En del av

Jenny Larsson: Jag har CP – 5 saker jag vill att du ska veta

08 feb, 2023 
Hannah Bergroth
Jenny Larsson
På kort tid av Jenny Larsson blivit en stark röst i Sverige. På Instagram går hon under namnet ”jennyspyssel” där hon visar hur det är att vara småbarnsmamma och ha en CP-diagnos.
Annons

Jenny Larsson bor i Karlskoga tillsammans med sin sambo Robert och barnen, Astrid, 3, och Gösta, 6 månader. På sitt Instagram-konto @jennyspyssel och i Motherhoodbloggen berättar Jenny om livet med CP – och hon gör det på ett engagerande och informativt sätt.

Att vara mamma med en CP-diagnos: Möt tvåbarnsmamman JennyBrand logo
Att vara mamma med en CP-diagnos: Möt tvåbarnsmamman Jenny

Motherhood har tidigare intervjuat Jenny om livet som tvåbarnsmamma och hon menar att hennes CP faktiskt är en styrka i vardagslivet.

– Det är svårt att säga hur min funktionsnedsättning har påverkat mig och mitt liv, jag har ju inget att jämföra med. Men jag vill ändå tro att den bidragit till att ja fått ett mer ”jävlar anamma” än om jag inte haft den, sa Jenny då.

Jenny brinner för att sprida kunskap. Här berättar om fem saker alla bör känna till.

Annons

Jag har CP – här är 5 saker jag vill att du ska veta:

1. Det är en skada som påverkar kroppen fysiskt

Diagnosen Cerebral pares betyder att det finns en skada i kroppens nervsystem, och det finns olika typer av diagnosen. Jag har en som kallas för dyskinetisk CP – vilket innebär att jag har ofrivilliga rörelser i kroppen. Den spänner sig på ett sätt jag inte alltid önskar. Detta gör att jag har problem med finmotoriken, som leder till att saker jag vill göra ibland tar längre tid.

2. Det är inte ärftligt

Många tror att CP är ärftligt, att man kan drabbas av den om diagnosen finns i släkten. CP beror på att hjärnan har fått en skada någon gång före två års åldern, det är alltså inte en genetisk diagnos eller något som smittar.

3. Det är inte farligt

Att ha CP är inte farligt på något sätt – varken psykiskt eller fysiskt. Skadan är redan skedd, vilket gör att den inte kan förändras och varken bli bättre eller sämre.

Annons

4. Det behöver inte påverka vardagen

Att man drabbats av Cerebral pares betyder inte automatiskt att man har en intellektuell funktionsnedsättning. Man behöver exempelvis inte gå i särskola – många klarar sig själv utan assistans.

5. Det gör en trött

Om man exempelvis har svårt med finmotoriken krävs det otroligt mycket energi till att lyckas med det man vill. Det tar mycket energi och kan ibland göra så man känner hjärntrötthet. En person som har CP är ofta mycket tröttare och behöver vila.

Foto: Privat

Annons