En del av

Vad kostar det att ha julbelysningen tänd?

17 nov, 2022 
Nina Nyström
Lussebullar och adventsbelysning
Hur mycket kostar det egentligen att ha adventsljusstaken och julstjärnan på i advent? Så här mycket ström drar den vanligaste julbelysningen och julstöket.
Annons

Många fasar för vinterns höga elräkningar och december är en månad som inte bara drar värme utan även extra el för all mysbelysning. På många håll diskuteras det huruvida man ska hålla nere på julbelysningen i år. Men å andra sidan – det är ju så mysigt! Därför undrar man ju – hur mycket drar egentligen julen i rena elkostnader?

Eon har gjort ett gediget arbete för att förtydliga för sina kunder. Här är några av de vanligaste julrelaterade elfrågorna och svar efter Eons beräkningar, som är baserade på ett elpris på tre kr/kWh

Hur mycket el drar egentligen julljusstaken, locktången och bastun?

Vad kostar det att ha adventsstjärnorna tända hela julen?

En adventsstjärna med en 4W LED-lampa (vilken motsvarar ljus från en 15-25W glödlampa) kostar i snitt fyra kronor att ha tänd mellan första advent och trettondagen, om den är tänd åtta timmar per dygn. Med andra ord får du många dagars mys för en ganska liten peng!

Hur mycket kostar det att ha adventsljusstaken tänd hela julen?

Annons

En adventsljusstake med fem glödlampor drar cirka 15 Watt och kostar 4,76 kr per vecka om den är tänd 15 timmar per dygn. Väljer du istället LED-lampor drar den totalt två Watt, alltså 63 öre per vecka. Har du en lite större, sjuarmad variant hamnat kostnaden istället på 6,65 kronor respektive 1,26 kronor för samma intervall.

Vad kostar det att ha julgranen tänd?

Många har julgransbelysning med många år på nacken. En slinga utan LED-lampor, med totalt 16 lampor och 3W per lampa, kostar i snitt 54 kronor att ha tänd tolv timmar per dag, i 31 dagar. Nu har många inte julgranen riktigt så länge, men en ny slinga kanske vore på tiden ändå?

Hur mycket el drar julbelysningen utomhus?

En ljusslinga lyser upp vackert i vinterträdgården. Idag har de flesta LED-belysning utomhus (glöm inte att se till att den är IP 44-klassad för att tåla regn och fukt). En genomsnittlig sådan slinga på 7,4W med 240 lampor kostar 8,06 kronor att ha tänd tolv timmar per dag i hela 31 dagar.

Annons

Så mycket kostar julbelysningen för en genomsnittlig villa

Sammantaget då – vad kostar hela kalaset? Eon räknar att en genomsnittlig villa med fem adventstjärnor, fem adventsljusstakar, julgransbelysning och en slinga utomhus (om allt är tänt enligt ovanstående uträkningar) kostar 410 kronor för glödlampor och 75 kronor för LED-lampor – klart värt myset det ger, åtminstone om du valt LED.

Och experterna håller med.

– Man kan med gott samvete sätta upp lite julbelysning, säger energirådgivaren Marikka Sand till Yle. Hon rekommenderar att hellre isåfall spara lite på uppvärmningen.

– Tumregeln är att belysningen endast utgör några procent av hemmets energianvändning. Man kan alltså inte räkna med stora besparingar om man skippar säsongsbelysningen i år.

Psykologens råd för en riktigt god, lugn och skön jul.

Hur mycket el drar julbaket?

Vad kostar det att baka pepparkakor och lussebullar då? Hur mycket el drar det?

Att grädda en plåt med lussekatter kostar i snitt 76 öre.

Annons

Att baka av en sats pepparkakor i ugnen kostar i snitt 1,90 kronor i elåtgång.

Knäck ska koka ett tag – men det är viktigt att vara med och ta av den i precis rätt tid. Vem har inte råkat ut för knäck som aldrig stelnar eller är så hård att det inte går att äta? En sats knäck kostar i snitt en krona om knäcken kokar i 45 minuter.

Video: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Det här ska du tänka på när du handlar  – spara tusentals kronor

Byt ut julbelysningen till LED-lampor och spara pengar

Siffrorna talar sitt tydliga språk – LED-belysning är en väl värd investering!

Enligt Eon drar en LED-lampa en tiondel så mycket energi som en vanlig glödlampa, och håller 15 gånger längre än en vanlig lampa. Många av oss har bytt alla ”vanliga” lampor till LED-lampor, men julbelysningen har glömts bort.

Om du inte redan har det är timer en bra investering. Det kan bli många lampor att hålla reda på att tända och släcka, och även om det är mysigt att ha lamporna tända hela dygnet så blir det både oekonomiskt och brandrisken ökar.

Prisexemplen är baserade på ett elpris på 3 kr/kWh. Elpriset varierar över tid och är olika beroende på elområde och elavtal.

Källa: Eon, Yle

Foto: TT

Annons