En del av

Hej hej vardag-Louise: 5 klockrena fördelar med att ha syskon

11 apr, 2022 
AvHannah Bergroth
Illustratören hej hej vardag-louise edlund winblad
Det finns många fördelar med att ha syskon. Här är fem självklara – enligt Motherhood-profilen och illustratören Hej hej vardag-Louise Edlund Winblad.
Annons

Det finns många fördelar med att ha syskon. När du är liten handlar det oftast om att ha sällskap och någon att leka (och bråka) med. Ju äldre du blir börjar du förhoppningsvis känna en tacksamhet över att ha någon nära – som du dessutom kan dela både sorg och glädje med.

Att vara mamma till fler barn är fantastiskt, men kan också vara otroligt jobbigt ibland. Men bland bråk och tjafs, gnäll och gråt kan det vara bra att påminna sig om att det relationen dina barn får är något fint som håller livet ut.

Motherhood-profilen och trebarnsmamman Hej hej vardag-Louise skriver ofta om saker som många föräldrar kan känna igen sig i. Lagom till den Internationella syskondagen delade hon med sig av en rolig lista som hon kallar för ”5 bevis att syskon är bäst”. Vi lät oss inspireras av den – kolla här!

Se också: 5 ovärderliga tips till den stora familjen

5 ovärderliga tips till den stora familjenBrand logo
5 ovärderliga tips till den stora familjen

Därför är det bra att ha syskon

Det finns många orsaker till varför det är bra att låta barnet få syskon. Här är fem saker - utifrån barnets perspektiv

Annons

1. Barnet har lättare att få sin vilja igenom

Som förälder står du alltid framför situationer då du behöver vara konsekvent. Ett nej betyder ett nej – så är det bara! Men när det kommer två (eller fler för den delen) favoritpersoner och ber snällt om en glass en helt vanlig tisdag är det svårt att säga nej, eller hur?

Illustration där mamma tycker att barn är gulliga.
”Mamma, snäällla, kan vi inte få en glass?” Illustration: Louise Edlund Winblad.

2. Barnet får lära sig motgångar

Livet är hårt ibland och det behöver alla lära sig – oavsett hur gammal man är. För ett barn som har syskon kommer det väldigt tidigt i livet, vilket kan vara positivt. När du som förälder får se hur de löser sina bråk eller problem tillsammans känner du hopp för framtiden.

3. Barnet har alltid någon att skylla på

Du kommer in till ett stökigt barnrum och ser snabbt de målade strecken på väggen. När du frågar ditt barn, som står precis i närheten, vad hen gjort får du som svar: ”Men mamma, det var inte jag!”

Illustration på när förälder grälar på sitt barn.
Haha, hur många kan relatera till att barnen skyller på varandra? Illustration: Louise Edlund Winblad

4. Barnet lär sig en massa nya ord

För den lilla är det fantastiskt att ha en storebror eller storasyster, en annan sorts trygghet och förebild att lära och inspireras av. Men som med allt är det vissa saker som liksom kommer oavsett om du vill eller inte. Som när den 1-åringen säger ”Mamma, du är en riktigt stor bajskorv!” utan att överhuvudtaget vet vad hen pratar om.

5. Barnet får känna en speciell kärlek

Barn känner automatiskt kärlek till sin förälder, det hör liksom till. Men kärleken de känner och får av ett sykon är något helt annat. När du ser hur deras relation stärks och hur syskonkärleken växer vill du bara stanna tiden en liten stund.

Illustration på när barn leker.
Kärleken mellan syskon kan vara det bästa som finns! Illustration: Louise Edlund Winlbad.

Vill du läsa Hej hej vardag-Louise blogginlägg i sin helhet, klicka här!

Illustration: Louise Edlund Winblad

Foto: Privat

Annons