En del av

Hur många timmar är lagom för mitt barn att vara på förskolan?

02 aug, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8014519?imageId=8014519&width=1320&height=1320&cropw=66.99&croph=100&x=12.44&y=0
Hanna Fischer
Barn på väg till förskola
I veckans läsarfråga undrar en förälder om det finns några riktlinjer på hur länge ett barn kan vara på förskolan. - Jag vill först och främst råda dig att hålla koll på och läsa av ditt barn, råder Hanna Fisher, psykolog i Motherhoods expertpanel.
Annons
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

I samma stund som man blir förälder föds inte bara ett barn utan även det dåliga samvetet. Runt förskolestart tenderar det att bli extra högljutt. Klumpen i magen när ditt barn är sist kvar på förskolan är svår att bli kvitt. I veckans läsarfråga undrar en förälder om det finns några riktlinjer på hur länge ett barn kan vara på förskolan på dagarna. Hanna Fischer, psykolog, ger vägledning och råd.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Hur många timmar är rimligt för barn att gå på förskola?

Hanna Fischer, Motherhoods expertpanel

Psykologen: Fundera över när på dagen ditt barn blir trött och känslig

Det är tyvärr svårt att säga ett exakt antal timmar eftersom det skiljer sig så mycket i olika åldrar och från barn till barn. Barn orkar helt enkelt olika mycket! Sedan får vi vara ödmjuka inför att det såklart är olika hur stor frihet föräldrar har att välja hur långa dagar ens barn har på förskolan. Jag vill först och främst råda dig att hålla koll på och läsa av ditt barn. Om ditt barn återkommande är trött, gnälligt eller får utbrott så kan det vara ett tecken på att dagen varit för lång. Om ditt barn däremot kommer hem pigg, glad och orkar fortsätta att leka så har ni nog hittat en bra nivå. Fundera även på när ditt barn är extra trött och känslig. Om denna period infaller på morgonen kanske man kan planera att börja senare. När barn är känsliga behöver de sina tryggaste personer omkring sig och det är bra att de är på förskolan den tiden på dagen då de är som mest pigga och fräscha. Att gå mellan ca 9-15 passar många eftersom man då hinner vakna mjukt, äta frukost hemma och sen hinner med både lek, lunch, vila och mellis på förskolan. Kom ihåg att barnens dagar också blir lite kortare än de vuxnas, eftersom en stund på dagen innebär sömn.

Annons

Om ditt barn återkommande är trött, gnälligt eller får utbrott så kan det vara ett tecken på att dagen varit för lång.

Hanna Ficher, psykolog

Ju yngre barnet är, desto kortare dagar och det är bra om man kan ha kortare dagar i början för att sedan trappa upp. Hellre fem korta är tre långa dagar, för att barnet ska orka och samtidigt få regelbundenheten.

Sedan beror det såklart på hur barnet har det på förskolan. Hur stor barngruppen är och hur bra relationen till pedagogerna är. Har barnet byggt upp en nära relation till minst en person på förskolan som kan fungera som en ersättningsperson eller en vikarierande anknytningsperson för barnet? Har barnet hittat ett bra sätt att samspela med de andra barnen? Våra barn har olika personlighet och för ett barn laddas det sociala batteriet ur snabbare än för det andra. På skolverkets hemsida står det att ”för ett barn mellan ett och tre år kan ett riktmärke för barngruppens storlek vara sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år kan ett riktmärke vara nio till femton barn”. Riktmärkena är inte tvingande, men om du som förälder har funderingar över barngruppens storlek på ditt barns förskola kan du kontakta förskolans rektor.

Foto: Motherhood/TT

Annons