En del av

GVFÖ-Ida Lindh förlorade sin mamma i cancer

03 jul, 2023 
Hannah Bergroth
Ida från Gift vid första ögonkastet med Arvid Stark och sin mamma
Bara några månader efter att tv-profilen Ida Lindh, 35, plussade fick hon veta att hennes mamma var sjuk i cancer. Kort efter beskedet gick hon bort, och då var Ida halvvägs in i graviditeten.
– Jag är evigt tacksam att mamma hann få veta att hon skulle få bli mormor en gång till, säger Ida.
Annons

Ida Lindh, 35, har blivit känd för miljontals svenskar i och med sin medverkan i kärleksprogrammet Gift vid första ögonkastet. Inom loppet av ett år gifte hon sig med Arvid Stark, 34, blev gravid och födde en liten dotter.

”Jag mår jättebra och är på en så bra plats i livet just nu,” har hon sagt i en tidigare intervju med Motherhood.

7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"Brand logo
7 oförglömliga ögonblick från "Gift vid första ögonkastet"

Gift vid första ögonkastet-Ida förlorade sin mamma

Men mitt i all familjelycka fick Ida ta emot det värsta tänkbara beskedet. Hennes älskade mamma hade drabbats av cancer och hade bara några månader kvar.

Ida berättar att allt gick fort.

– På julafton berättade jag och Arvid att vi väntade barn. Drygt två månader senare var hon borta. Jag är evigt tacksam att mamma hann få veta att hon skulle få bli mormor en gång till.

Annons

Ida Lindh

Foto: Privat

Ålder:
35, fyller 36 i höst.

Familj: Gift med Arvid, 34, Rakel som föddes 14 juni 2023.

Bor: Sollentuna.

Gör: Mäklare, nu föräldraledig.

Aktuell: Som en av deltagarna i Gift vid första ögonkastet.

Följ: @starkare.familj

Det har varit en tuff tid för Ida. Att känna lycka över graviditeten och få bli mamma för första gången – och samtidigt bearbeta sorgen över att förlora en viktig familjemedlem har vissa stunder gett henne dåligt samvete.

– Under det senaste året har jag många gånger ifrågasatt mig själv. Ja, om det är okej att jag får känna mig glad och lycklig trots att min mamma gått bort.

Men mitt i den bottenlösa sorgen har Ida försökt tänka att hon måste få känna alla känslor. Hon får vara ledsen för att i nästa sekund vara lycklig och glädjas åt livet – och hon är säker på att hennes mamma hade tyckt samma sak.

– Min mamma hade velat att jag skulle vara lycklig och det försöker jag påminna mig själv om.

Ida Lindh med mamma
”Mamma är med mig även om hon inte är här fysiskt”, säger Ida som här sitter bredvid mamma Britta.Foto: Privat

När man blir förälder är det mycket som händer hos en själv. Man blir påmind om sin barndom och även medveten om vad ens egna föräldrar gjort för en. Så var det även för Ida.

Annons

– Jag har fått ett en helt annan respekt för mina föräldrar, inte minst min mamma, säger hon och fortsätter:

– Det är hon som varit gravid, fött mig och min tvillingsyster och gått igenom samma resa som jag gör nu. Det är något jag gärna hade velat dela med henne.

”Man måste få vara glad”

Att mista en familjemedlem som fungerat som en slags livskompass kan röra om ens liv. Ida säger att det ofta uppkommer stunder när hon gärna skulle ha velat ringa sin mamma och be om råd.

Vad skulle du säga har varit räddningen när det känts som jobbigast?

– Rakel har hjälpt mig. Det sägs att de vi förlorar lever vidare i oss och genom våra barn, och så är det verkligen. Jag känner att mamma är med mig – även om hon inte finns här.

Arvid Stark, Ida Lindh och dottern Rakel
Ida och Arvid med sin lilla dotter Rakel.Foto: Privat

Att ensam är stark stämmer inte alltid och det är något Ida kan intyga.

– När sista programmet av Gift vid första ögonkastet hade sänts var det många som hörde av sig. Det blev så uppenbart att många varit med om samma sak som jag.

Vad gav du för råd till dem som känner samma splittrade känslor som du?

– Att det enda rätta är att våga känna – oavsett om det är glädje eller sorg. Man måste få vara glad även om man går igenom sitt livs största sorg.

Annons