En del av

Inger Nilsson om oväntade barnbeslutet

11 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Inger Nilsson Astrid Lindgren Pippi
Inger Nilsson blev alla barns stora favorit då hon spelade Pippi Långstrump. Några egna barn har hon inte. Trots att hon alltid velat.
Annons

Det är få svenska skådespelare som är så kända som Inger Nilsson. Blott åtta år gammal gjorde hon sitt livs roll: som Pippi Långstrump.

Rollen fick hon efter att hon, sommaren 1967, sett på tv att det söktes barn till rollerna som Pippi, Tommy och Annika i en kommande tv-serie om Astrid Lindgrens älskade rödhåriga karaktär. Inger Nilsson gick på audition – och fick rollen. Hon var självklar som Pippi – det tyckte alla. I sitt sommarprat från 2021 berättar Inger att till och andra kandidater, under själva provspelningen, såg henne som Pippi. Hon mötte en annan kandidat utanför som sa, rakt ut: ”Titta mamma, där är ju Pippi”.

Se också: Så ser skådespelarna från Saltkråkan ut idag

Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Inger Nilsson som ung

Inger Nilsson föddes i Kisa den 4 maj 1959. Efter att ha medverkat i tv-serien, och två efterföljande filmer, om Pippi (På rymmen med Pippi Långstrump och Pippi Långstrump på de sju haven) gick hon klart skolan. Därefter utbildade hon sig till sekreterare. Men det var ändå skådespeleriet, och ett liv i rampljuset, som lockade. Under åren har Inger Nilsson spelat teater, gjort tv-serier och filmer. Hon har arbetat som rekvisitör och deltagit i På spåret. Men ingen produktion har gett samma genomslag som Pippi. Inger Nilsson har blivit synonym med den roll hon gjorde som åttaåring. Känslorna inför detta faktum är delade. Det är en ära, förstås. Men att alla känner igen henne, och har gjort så i alla år, har inte varit lätt.

inger nilsson som pippi
Inger Nilsson fick rollen som Pippi Långstrump då hon bara var åtta år gammal.

Inte ens då Ingers mor dog, fick hon vara i fred. I sitt sommarprat berättar hon hur hon står utanför kyrkan med tårarna rinnande. En person kommer då fram och ber om en autograf till barnbarnet.

Annons

– Jag minns inte vad jag gjorde eller svarade. Jag tänkte bara, ”Snälla, snälla, ge mig en enda stund på jorden då jag kan få vara min mammas dotter, ingenting annat”.

inger nilsson ung
Inger Nilsson som ung, utan Pippi-peruk.

I en intervju med Aftonbladet har Inger Nilsson fått frågan om rollen varit lite av en förbannelse.

– Nej, det gör jag inte. Men det är min grej som jag får kämpa med. Det var tufft när jag kom från Scenskolan och mötte olika teaterchefer och regissörer som sa ”men du är ju Pippi”. ”Men jag har gått Scenskolan”, sa jag. ”Jaja, men du kommer inte in i finrummen, du kommer inte in på en teater”. Jag fick jobb på Kronobergsteatern i Växjö, men det var väldigt tydligt hur de såg på mig.

Inger Nilsson om sitt kärleksliv

Att vara känd har inte heller varit optimalt för kärlekslivet, har Inger berättat. I sitt Sommar 2021 avslöjade skådespelerskan att hon lever ensam.

inger nilsson 1985
Inger Nilsson 1985.

– Det kan vara svårt med relationer när man är känd. Vad är det folk är intresserade av? Om en man träffar någon som är annorlunda, då får de nog anstränga sig lite för att försöka se bakom den kända fasaden, har Inger sagt till Aftonbladet.

Annons

Hon fortsätter sitt resonemang:

– Jag tror snarare att de inte ser Inger. De ser något annat. Det märker jag. Jag har under året fått kommentarer som ”du är ju riktigt snygg”. Jaha, tack då. Pippi-bilden är så väldigt stark så det är nog svårt för dem att se något annat.

Hon har dock inte gett upp hoppet om att träffa någon. ”Det finns ett lock till varje kastrull”, har hon slagit fast.

inger nilsson astrid lindgren
Inger Nilsson och Astrid Lindgren 1995.

– Det skulle jag absolut vilja, det är tråkigt att vara ensam. Jag skulle gärna vilja leva med någon.

Inger Nilsson om sin längtan efter barn

Trots att Inger är alla barns favorit, generation efter generation, har hon inga egna. För Aftonbladet berättar hon om sin barnlängtan och anledningen till att det inte fick barn.

inger nilsson i dag
Inger Nilsson 2021.

– Jag skulle nog gärna velat haft barn, men nu blev det inte så. Jag har haft relationer så det är inte det, men det har inte varit läge att skaffa barn och visst är det tråkigt så här i efterhand. Men det var inget aktivt beslut att inte skaffa barn.

Inger Nilsson har fyllt 63 år. Men några planer på pension tycks inte finnas. Just nu är hon åter aktuell på vita duken, i ännu en barnfilm, Lill-Zlatan och morbror raring, som hade premiär våren 2022.

Annons