En del av

Psykologen: 5 saker ni kan göra idag för att stärka relationen direkt

06 sep, 2022 
AvLinn Seipel
Känslor till sin partner går upp och ner – och ibland kan man behöva kämpa lite för att hålla förhållandet i schack. Här är psykologens bästa tips på saker ni kan göra idag som stärker er relation.
Annons

Maria Farm är psykolog, föreläsare och författare – senast aktuell med boken Han är så bra på att ta egentid – vilken blottlägger strukturer som leder till ojämställdhet i relationer.

Olika syn på städning? 6 tips för att hantera att bo tillsammansBrand logo
Olika syn på städning? 6 tips för att hantera att bo tillsammans

Utöver att göra en jämlik fördelning av hushållssysslor och andra måsten finns det ytterligare fyra saker du kan ändra på redan idag, menar hon, som hjälper till att hålla kärleken vid liv.

Maria Farm ler och tittar in i kameran
Psykologen, föreläsaren och författaren Maria Farm ger kärlekstips. Foto: Fredrik Bernholm.

5 saker som hjälper till att hålla kärleken vid liv

1. Inse och acceptera att känslor går i vågor

Inledningsvis kan det vara bra att ändra sina egna förväntningar och sitt eget mindset kring hur ni ”bör” känna för varandra. Känslor är inte statiska utan de går upp och ner – och vissa dagar är det svårare att känna av kärleken till sin partner. Det behöver inte betyda att den försvunnit.

Annons

– Det finns en föreställning om att man alltid känner lika starkt för en partner, men det gör man inte. Precis som att jobbet inte är spännande varje dag, eller att ens kompis är lika rolig att umgås med varje dag. Man kan inte hålla på att analysera varje dag hur man känner, säger Maria Farm till Expressen.

2. Sträva efter en jämställd relation

Jämställda relationer håller längst, finns det forskning som visar. Något Maria Farm bland annat skrivit om i sin bok Han är så bra på att ta egentid. Hon poängterar att det inte handlar om att dela lika på millimetern – men att det bör finnas en rättvis fördelning, och att det är viktigt att kunna avlasta varandra.

– Man behöver inte dela lika på milimetern, en kanske hatar att laga mat men tar all disk i stället eller handlar. Det är inte så viktigt, så länge det är en rättvis fördelning, förklarar hon.

3. Planera in tillfällen då bara ni umgås

Det är lätt hänt att man glömmer bort att prioritera ”vi”-tid när vardagslogistiken är i full gång. När man bor ihop blir det lätt så att man umgås hela tiden – men aldrig så där riktigt närvarande som man gör när man bestämt att göra något tillsammans. Att sitta ner tillsammans, ta sig tid och verkligen lyssna på varandra är mycket stärkande för relationen, menar psykologen.

Annons

– Vi borde göra mer av det som vi naturligt gör när vi är nykära i någon – nämligen lägga tid på den personen. Viktigare än tjusiga presenter är att sätta sin relation först ibland. Att avboka saker för att ta en lunch ihop eller att stänga av tv-serien och i stället prata över en kopp te.

4. Tilltala varandra med namn oftare

Många tilltalar varandra med ”du”, eller om man är föräldrar tenderar de att bli ”mamma” eller ”pappa” också när man tilltalar sin partner. Det är lätt hänt menar Maria, men något att tänka på.

– Vi använder personers förnamn väldigt sällan när vi tilltalar dem. De gånger vi gör det så är det för att det hänt något, eller för att vi är arga eller vill något, säger hon och fortsätter:

– Det är oerhört bekräftande att få höra sitt namn på ett genuint och kärleksfullt sätt.

5. Var fysiska med varandra

Slutligen: var inte rädda att röra vid varandra. Fysisk närhet triggar fram känslor och gör att man kommer närmare varandra. Det behöver inte vara beröring av sexuell natur men att regelbundet vara fysiska med varandra brukar också innebära en bonus för sexlivet.

– Ta på varandra! Fysisk ömhet är viktigt för relationen. Det behöver inte vara sex utan kan vara en kram eller en hand på axeln.

Annons