En del av

Hej hej vardag om Gift vid första ögonkastet avsnitt 4

02 maj, 2022 
AvLouise Edlund Winblad
Bodil och hans gvfö 2022
Paren ska iväg på bröllopsresa. Hur går det egentligen? Hej hej vardag analyserar avsnitt 4 av Gift vid första ögonkastet och det andas både lycka och orosmoln hos paren.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna.

Nej men nu känner jag att längre avsitt behövs?! Kan vi inte säga att vi kör två gånger i veckan nu? Det är förbi ”första ögonblicket” där de drar en massa slutsatser om varandra – nu lär känna varandra mer. Samtidigt har de känt varandra typ en kvart. Bröllopsresan är nog en rätt bra grej här... Neutral mark och inte direkt in i vardag och ”leka gifta”. Det här blir som en extralång dejt?

Så gick det sen för deltagarna i GVFÖ, 2021:

Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021Brand logo
Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021

Ju fler avsnitt som går, desto mer tänker jag på hur modiga de är. Om man ser tillbaka på dejtande och relationer så är det ju så att olika kombinationer lockar fram olika sidor hos en.

Ja, man kanske är sig själv – men en viss version av sig själv. Kanske en version man inte helt är nöjd med efteråt? Och så klipps ju alla många långa timmar ner till cirka en kvart i tv. Även om jag tycker att programmet görs med mycket respekt så är det såklart omöjligt att visa på ALLT som händer.

Annons

Ja ja, nu vi kör väl par för par va?

Jonas och Martin

Kan vara de som blir mest underhållande att titta på? Eller blir det bara stressigt med tassandet kring het gröt? De testar ju varandra nu. Jonas testade Martin lite mer i förra avsnittet, nu tycker jag Martin kör stenhårt testande. ”Hur långt kan jag gå innan det tar stopp?”

Marin gift vid första ögonkastet 2022
”Martin ska nog fortsätta pusha, men också verkligen backa ibland.”

Båda har ju det nyktra perspektivet: ”Ja nu ska vi se om detta kan bli något!” Vilket är bra för det går lite lagom snabbt för båda då. Men samtidigt kanske det gör att de inte slappnar av helt. Att de känner att de måste visa en tydlig bild av vem de är. Typ: jag skulle kunna gå med på att gå på upptäcktsfärd, men om jag nu ska visa vem jag är så propsar jag på hängmattan, så han inte inbillar sig att jag är någon jag inte är.

Annons

Blev ändå imponerad av att Jonas själv kände att den pushiga sidan ÄR bra för honom. Men att det känns lite ”både och”. Martin ska nog fortsätta pusha, men också verkligen backa ibland. Jag tror faktiskt mycket av pushandet är för att Martin tror (hoppas) att det finns en lite mer knasig sida hos Jonas. Visst kan man se att Jonas har den där inom sig? Det där finurliga leendet ibland? Han måste ju släppa ut den knasige nångång, va?

Eftersom båda har den där agendan att liksom mäta den andre och samtidigt visa en så korrekt bild av sig själv (alltså korrekt som i överensstämmande), så finns risken att de ser för mycket olikheter tänker jag. Risken finns att de glömmer bort att KÄNNA för de håller på och lägger saker i olika vågskålar...?

Axel och Märtha

Ja men vad skönt det var att ha lite avslappnade situationer. Man behövde det med dessa två.

Jag har lite svårt att få grepp om vem Axel är och vad han vill – kanske vet han inte själv riktigt vad han vill. Egentligen. Om Märtha skulle säga ”Okej nu är vi ihop då” tänker jag att han skulle vilja det, men VARFÖR undrar jag? Och där är väl en del av problemet – båda fokuserar på henne och hennes ovilja.

Annons

Att vara i ”underläge” som Axel just nu är gör att man vill en enda sak och det är att komma upp. Och då blir allt fokus på vad han ska göra/bli för att hon ska släppa in honom i värmen. Istället för att fundera på om han verkligen vill in dit och i så fall hur han skulle vilja ha det där. Han är osäker nu, vilket man helt förstår givet situationen. Han skulle behöva känna sig trygg men jag har så svårt att se att det skulle kunna ske nu. Eller läser jag bara in hur det brukar vara i sådana här situationer? Han kanske inte alls försöker anpassa sig...? Jag får å ena sidan intrycket att han är lyhörd och samtidigt att han inte läser av situationer helt bra.

Märtha försöker utmana och pusha Axel till olika saker, till exempel att sluta be om ursäkt. Jag antar att det är för att han ska bli mer självklar och tydlig, men jag tror hon skulle jobba mer med frågor än svar då. Det hon gör nu är att sända ut signaler om att hon vill att han ska vara eller inte vara på vissa sätt, fast skulle han ändra sig så skulle hon inte gilla att han var en sådan som ändrade sig...

Annons

En person som kommenterade på min blogg under senaste avsnittet ringade in något väldigt bra tycker jag. Hon skrev att Axel är följsam som person och Märtha inte, men att Märtha trots detta inte vill vara "ledare".

Jag tror hon har rätt i detta på många sätt. Jag tycker inte någon av dem agerar fel och kan se att de på pappret är en mycket bra match – men de tar inte fram det bästa i varandra, i alla fall inte just nu.

Louise och Jonas

Det kändes både bättre och inte detta avsnitt! Man fick höra mer positivt från Louise initialt. De verkar båda tycka att allt känns bra. Men han kommer ju behöva öppna upp och visa lite mer djup om relationen ska djupna. Kommer han kunna det? Jag hoppas det!

Frågan är om det kommer räcka till för Louise... Jag ser att många är mycket mer positivt inställda än jag till dessa två så jag känner mig lite negativ men jag är tveksam till just det här allvaret och djupet, om det kommer kunna matcha där. Men det är väl också för att man inte sett det hos Jonas än. Han lyssnar och har fullt fokus på henne, men visar än så länge inte så mycket av sig själv.

Jonas och louise gvfö 2022
”Frågan är om det kommer räcka till för Louise”.

Bodil och Hans

Jag tror verkligen att de här två kan komplettera varandra! Han har den där tryggheten som behövs om hon ska kunna lita på honom. Han är öppen och varm och det behövs. Jag hoppas och tror att han är så pass trygg att han kan vänta in henne. Hon behöver tid.

Annons

Samtidigt är nog den här tidsbegränsningen de lever under en bra sak för hennes del. Hon måste pusha sig själv i detta, vilket hon redan gjort massor bara genom att vara med. Även här känns kamerans närvaro ... Jag hoppas hon kan slappna av mer när kamerorna inte är där.

Jag tror att Bodil är bekväm med honom men inte med situationen, än. Ska jag se några orosmoln så är väl att han säger nåt som blir klumpigt och hon inte kan smälta det. Eller att hon känner nån press och stänger igen helt.

Okej, som jag sa inledningsvis, vi behöver längre avsnitt, FLER avsnitt! Hur ska detta gå? Jag längtar till måndag. Igen.

Här kan du läsa Hej hej vardags blogg och här finns alltid senaste nytt om Gift vid första ögonkastet.

Foto: SVT

Annons