En del av

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

05 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Tjej som väntar på sin dator och att få surfa

Tekniken går framåt i raketfart, och för varje år kommer det nya funktioner och optimeringar som gör livet lättare. Därför kan det vara svårt för ungdomar i dag att förstå hur det var att kolla på film, surfa på internet och använda mobilen för inte så många år sedan.

Annons
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Här är nio saker som får tonåringar i dag att gapa när man berättar det för dem.

1. Trycka fem knapptryck för att kunna säga hej

Idag har de allra flesta av oss en smart telefon med touch screen, och det var länge sedan vi använde knapptelefoner. Men visst minns man hur många knapptryck det krävdes bara för att skicka en liten hälsning.

Nokia 3310
Nokia 3310 var en klassisk telefon som många lärde sig att sms:a snabbt på.

2. Fickorna fulla av teknologi

Mobil – check. Mp3-spelare – check. Digitalkamera – check. Det blev snabbt fullt i handväskan när man skulle åka ut och resa förr.

3. Skriva WWW i webbläsaren

Nu för tiden behöver man knappt skriva in hemsidans adress i webbläsaren för att hamna där man vill, men förr kom man ingenstans om man inte först skrev in WWW. Det är svårt att förklara för tonåringar i dag.

Annons

4. En film – två VHS-kassetter

Det här hände bara med riktigt långa filmer (tack och lov), men om man exempelvis skulle se Titanic på VHS så fick man vara beredd på att resa sig ur soffan halvvägs igenom filmen – man behövde nämligen byta kassett för att få se slutet på filmen.

Du är ett modernt modelejon på bilderna i dina gamla album i källaren!

5. Och glöm inte att hålla för ögonen

Om någon obetänksam person som sett filmen före en inte spolat tillbaka VHS-kassetten, ja, då var det bara att börja filmkvällen med att spola tillbaka hela filmen. Det gällde dock att inte kolla på skärmen under tiden, så man inte råkade se något avgörande moment i filmen i förskott.

VHS-band
VHS-kassetten hade många fällor.

6. Skriva ut vägvisningar

Ärligt talat, det här kan man ibland känna att man fortfarande borde göra när man är ute och kör i områden med dålig täckning eller där Google Maps inte riktigt förstår var man är. Men att man förr behövde skriva ut vägvisningar så fort man skulle någonstans för att man inte hade GPS-kartor i mobilen, den tiden saknar vi inte.

Annons

7. Skriva på Facebook-väggen

I begynnelsen för Facebook så fanns inte messenger-funktionen, vilket innebär att alla skrev öppet till vännerna på deras Facebook-väggar. Nu har vi gått vidare från den typen av kommunikation, och låtit Facebook-väggen vara till för personens egna publiceringar och för att gratta på födelsedagen.

8. Kastas ut från internet för att någon ska ringa

Det här problemet var extra stort i familjer med tonåringar – antingen för att de ville surfa när föräldrarna hade viktiga samtal att ringa, eller för att de ville prata med kompisarna när föräldrarna ville utforska datorn. Oavsett vilket så var det många familjebråk som försvann när det uppringda modemet gjorde det.

9. Vänta hela dagen på att få surfa

Inte kolla Facebook på lunchrasten, inte läsa nättidningen i kön på Ica, inte scrolla bilder på Instagram under ett tråkigt jobbmöte. Nej, tänk när man var tvungen att vänta tills man kom hem och satte sig vid datorn på kvällen för att ta del av Internets godsaker – det känns främmande.

Kvinna tittar på datorn
Att surfa tog tid.

Inspiration: Buzzfeed.

Foto: Unsplash

Annons