande att vi köper en tidning till barnen. Men hur mysigt var det inte att föräldrar köpte prenumerationer på allehanda skojiga och informerande magasin till sina kids på 80- och 90-talet? Kanske är det dags att återuppliva barnupplevelsen av ett obrutet magasin med läppglans och plastig Kalle Anka-figur på köpet.

barn som läser kalle anka
Sommarlov och en ny tidning. Livet på topp.

6. Födelsedagshälsning i tidningen

Och på tal om tidning! Barn födda på 80- och 90-talet kan i efterhand rada upp små urklipp med födelsedagshälsningar publicerade i självaste TIDNINGEN. Där man varje år har en ny frisyr och ett lite vuxnare ansikte på fotot. Instagramhyllningar till våra kids för all del! Men går det upp mot ett fysiskt foto?

barn födelsedag
Det är inte bara kokkorv och blandsaft vi vill ta tillbaka från 90-talets barnkalas och födelsedagar!

7. Korvstroganoffbad på köksgolvet? Vem bryr sig!

Vilken förälder hade hört talas om marmor och matt linoljefärg på nittiotalet? Än mer främmande hade det känts för en småbarnfamilj att sätta in så känsliga material i ett kök som ska klara livets kladdigaste period. Nej furu, vaxdukar, rostfria diskbänkar och plastmattor att spola av gjorde livet enkelt. Varmt välkomna tillbaka, rejäla och snabbstädade materialen!

barn vaxduk
Vaxduken, vi har saknat dig!

Foto: TT, SVT

Motherhood möter: Papporna Johan och JohnBrand logo
Motherhood möter: Papporna Johan och John
Annons