En del av

Så hanterar du föräldraledighetens utmaningar – expertens 3 bästa tips

27 aug, 2021 
AvJennifer Berglund
Mamma med sitt barn och livscoachen Anna Johansson
Att vara föräldraledig har sin charm men även sina baksidor. Småbarnsföräldrarna Karin och Kristin berättar om förväntningarna som kommer med en föräldraledighet och livscoachen Anna Johansson delar med sig av sina bästa tips på hur man hanterar dess utmaningarna.
Annons
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

Föräldraledigheten kan oftast kännas som allt annat än en ledighet, det kan mammorna Karin Bülow Orrje och Kristin Samuelsson Löchen skriva under på. Alla tips om allt du kan passa på att göra under föräldraledigheten är säkert välmenande, men desto svårare att hinna med (och orka uppfylla!).

Kristin Samuelsson Löchen
Kristin Samuelsson

– Jag hade höga förväntningar inför min föräldraledighet. Jag föreställde mig att jag skulle bli en morsa som fortsatte att leva som vanligt, men så blev det verkligen inte. Jag hann inte med något annat än att lära mig konsten att vara förälder och ta hand om min bebis, säger Karin Bülow Orrje.

Annons

Oavsett vilka förväntningar man har möter alla föräldrar utmaningar – stora som små, vilket livscoachen Anna Johansson ofta möter i sitt arbete. Här är tre vanliga utmaningar hon får höra från föräldrar samt sina bästa tips på temat.

Vanliga utmaningar under föräldraledigheten – och tips på hur du löser dem

1. Svårt att anpassa sig efter olika perioder

Hur föräldern mår beror många gånger på hur barnet är: hur ofta de vaknar på nätterna, hur mycket de behöver amma och så vidare.

Tips! Det är viktigt att förstå att livet har olika perioder som vi behöver anpassa oss efter. Det är till exempel inte rimligt att förvänta sig samma energinivå när vi inte får sova, som under en period när vi sover bra.

2. Att orka med vardagen

Många vill ha hjälp att orka mer, ha mer energi och allmänt vara mer harmoniska.

Tips! För att kunna vara det behöver det finnas tid för egenomsorg, att ibland sätta sig själv i första rummet. För att båda föräldrar ska ges förutsättningar att ta hand om sig själva behöver båda parter stötta varandra och fördela arbetet mellan sig.

Annons

3. Hinner inte med egenomsorg

Om ett mönster har blivit etablerat mellan föräldrarna, exempelvis genom att den ena föräldern tar ett större ansvar i och med att denna börjar vara hemma, är det inte alltid självklart att det mönstret bryts när partnern tar över föräldraledigheten.

Tips! Oavsett vem som är hemma och är föräldraledig är det viktigt att etablera ett mönster där båda föräldrarna får möjlighet till egenomsorg.

När Karin och Kristins respektive partners gick på föräldraledighet lättade pressen och energin återvände. Då skrev Karin en bok och Kristin påbörjade processen med att starta ett företag.

– Jag kände att det faktiskt frigjordes tid och andrum att fokusera på mig själv ibland, berättar Karin.

Nu kunde bokidén, som vuxit fram under graviditeten, om en träningsbok för gravida vid namn Gravidstyrka äntligen förverkligas.

Karin Bülow Orrje
Karin Bülow Orrje

– Det var omöjligt för mig att fokusera och skriva Gravidstyrka samtidigt som jag hade ett sådant fokus på min bebis. Det var först när jag kunde släppa det fokuset som även boken kunde födas, säger Karin.

Även tvåbarnsmamman Kristin instämmer i att vardagen med småbarn är hektisk. När hennes man började sin föräldraledighet påbörjade Kristin en helt annan resa, den mot att starta eget företag.

– Tiden då min man var föräldraledig var definitivt den absolut bästa för att starta eget eftersom det inte heller blev något bortfall av exempelvis vård av barn. Så det var verkligen en guldperiod att satsa.

Källa: Försäkringskassan

Foto: Patrik Blom, Karin Boo & privat.

Annons