En del av

Hur får man bättre tålamod? Experten ger tips på övning

11 jan, 2023 
https://image.motherhood.se/_DSC0963_R.jpg.jpg?imageId=8544538&x=19.047619047619&y=0&cropw=66.666666666667&croph=100&width=1318&height=1318Hannah Bergroth
Konflikter, tjat och vardagsstress gör att man som förälder lätt tappar tålamodet. Kan man träna sig till ett bättre tålamod? Johannes Hansen, personlig tränare inom mental hälsa, menar att det går!
Annons

Många skulle nog säga att föräldraskapet är en av de finaste uppgifterna man kan få. Att få se en liten människa växa upp och få följa hen genom livet är fantastiskt.

6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10
6 viktiga samtal du bör ha med ditt barn innan hen fyller 10

Och för det mesta är det bara roligt. Du och mini är glada, ni förstår varandra och allt känns så enkelt. Men som med det mesta kommer det stunder när livet som någons mamma känns extra tufft.

Påverkar tålamodet hos föräldrar

I takt med att barnet växer testas man allt mer i föräldraroll, både när det gäller att förstå och tackla känslor hos en annan människa, men också allt praktiskt som kommer i och med familjelivet. Problem som behöver lösas, saker som behöver planeras och fixas för att vardagen ska löpa på så smidigt som möjligt.

Annons

Mitt i det här, när livet och vardagen snurrar på för snabbt kan små saker bli väldigt stora, humöret påverkas och du tappar tålamodet. Det i sin tur gör att man kanske inte alltid är den förälder man vill vara.

Som förälder får man visa känslor, både glada och ledsna. Det är så barnen lär sig att det är okej – och börjar göra samma sak.Maskot

I stunder som dessa är det bra att påminna sig om att det här är något alla föräldrar kan känna igen sig i. Att du ibland snäser till ditt barn eller har kort stubin handlar inte om att du är en dålig förälder, du är bara mänsklig som visar dina känslor.

Få bättre tålamod – ja, det går!

Johannes Hansen är personlig tränare inom mental hälsa och menar att det finns en stor poäng i att inte försöka vara perfekt som förälder.

”Det är lätt att fastna i att allt ska vara perfekt. Att det ska vara lika enkelt för en själv som någon som har mycket mer erfarenhet, eller att man helt enkelt har alldeles för mycket på gång samtidigt. I stället för att straffa dig själv för att du är dålig kan man börja med att hitta små vinster som du kan leva upp till, och bygga vidare på dem”, sa han i en tidigare intervju med Motherhood.

Annons

I föräldraskapet finns det toppar dalar, men ibland kan det vara just dåligt tålamod som sätter käppar i hjulet. Man kanske hasplar ur sig en fras som kommer ut fel, och är inte den pedagogiska förälder man önskar.

Kan man få bättre tålamod?

– Självklart kan du få ett bättre tålamod. Se ditt tålamod som en mental muskel, som går att träna precis som dina biceps. Genom att du fortsätter när det tar emot, och pushar dig igenom jobbiga känslor kommer du automatiskt att bli starkare.

– När ditt tålamod är på väg att nå sin gräns så börjar träningen. Det handlar om att ta känslomässig kontroll, inte agera ut och inte låta känslorna svalla över. Så pausa, ta ett par djupa andetag, sänk din puls och sen fortsätter du.

Johannes Hansen är författare, föreläsare och personlig tränare inom mental hälsa. Foto: Elite Studio ABElite Studio AB

Johannes berättar att en kortare meditation eller andningsövning brukar kunna hjälpa till att skifta fokus och öppna upp för att ge sig själv fler alternativ som ett nästa steg. Han förklarar:

Annons

– Låt hjärnan få lugna ner sig. För varje gång du fångar dig själv och lyckas övervinna din frustration så blir du starkare och får bättre tålamod, avslutar han.

Foto: TT, Elite Studio AB

Annons
Innehåller reklamlänkar